Svaki čovjek rođen i odrastao na Balkanu ili na prostoru bivše Jugoslavije sigurno zna za Lepu Brenu, jednu od najpoznatijih ličnosti u svijetu narodne muzike. Njena brojna postignuća tokom karijere su toliko velika da ih je teško sve nabrojati.

  • Naime, posebno značajna i kultna faza njezine karijere dogodila se tijekom 1980-ih, kada je uz Slatkog Grehu osvojila publiku i ostavila neizbrisiv trag u regiji i šire. Brena je nadaleko poznata po svojoj dubokoj privrženosti svojoj obitelji, uključujući supruga i sinove, kao i brata i sestru.

No, manje je poznato da je njezin brat Faruk dugi niz godina posvetio glazbi kao vrsni glazbenik, a posebno se istaknuo u sviranju harmonike. Faruk je poznat po angažmanu u bendu Mačak Miša, a svoj izraziti vokalni talent u posljednje vrijeme pokazao je na nekoliko nastupa. Osim toga, imao je čast u više navrata dijeliti pozornicu sa svojom poznatom sestrom Brenom. U raspravama o svojoj obitelji, Brena je često isticala da je njihova pokojna majka imala izuzetan talent za pjevanje sevdalinki.

  • Napomenula je da su se prije nje pjevačkim poslom započeli njena sestra Faketa i brat Faruk, koji su počeli na poticaj njene profesorice glazbenog odgoja Radmile Ćorović. Brena je često napominjala da je značajan broj njezinih vršnjaka usmjerio svoje napore prema sportu, dok je trio zajednička strast prema vježbanju zbora i pjevanju.

Sva trojica odgajana su na popularnoj glazbi Beogradskog proljeća, Opatijskog i Ilidžanskog festivala. Naposljetku, Faketa je odlučila napustiti te interese i sada živi i radi u Kanadi, dok ona i Faruk nastavljaju ploviti tim istim vodama, doživljavajući različite uspjehe.

BONUS TEKST

Želim vam predstaviti recept za izuzetno lisnato tijesto koje ima izuzetnu mekoću i podatnost poput paukove mreže. Tijekom vjenčanja koje se održalo prije tjedan dana pripremili smo niz divnih slastica, uključujući domaće lepinje, savijače, peciva s kvascem, moravske poslastice i izvrsne božićne kolače. Ključ za postizanje izvanredne mekoće i fleksibilnosti leži u običnom bijelom jogurtu.

  • Pripremili smo šaržu od 3 kilograma brašna; međutim, dat ću temeljni recept, koji zahtijeva 800 grama višenamjenskog brašna. Ovo tijesto je izuzetno ukusno i toplo ga preporučujem svima koji traže idealan recept za dizano tijesto. Upravo ste ga otkrili! Potrebno nam je 800 grama višenamjenskog brašna. 200 grama brašna polugrupe Dvjesto grama granuliranog šećera Jedna posuda običnog jogurta. Sto grama maslaca, ostaviti da postigne sobnu temperaturu. Pet decilitara mlijeka.

Dva paketića šećera s okusom vanilije. 42 grama svježe ubranog kvasca mala količina soli Punjenje: konzerve od šljiva Novoproizvedeni sir mak orasi pristup: U manjoj zdjelici otopite kvasac u 200 mililitara mlakog mlijeka. U smjesu umiješajte žličicu šećera. Ostavite kvasac da fermentira na toplom. Pažljivo prosijte brašno u prostranu zdjelu za miješanje. Umiješajte granulirani šećer, vanilin šećer i malu količinu soli. Smjesu promiješajte žlicom. U smjesu umiješajte jogurt, maslac i pripremljeni kvasac.

  • Počinjemo mijesiti i postupno dodavati preostalo mlako mlijeko. Temeljito mijesite tijesto dok ne dobijete laganu, meku strukturu koja se lako odvaja od zdjele. Pripremljeno tijesto oblikujte u štrucu i lagano pospite brašnom. Zamotajte predmet netaknutim ručnikom. Ostavite da odstoji na toplom mjestu jedan sat.

Dignuto tijesto premjestite na dasku posutu brašnom. Sastojke dijelimo na manje porcije ovisno o vrsti peciva koje namjeravamo pripremiti. Prije pečenja ih je poželjno pokriti ručnikom. Ostavite smjesu da se diže dodatnih 10 minuta. Stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva. Pecite otprilike 40 minuta. Izražavamo najbolje želje za ugodno iskustvo objedovanja.