Ako ste vjerovali da je održavanje čiste i ugodno mirisne toaletne školjke bez pribjegavanja kemikalijama ili kupnje osvježivača zraka nedostižno, ova jednostavna metoda prikazana na YouTubeu može promijeniti vašu perspektivu. Ne samo da ćete postići temeljito čistu toaletnu školjku, već ćete to postići i korištenjem lako dostupnih i pristupačnih sastojaka koje vjerojatno već imate u svom domu.

  • Za učinkovito čišćenje WC školjke na nekompliciran način potrebna je bočica Coca-Cole, šalica octa i žlica sode bikarbone. Proces je nevjerojatno jednostavan: započnite izlijevanjem cijele boce Coca-Cole izravno u WC školjku i ostavite je da odstoji otprilike 30 minuta. Za to vrijeme Coca-Cola će djelovati na prljavštinu i kamenac, omekšavajući ih, nakon čega se može pristupiti temeljitom čišćenju WC školjke četkom.

Nakon ovog koraka, ulijte šalicu octa u posudu i pospite sodom bikarbonom po unutarnjoj površini. Dobivena smjesa proizvest će reakciju pjenjenja, što je sasvim normalno i ukazuje na interakciju octa i sode bikarbone. Ostavite ovu smjesu da odstoji otprilike 15 minuta. Nakon tog vremena ponovno iščetkajte šalicu i nastavite s ispiranjem. Ishod će biti WC školjka koja je besprijekorno čista, bez kamenca i odiše svježim mirisom.

  • Danas su na tržištu dostupni brojni osvježivači zraka za WC; međutim, mnogi su relativno skupi, a neki mogu izazvati neželjene nuspojave. Jaki mirisi ovih proizvoda često ne privlače sve pojedince, što ovaj domaći recept čini izvrsnom alternativom. Osvježivač zraka koji možete napraviti kod kuće ne samo da djeluje učinkovito, već ga je i jednostavno pripremiti, a košta samo nekoliko centi.

Za izradu domaćeg osvježivača potrebni su sljedeći sastojci: jedna žlica paste za zube s mentom intenzivnog okusa, jedna žlica sode bikarbone i jedna žlica tekućeg deterdženta za pranje posuđa koji stvara više pjene od deterdženta namijenjenog perilicama rublja. Metoda pripreme je jednostavna – pomiješajte pastu za zube, sodu bikarbonu i tekući sapun u posudi, zatim dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu i ljepljivu smjesu. Stavite smjesu u plastičnu vrećicu, pazeći da je dobro zavezana.

  • Nakon toga tankom iglom napravite brojne male rupe u dijelu vrećice koji sadrži smjesu. Alternativno, po želji se umjesto plastične vrećice može koristiti stara čarapa. Ovako izrađeni osvježivač zraka smjestite unutar spremnika za vodu, pazeći da jedan kraj vrećice viri iz spremnika. Svaki put kad se WC pusti, ugodna i svježa aroma će prožeti kupaonicu. Osim toga, ovaj osvježivač pomaže u sprječavanju stvaranja kamenca i žutih mrlja u zahodu, što rezultira čišćim zahodom uz minimalan napor.

Za one koji su zainteresirani za stvaranje alternativnog osvježivača zraka prikladnog za postavljanje u cijelom domu, ovdje se nalazi dodatni recept. Potrebni materijali uključuju malu zdjelicu, krupnu sol, pola čepa omekšivača, 15 klinčića i žlicu alkohola. Proces je prilično jednostavan: počnite sipati sol u zdjelu, zatim dodajte žlicu alkohola i omekšivač, dobro izmiješajući sve sastojke. Za kraj umiješajte 15 klinčića i ravnomjerno ih rasporedite po površini smjese.

  • Klinčići ne samo da doprinose ugodnom mirisu, već služe i za odvraćanje komaraca i uklanjanje neželjenih mirisa. Ovaj osvježivač zraka može se postaviti u WC školjku kao iu bilo koji dio vašeg doma gdje je poželjna ugodna aroma. U konačnici, bilo koja od ovih metoda za čišćenje i revitalizaciju prostora može biti isplativa, a istovremeno osigurati svježinu i čistoću, zahtijevati minimalan napor i izbjegavati upotrebu štetnih kemikalija. Želimo vam uspjeh u održavanju vašeg doma i njegovanju ugodnog okruženja!