Kiseljenje kupusa počelo je postupno, nakon pripreme ajvara; ovaj je zadatak sada pao u njegovu nadležnost. Unatoč tome, čak i uz veliko iskustvo, i dalje je prilično uobičajeno da se pojedinci suoče sa slučajevima da im se kiseli kupus brzo kvari. Slijedom toga, nudimo razne tehnike koje će sigurno spriječiti takve probleme, popraćene temeljnim smjernicama koje će čak i početnicima omogućiti proizvodnju izvanrednih kiselih krastavaca.

  • Početni korak u procesu uključuje dodavanje jednog kilograma soli na trideset kilograma kupusa. Prvo se odstrane vanjski listovi, au korijenu se nožem napravi precizan križ. Nakon toga se glavice kupusa stavljaju u bačvu. Zbog kružnog oblika, koji otežava pravilno slaganje, preporuča se nekoliko glavica podijeliti na četvrtine i polovice.

Ti se segmenti naknadno mogu postaviti između netaknutih glava kako bi se zajamčilo da sve glave zadrže uspravan položaj. U konačnici, drvena ili plastična stezaljka treba biti postavljena na vrh sklopa. Uglavnom se na prešu postavi kamen ili veća posuda napunjena vodom, što je prikladno kada bačva dostigne svoj puni kapacitet. Ipak, ako ima preostalog prostora, kupus se može brže pokvariti zbog ulaska zraka. U tim slučajevima preporučljivo je veću plastičnu vrećicu napuniti vodom i staviti preko kupusa.

BONUS TEKST:

NEZRELE RAJČICE (ZIMNICA). Rutinski pripremam početnu seriju, zahtijevajući kasniju pripremu druge, budući da je prva serija dovršena u roku od nekoliko dana. Ova metoda je učinkovita i može se brzo izvršiti. Iako ne preferiram zelene rajčice iz Turske, smatram da je ovo jelo prilično divno. mmmm…

  • SASTOJCI Započnite postupak zagrijavanjem smjese: pomiješajte 1 žličicu soli, 500 mililitara ulja, 500 mililitara octa, 200 grama šećera, 200 mililitara vode i 1 vrećicu konzervansa. Nakon što zavrije, ostavite otopinu da se ohladi. POVRĆE: Količina od pet kilograma sitnih zelenih rajčica, dvadeset i pet ljutih papričica, jedna vezica lista peršina, tri do četiri veće glavice češnjaka i jedna vezica lista celera.

PRIPREMA Odaberite najmanje zelene rajčice, jer su najprikladnije za tegle. Dobro ih očistite, osušite i pažljivo složite na pladanj. Pleh stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i ostavite da se rajčice kratko zapeku; važno je napomenuti da se točno trajanje može razlikovati ovisno o karakteristikama pećnice. Kada se kozice počnu lagano dizati na površinu, izvadite lim iz pećnice.

  • Budite oprezni kako biste spriječili prekuhavanje jer to može dovesti do neželjene mekoće. U ovom trenutku nastavite kratko kuhati paprike na štednjaku koristeći manje konvencionalnu metodu, osiguravajući da dobiju pougljeni izgled. Crvena sorta je omiljena zbog svoje vizualne privlačnosti kada se stavi u staklenku. Važno je da su ove paprike vitke vrste, duljine između 10 i 15 centimetara i blagog profila okusa.

Svaku papriku narežite na 3 do 4 dijela. Uklanjanje sjemena je beznačajno; jednostavno uklonite dio koji sadrži obraz. U velikoj zdjeli pomiješajte segmente paprike s rajčicama. Najmanje rajčice ostavite cijele, a malo veće prepolovite radi lakšeg slaganja. Umiješajte sitno nasjeckano lišće peršina i celera, zajedno s nasjeckanim češnjakom.

  • Pažljivo prelijte hladnu otopinu preko cijele smjese i ostavite je da nesmetano odstoji 24 sata, povremeno miješajući kad god ste u kuhinji ili se prisjetite zadatka. Nakon isteka razdoblja od 24 sata, prebacite sadržaj u staklenke, pazeći da su prekriveni istom otopinom, zatim pritisnite odozgo i zatvorite staklenke.

Da biste napravili otopinu, pomiješajte sve sastojke i pustite da smjesa prokuha, a zatim je ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, dodajte konzervans i miješajte dok se potpuno ne otopi. PORCIJA: Zelene rajčice poprimaju okus koji podsjeća na paprike, što je vrlo ugodno. Preporučljivo ih je držati u tamnom okruženju.