Kako se temperature snižavaju, ova se mala stvorenja polako ponovno pojavljuju i uspostavljaju svoju prisutnost unutar stambenih prostora. Ova taktika im može utjerati strah u kosti, a vama u konačnici pružiti mir koji tražite od njihove prisutnosti. Iako dotični pojedinci ne predstavljaju značajnu prijetnju, oni doista mogu biti prilično dosadni. Online platforma pruža smjernice o tome kako se pozabaviti ovim pitanjima.

  • Dok su dani ugodni, noći postaju sve hladnije, što ih tjera da potraže utočište u našim domovima radi topline tijekom noći. Insekti imaju potencijal pojaviti se u značajnim količinama i brzo se nastaniti u našim prostorijama. Tijekom jesenske sezone, bzocha se brzo povlači u kuću u potrazi za utočištem od hladnoće. Oprez je neophodan zbog jakog mirisa tvari, koji može postati prilično jak.

Zeleni čičak ili Palomena prasina vrsta je iz porodice čičaka (Pentatomidae), a karakterizira je neuhvatljiva priroda i neugodan miris. Ova vrsta prevladava diljem Europe i Azije, zauzimajući niz okoliša koji uključuju šume, vrtove i poljoprivredne krajolike. Zelena lisnica je karakteristična po štitastom tijelu koje je dugačko otprilike 12 do 14 mm. Boja mu se kreće od svijetlo zelene do maslinaste, prelazeći u smeđu u jesenskim mjesecima, čime se povećava njegova sposobnost da se stopi sa suhim lišćem.

  • Zelena skavka je klasificirana kao kukac svejed, što znači da konzumira sok iz različitih biljaka, što uključuje poljoprivredne usjeve, stabla koja daju voće i različito grmlje. Tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci uglavnom boravi na lišću i stabljikama biljaka, gdje se održava hraneći se sokovima.

Kako se dnevno svjetlo smanjuje, a temperatura pada, sup traži utočište od hladnoće, često birajući topla mjesta, uključujući unutrašnjost kuća. Posljedično, nije neočekivano da se tijekom ovog razdoblja ovi insekti mogu vidjeti kako se lijepe za stropove, okupljaju se u velikom broju na fasadama i skrivaju se iza kapaka ili na prozorskim daskama. Ako ostanete neaktivni, njihova invazija može se brzo dogoditi, budući da imaju kapacitet odložiti između 20 do 80 jaja nakon parenja.

Smrdibube, poznate i kao smrdljivi martini, su insekti koji su dobili ime zbog neprijatnog mirisa koji ispuštaju kada se osećaju ugroženo. Uglavnom se hrane biljkama i mogu naneti štetu voću i povrću, što ih čini neželjenim posetiocima u baštama. U poslednjih nekoliko godina, populacija smrdibuba se povećala u mnogim delovima sveta, a često ulaze i u domove tokom hladnijih meseci u potrazi za skloništem.

  • Bzdocha ne predstavlja prijetnju ljudima jer nema sposobnost uboda. Unatoč tome, može biti prilično neugodan i može izazvati alergijske reakcije kod ljudi i životinja, često popraćene svojim karakterističnim obrambenim mehanizmom: oslobađanjem neugodnog mirisa po kojem je dobro poznat. Jednom kada se udome u vašem domu, teško ih je eliminirati. Trenutno nema dostupnih učinkovitih repelenata za kupnju u maloprodajnim objektima.

Srećom, postoji nepredviđeni saveznik u obliku uobičajenog prirodnog sastojka kojeg vjerojatno posjedujete u svom kućanstvu. Isplativo je i može odvratiti ove nepoželjne nametnike bez oslanjanja na štetne ili skupe kemikalije. Prirodni lijek u pitanju je češnjak. Može vam poslužiti kao najučinkovitija obrana od upada štetočina, omogućujući vam da ponovno preuzmete vlast nad svojim prebivalištem i vratite svoj mir.

  • Zateknete li se kod kuće s ograničenim brojem ljudi, običan režanj češnjaka može učinkovito potaknuti njihov odlazak. Međutim, ako se sve veći broj njih počne pojavljivati, bilo bi primjereno pokrenuti odgovor. Prije nego što upadnu u vaše prebivalište, poželjno je pripremiti ovaj tradicionalni recept s češnjakom koji nam prenosi baka.

Pomiješajte 400 mililitara vode s tri žlice nasjeckanog češnjaka ili dva do tri izmiksana češnja češnjaka u bočici s raspršivačem. Nanesite ovu mješavinu na sve prozorske klupice metodom prskanja. Primijetit ćete da služi kao vrlo učinkovit repelent. Proizlaziti? Iako možda neće eliminirati ove male štetočine, učinkovito će ih odvratiti i odgovoriti od ulaska u vaš dom, jer su izrazito neskloni mirisu češnjaka. Slobodno ga u ovom trenutku koristite kao mjeru predostrožnosti.