Mnoge domaćice često kažu da im je najteži deo čišćenja kuhinje, posebno kad treba da očiste tvrdokorne mrlje koje se skupljaju u rerni i frižideru. Zato smo pripremili nekoliko saveta koji će vam pomoći da rerna, na neki način, sama odradi posao čišćenja.

 

  • Početni korak uključuje dodavanje sode bikarbone i male količine limunovog soka u lim za pečenje, nakon čega slijedi dodavanje 200 mililitara vode. Ovu smjesu zatim stavite na dno pećnice koja je bila prethodno zagrijana trideset minuta.

Nakon ovog koraka, stijenke pećnice i žica bit će besprijekorni. U ovom trenutku, dok je unutrašnjost topla, nanesite odmašćivač, sodu bikarbonu i limunov sok na dno pećnice. Pustite ovu smjesu da odstoji, a zatim se mrlje s dna mogu bez napora ukloniti jednim potezom krpe.

BONUS TEKST

Oštećenje sluha često je povezano s prirodnim procesom starenja ili iskustvom posjećivanja koncerata u neposrednoj blizini glasne glazbe tijekom mladosti; međutim, može poslužiti i kao suptilan pokazatelj dijabetesa. Stručnjaci upozoravaju osobe da promjene u sluhu mogu značiti prisutnost dijabetesa.

  • Rob Ormerod, audiolog u Bayfields Opticians and Audiologists, razradio je značajan utjecaj koji dijabetes može imati na zdravlje ušiju. Ormerod je izjavio za Daily Mail da fluktuacije u razinama šećera u krvi, kako povišene tako i smanjene, s kojima se susreću osobe s dijabetesom mogu oslabiti cirkulaciju krvi i dovesti do oštećenja krvnih žila unutarnjeg uha, utječući na taj način na živčane signale koji se prenose u uho. . To uključuje gubitak sluha koji se obično javlja kod svih pojedinaca, obično kao rezultat procesa starenja.

Ormerod je izjavio kako istraživanje pokazuje da se osobe s dijabetesom suočavaju s dvostruko većim rizikom od gubitka sluha. Osobe s dijabetesom suočene su s dvostruko većim rizikom od gubitka sluha. U početku, znakovi smanjenog sluha mogu proći nezapaženo. Rekao je da pojedinci često ostaju nesvjesni svog gubitka sluha, budući da se stanje razvija postupno.

  • “Oštećenje sluha često može biti teško prepoznati, jer se obično javlja progresivno; međutim, ako vam je teško sudjelovati u razgovorima i povećavate glasnoću na svojim uređajima, to može ukazivati ​​na pogoršanje vašeg sluha”, pojasnio je. Iako je dijabetes samo jedan od brojnih potencijalnih doprinositelja gubitku sluha, Ormerod je naglasio važnost traženja pomoći za one koji imaju takve simptome, jer intervencija može dovesti do značajnih poboljšanja.

Osobe s dijabetesom pokazuju povećanu osjetljivost na infekcije uha. Jedan od pokazatelja nedijagnosticiranog dijabetesa povezanog sa zdravljem uha je gubitak sluha. Iako su infekcije uha relativno česta pojava, njihovo ponavljanje može poslužiti kao potencijalni pokazatelj dijabetesa. Osobe s dijagnosticiranim dijabetesom pokazuju povećanu osjetljivost na infekcije uha.

  • Prema Ormerodu, ovaj se fenomen pripisuje smanjenoj cirkulaciji krvi u ušima, što posljedično slabi sposobnost imunološkog sustava da se bori protiv infekcija. Preporučio je da se pojedinci pridržavaju osnovnih mjera opreza, uključujući suzdržavanje od umetanja pamučnih štapića u uši i korištenje čepića za uši tijekom plivanja kako bi se općenito spriječile infekcije uha.

Unatoč tome, ako infekcije uha potraju, savjetuje se konzultirati svog liječnika opće prakse za smjernice o istraživanju potencijalnih temeljnih uzroka, poput dijabetesa. Tinitus, karakteriziran zvukovima poput zvonjenja ili zujanja u uhu bez ikakvog vanjskog porijekla, također može poslužiti kao pokazatelj dijabetesa. Tinitus, karakteriziran percepcijom zvukova poput zvonjenja ili zujanja u ušima u nedostatku vanjskog slušnog podražaja, također može poslužiti kao pokazatelj dijabetesa.

  • Optimalno funkcioniranje pužnice ili unutarnjeg uha ovisi o prisutnosti kisika i glukoze u krvotoku. Ormerod je primijetio da dijabetes izravno utječe na razinu glukoze u krvi kao rezultat nepravilnih razina inzulina, što naknadno može utjecati na pužnicu i potencijalno rezultirati tinitusom. Iako je primijetio da tinitus može nastati zbog manje ozbiljnih problema od dijabetesa, kao što je nakupljanje ušnog voska, i dalje je bitno provesti istragu kako bi se utvrdio temeljni uzrok i dale odgovarajuće preporuke za liječenje.