Nažalost, zabilježeni su brojni incidenti pasa koji napadaju pojedince, što je često rezultiralo teškim posljedicama. Posljedično, bitno je razumjeti kako se zaštititi u slučaju da se suočimo s usporedivim scenarijem. U nastavku su preporuke stručnjaka i kinoloških tijela u vezi s prevencijom ugriza životinja. Bitno je zadržati pribranost jer psi, kao i neke druge životinje, mogu osjetiti strah kod ljudi.

  • Naravno, ostati smiren može biti izazov kada se suočite s agresivnim psom. U početku je važno suzdržati se od vikanja, mlataranja rukama ili pokušaja bijega. Sudjelovanje u takvim ponašanjima razotkrit će vaš strah i tjeskobu, dajući psu jasnu naznaku da krene u napad. Smanjite tempo. Ako vam pas priječi put tijekom trčanja, obavezno usporite bez odlaganja. Postupno se okrećite na suprotnu stranu dok se krećete sporo, držeći psa unutar vašeg perifernog vida.

Alternativno, preporučljivo je potpuno stati, dopustiti si odmor i opustiti ruke uz tijelo. Ovaj pristup pomaže smanjiti pozornost životinja. Izbjegavajte izravan kontakt očima sa životinjama. Takvo ponašanje s psom može pojačati njegove agresivne tendencije, budući da životinja percipira ovu interakciju kao potencijalnu prijetnju, što je potiče da poduzme preventivne radnje.

  • Umjesto toga, preporučljivo je držati psa unutar perifernog vida i promatrati ga sa strane. Ovaj pristup omogućuje životinji da prepozna da ne predstavljate prijetnju, povećavajući vjerojatnost da će jednostavno proći bez incidenta. Preusmjerite pažnju psa. Bilo koja stavka koja je lako dostupna pomoći će vam u ovom scenariju. Dajte svom psu cipele, bočicu ili ruksak – bilo što prikladno za žvakanje.

Nakon što se životinja angažira, možete se postupno distancirati i izbjeći potencijalne posljedice. Izdavanje direktiva životinjama zahtijeva specifičan pristup. Ako pas ustraje u ispoljavanju agresije, preporučljivo je okrenuti se prema njemu uz zadržavanje blago iskosa i uputiti ga da ode. U ovom trenutku, ključno je da vaš ton odaje samopouzdanje i autoritet, ali ipak ostane lišen bilo kakvih elemenata prijetnje ili vike. Naredbe koje se smatraju valjanima su “Ne!” i “Odbij!” artikulirano tonom sigurnosti. Nakon što čuje te upute, pas će osjetiti vaš autoritet, uplašiti se i povući se u stranu.

BONUS TEKST

Pleme koje živi u amazonskoj divljini drži se jedinstvenog principa: “muškarac postoji prvenstveno da bi se razmnožavao sa ženom.” Njegova vrijednost u potpunosti ovisi o ovom pojmu. Matrijarhalno pleme, koje se sastoji od 3000 žena na svakih 7 muškaraca, privuklo je značajnu pozornost nakon što se na TikToku pojavio video koji daje dodatne uvide. Smatra se da je ovo pleme primitivna zajednica koja živi u amazonskoj prašumi. Iako se može činiti da ovi ljudi doživljavaju raj, stvarnost je da podnose pakleni život.

  • U ovom plemenu žene imaju dominantan položaj i imaju autoritet nad svim aspektima života, uključujući i muškarce. Kako bi osigurale da je “sve u skladu”, povremeno mijenjaju svoje muške partnere, a institucija braka je odsutna iz njihovog društva. Preostalih sedam heroja plemena čine stariji muškarac i trinaestogodišnji dječak, a ostatak su djeca, što je reprodukciju učinilo velikim izazovom. Pojedinci s dobro definiranom stražnjom tjelesnom strukturom često su visoko cijenjeni.

Osobito su cijenjeni muškarci koji imaju veću stražnju i trbušnu regiju, budući da se doživljavaju kao jedinstveni i spremniji, vjeruje se da posjeduju superiornu genetiku koja poboljšava njihove reproduktivne sposobnosti. S obzirom na ograničenu prisutnost muškaraca unutar grupe, njihova isključiva odgovornost je razmnožavanje, a zabranjeno im je bavljenje bilo kakvim drugim aktivnostima. Žene ih tretiraju kao da su djeca, značajno im popuštajući, dok se potomstvo u ovom plemenu smatra vlasništvom žena, a ne muškaraca.

  • Da bi održale i osnažile mušku tjelesnu građu, žene im daju bijele gliste kao hranu. Kako bi predstavljale ljubav i demonstrirale svakodnevno posjedovanje, žene vezuju vrpcu oko muškarčeve ruke, označavajući svoje vlasništvo nad njim za taj određeni dan. Nasuprot tome, muškarci u ovom plemenu ne ostaju dulje vrijeme; oni brzo slabe kao rezultat brojnih intimnih zahtjeva koje pred njih postavljaju žene. Često osjećaju strah, što ih tjera da žive i spavaju na drveću radi svoje sigurnosti.