Ključ za postizanje savršeno sočnog mljevenog mesa leži u upotrebi jednog jedinog sastojka. Chefica i autorica kulinarskih tema Sara Tejn preporučuje da prije pripreme umaka s mljevenim mesom, punjenja povrća nadjevom ili pečenja ćevapa i pljeskavica meso pospite sodom bikarbonom. Sara preporučuje da na 450 grama mljevenog mesa dodate četvrtinu žličice sode bikarbone i ostavite smjesu da odstoji 15 minuta prije pripreme.

  • “Tijekom procesa pečenja, mljevena govedina ima tendenciju otpuštanja značajne količine tekućine, zbog čega je teško postići optimalnu karamelizaciju i tamnjenje mesa. Dok neki kuhari rješavaju ovaj problem pečenjem mljevenog mesa u manjim obrocima, primjena sode bikarbone učinkovito rješava stvar”, navodi Sara, koja dalje objašnjava da povišena pH vrijednost sode bikarbone inhibira vezanje proteina, čime se smanjuje gubitak tekućine.

Prema Sari, “Osim s govedinom, ova bi tehnika također trebala biti učinkovita s puretinom, piletinom, janjetinom ili čak kobasicama”, napominjući da soda bikarbona ne samo da sprječava gubitak vlage, već također osigurava da meso ostane mekano i sočno bez poprimajući gumastu konzistenciju. Kako prenosi portal The Kitchen, dok će ostati nešto tekućine, glavninu će činiti rastopljena mast.

BONUS TEKST

„Ostvarili smo svoj mir. Ispod drvene kućice postoji prostor za bilijar, sto za stoni tenis, pikado, kao i brojni sportovi u kojima se može uživati“, rekao je Gagi Jovanović. Glumac Dragan Gagi Jovanović danas slavi 59. rođendan. Poznat kao jedna od najomiljenijih osoba u lokalnoj zajednici, ovaj popularni umjetnik već nekoliko godina živi na tri različite lokacije. Kontinuirano su prisutni između Zemuna, Zlatibora i Herceg Novog, čime izražavaju zadovoljstvo.

  • Odnedavno ih sve češće prati kćerkica Anđela Jovanović, koja je krenula putem svojih poznatih roditelja, a s nestrpljenjem iščekuje i dolazak prinove. Njihovo mirno utočište nalazi se na Zlatiboru. S obzirom na njegove prošle borbe s kralježnicom, točnije s diskus hernijom, nedvojbeno mu je zadovoljstvo biti u planinama i okružen svježim zrakom. Uživa u ljepoti prirode, druži se s lokalnim stanovništvom i vodi način života srodan običnom čovjeku. Kada mu trebaju artikli iz trgovine, za prijevoz koristi motocikl.

Iako je njihovo imanje donekle udaljeno, makadamski put omogućuje pristup rezidenciji koja se smjestila u hrastovoj i bukovoj šumi. “Odabrali smo prigrliti mir, suživot s prirodom i uroniti u svijet prirode. Vjerovao sam da bi joj bio izazov napustiti grad i preseliti se u šumu ili planinu živjeti među nekim planinarima.

  • No, Branka je u tome našla radost i zajedno smo oblikovale svoj mali raj u planini. Bilo je bitno uključiti i obalno područje, jer Branka jako voli more; Provođenje vremena uz more je nasušna potreba”, uz osmijeh je primijetio Gagi Jovanović u emisiji “U krugu obitelji. Tijekom tog događaja Branka je izrazila ponos svojim kulinarskim vještinama koje se s vremenom usavršavaju i sazrijevaju.

„Trenutno dostižem vrhunac svojih kulinarskih sposobnosti dok kuvam i spremam jela na „Smederevcu“. Moja majka mi je prenijela vještinu spremanja puževa, koji imaju poseban okus kada se prave na Smederevac. Evo, ja vas pozivam da me pohvalite, Dragane… (smijeh) Mi smo u potpunosti vezani za prirodu”, primijetila je Branka. Mlada glumica Anđela Jovanović redovita je sudionica obiteljskih okupljanja i nerijetko uživa u prirodi sa suprugom Mihailom Dudašem dok iščekuju dolazak prinove.

  • “Ostvarili smo svoj mir. Ispod drvene kućice krije se prostor opremljen biljarskim stolom, stolom za stolni tenis, pikadom, uz razne druge sportove u kojima se može uživati. Ovo mjesto krase brojne ljepote, a ipak šetnje su najizvrsniji od svih“, rekao je Dragan Jovanović. “Udubljujemo se u ploče kada smo ispunjeni radošću. Imamo trake, neke su božanstvene, a nikada nismo toliko plesali kao na Zlatiboru”, rekla je Branka.

Suvremeno postojanje vrti se oko specifičnih uloga koje pojedinci preuzimaju; svatko utjelovljuje različite osobe i od iznimne je važnosti za njih kako ih drugi doživljavaju. Umjetnost je ušla u izazovnu fazu, više nalikuje poslu nego izvornom obliku izražavanja. Ovi faktori su me udaljili od suvremenog društva. Služim kao svoj najoštriji kritičar, održavajući rigorozne standarde. Potreba za traženjem potvrde, gomilanjem bogatstva ili nastavom za karijerom u meni se smanjila, pomak koji pripisujem pojavi pametnih telefona. Nokiju i dalje koristim isključivo za slanje poruka – ništa više – zaključila je Gaga vezano za spomenutu emisiju.