Domaćice šrom svijeta u jesen pripremaju razne salate i zimnicu , zato vam mi danas donosimo tajnu savršenog ajvara. To će iz temelja promijeniti vaše ustaljene prakse u pripremi ajvara. Kraj kolovoza idealna je prilika za početak priprema zimnice, a ajvar je neizostavni dio zimnice u Srbiji. Posebno je cijenjen makedonski ajvar, koji se radi isključivo od crvene paprike, bez ikakvog dodatnog povrća. Ovaj specifičan način pripreme ga čini omiljenim izborom među domaćicama na Balkanu.

  • Za pripremu ajvara na makedonski način počnite tako što ćete crvenu papriku dobro ispeći sa svih strana jer je ona jedino povrće koje se koristi u ovom jelu. Nakon što su pečene, stavite paprike u plastične vrećice kako biste olakšali proces guljenja. Nakon što ostavite da se paprike ohlade, ogulite ih, uklonite sjemenke i ostavite da se ocijede preko noći. Sljedeći dan upotrijebite mlin ili stroj za mljevenje mesa za obradu paprike.

U šerpu dodati malo ulja i umiješati mljevenu papriku. Stavite tavu na vatru i miješajte dok se ulje zagrijava. Paprike pržite oko 20 minuta na srednje jakoj vatri, zatim ih prelijte zagrijanim uljem i pustite da se prže na istoj temperaturi. Ajvar treba kuhati 2 do 3 sata od početnog vrenja. Ajvar se smatra gotovim kada se žlicom provučenom kroz smjesu otkrije dno posude.

  • Tridesetak minuta prije završetka prženja staklenke stavite u pećnicu zagrijanu na 100 stupnjeva. Kad se prženje bliži kraju, dodajte sol, šećer i ocat, pa vrući ajvar prelijte u zagrijane staklenke. Staklenke zatvorite dezinficiranim poklopcima i vratite u pećnicu na temperaturu od 75 stupnjeva još sat vremena. Ostavite staklenke u zatvorenoj pećnici dok se potpuno ne ohlade.

BONUS TEKST

Znanstveni dokazi podupiru postupke čovjekovog najboljeg prijatelja kada primijeti da je netko u stanju emocionalne nevolje. Istraživanja su pokazala da psi mogu pozitivno utjecati na svoje vlasnike, a prevladava uvjerenje da te životinje posjeduju sposobnost razaznavanja ljudskih osobina i otkrivanja kada je jedinka nepoštena.

  • Ova je tema istražena u studiji koju je provela Akiko Takaoka, istraživačica pridružena Odsjeku za psihologiju na Sveučilištu u Tokiju. Tijekom višegodišnjeg istraživanja usmjerenog na kognitivni razvoj životinja, koristio je različite metode kako bi ispitao hipotezu da psi posjeduju svijest o tome kada su bili prevareni i zadržavaju sjećanja na one koji su počinili takvu prijevaru. Ova premisa je potkrijepljena; nadalje, otkriveno je da psi gube povjerenje u pojedince nakon što su prevareni.

Jedan od eksperimenata proveden je na sljedeći način: sudjelovali su dobrovoljac, nekoliko zdjelica s hranom i skupina pasa. Dodatna jedinka postavila je prazne zdjelice na takav način da nisu bile vidljive psima dok im životinje ne priđu. Ovaj postupak ponovljen je više puta, da bi se na kraju pokazalo da su psi zadržali sjećanja na one koji su ih prevarili. Nakon ulaska jedinke u prostoriju, većina pasa pokazala je ravnodušnost, dok je nekoliko njih pokazalo znakove ljutnje.

  • S druge strane, iskazivali su naklonost prema onima koji ih nisu zaveli, prenosi National Geographic. Zasebna istraga koju su poduzeli istraživači s Odsjeka za psihologiju na Sveučilištu Kyoto otkrila je da su psi sposobni razlučiti kada se loše postupa s članovima njihove ljudske obitelji te će reagirati u skladu s njihovim opažanjima. Specifična reakcija koju pas pokazuje varira ovisno o njegovom individualnom temperamentu, ali oni ipak posjeduju razumijevanje trenutne situacije.

U eksperimentu su sudjelovali psi koji su bili u pratnji svojih vlasnika kao i nekoliko nepoznatih volontera. Psi su dobili specifičan zadatak: neki su se prema svojim vlasnicima ponašali ugodno, dok su drugi reagirali agresijom i vikali na njih. Nakon što su ponudili hranu psima, volonteri su zabilježili fascinantno zapažanje.

  • Psi prema kojima su njihovi vlasnici ljubazno postupali nisu pokazivali nevoljkost; spremno su prihvaćali i poslastice i nježnosti. Suprotno tome, oni psi čiji su vlasnici bili nepoštivani pokazali su nepovoljne reakcije: neki su odbili ponuđeni kolačić, dok su ga drugi prihvatili, ali su se nakon toga distancirali, pokazujući malo interesa za nastavak interakcije.