Za današnji ručak odaberite egzotično i pikantno jelo koje će oduševiti sva nepca, utjelovljujući mudrost naših starih koji tvrde da hrani dušu. Turski gulaš ističe se kao najfinije jelo koje se poslužuje na žlicu; pedantno se kuha na laganoj vatri, juha je stručno pripremljena i odmah se uživa u njoj. 

Sastojci za turski gulaš:

Za pripremu jela potrebni su sljedeći sastojci:

700 grama janjetine isječene na kockice;

400 grama rajčice narezane na kockice;

250 mililitara mesne juhe;

1 mala paprika; 1 luk;

2 do 3 češnja češnjaka;

1 žlica koncentrata rajčice;

1 žličica mljevenog timijana;

1 žličica sušenog origana;

sol i papar na okus;

i ulje za proces pirjanja.

Dodatno će biti potrebni sastojci za umak od patlidžana. 1,5 kilograma patlidžana, 300 mililitara mlijeka, 45 grama ribanog tvrdog sira, tri žlice maslaca, tri žlice brašna, posolite i popaprite po ukusu. Gulaš Priprema: Komade janjetine posoliti i popapriti. Luk i papriku je potrebno sitnije nasjeckati, a češnjak sitno nasjeckati.

U velikom loncu s poklopcem zagrijte malu količinu ulja, zatim pirjajte luk dok ne omekša. Nakon toga ubacite komade janjetine i pecite ih dok ne poprime zlatnosmeđu boju na svim površinama. Ubacite nasjeckanu papriku i češnjak, a zatim kratko pirjajte. Nakon toga dodajte koncentrat rajčice, dobro izmiješajući i nastavite pirjati spojene sastojke otprilike jednu minutu.

Uključite svježe nasjeckane rajčice, zajedno s majčinom dušicom i origanom. Promiješajte smjesu i ostavite da kuha otprilike jednu minutu prije nego je pomiješate s mesnom juhom. Kad tekućina zavrije, smanjite vatru na lagano krčkanje, poklopite lonac i ostavite gulaš da se kuha otprilike sat vremena, odnosno dok meso ne omekša. U međuvremenu pripremite patlidžan za umetanje u umak. Ako je rešetka dostupna, stavite oguljene patlidžane na nju i pobrinite se da se dobro zapeku sa svih strana.

U nedostatku roštilja, koru patlidžana možete probušiti nožem i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko četrdeset minuta, ili dok ne postane mekana. Gulaš Pustite patlidžan da se dobro ohladi, zatim ga prerežite na pola i izvadite nježnu unutrašnjost. Vilicom zgnječite sadržaj u pire. Za pripremu bešamel umaka, počnite topljenjem maslaca na umjerenoj vatri prije nego što dodate brašno.

Sastojke dobro sjediniti nekoliko minuta, zatim polako uliti zagrijano mlijeko. Nastavite miješati smjesu na vatri nekoliko minuta dok ne nestanu sve moguće grudice i dok se umak ne počne zgušnjavati. Skinite bešamel s vatre i dodajte naribani sir. Kad se sir otopi, lagano ga posolite i popaprite, a zatim dodajte pire od pečenih patlidžana. Janjeći paprikaš stavite na sloj umaka od patlidžana.