Alen Nuri, strani glumac iznimno cijenjen u Jugoslaviji, nesumnjivo je bio lik za kojim su čeznule mnoge žene. Alain Nouri, francuski glumac koji je značajno utjecao na jugoslavensku kinematografiju, nastavlja njegovati duboku vezu sa Srbijom, gdje izražava iskrenu zahvalnost za ljubaznost njezinog stanovništva.

  • Štoviše, izazvao je veliko divljenje ženske publike, posebno nakon njegove poznate izvedbe nudista u kultnom klasiku “Ljepota poroka”. Iako su mnogi očekivali njegov uspon na sam vrh vodećih holivudskih glumaca, on izražava svoju zahvalnost za svoja postignuća, posebno za priznanje koje je stekao na Balkanu. Naime, domaća publika pamti njegova zapažena ostvarenja, među kojima su “Vrhovi Zelengore”, “Opasni trag” i “Iskušenje đavola”, uz ulogu u seriji “Bolji život.

Štoviše, žestoku raspravu u javnosti izazvale su sporne scene Mire Furlan i Snežane Savić, obje cijenjene kao jedne od naših najljepših glumica. Iskustvo snimanja “Ljepote poroka” bilo nam je ugodno. Nakon završetka snimanja često bismo ostatak noći provodili u druženju na Adi Bojani. Iako se to dogodilo dosta davno, teško mi je vjerovati da je Živko Nikolić u našem ansamblu mogao pronaći glumca koji bi mogao ostvariti sve potrebne uloge.

  • Petar Božović je za Kurir primijetio da mu preuzimanje takve uloge nije predstavljalo izazov. Nadalje, Mira Banjac iznijela je svoja razmišljanja o svom odnosu s Alenom Nurijem u to vrijeme. Alen Nuri je do danas ostao prijatelj; oženio se ženom iz Kovačice i stalno je prisutan u našim životima. Doživjela sam izravnu interakciju s njim dok sam bila razodjevena i osjećala sam se potpuno opušteno.

Vjerojatno je na vas utjecao rad Žike (Živko Nikolić, redatelj, prim.nov) koji je pomogao spriječiti moguću prazninu. Kako je tada primijetila Mira Banjac, doživjela sam osjećaj oslobođenja. Njegovu vezu s našom zajednicom dodatno je učvrstila ljubavna veza sa Srpkinjom iz Kovačice. Susreo ju je u Francuskoj preko zajedničkog poznanika koji nije bio svjestan njegovog identiteta kao glumca.

  • Nuri ističe da je njegovu ljubav karakterizirala “istinski duboka ljubav”, osjećaj koji je dodatno ilustriran njegovim obraćenjem na pravoslavlje i kasnijim vjenčanjem u pravoslavnoj crkvi u Uzdinu, u Banatu. Ranije ove godine, njihova kći, Eloise Burdon, profesionalna balerina, angažirala se u Narodnom pozorištu, zbog čega se Nuri vratio u Beograd nakon 30 godina. Redovito ističe svoju povezanost s područjem porijekla njegove supruge, ali i našom kulturom, lokalnim običajima, a posebno sarmom.

Nakon duljeg izbivanja, njegov povratak na ulice našeg glavnog grada izazvao je duboko poštovanje prema osebujnom slavenskom duhu koji je prožimao okolinu. “Pojedinci na ovom mjestu su ti koji me neprestano inspiriraju i motiviraju. Toplina koju pokazuju građani Srbije je zaista izuzetna. Čini mi se nevjerojatnim da se nakon 35 godina pojedinci i dalje sjećaju moje prisutnosti ovdje.

  • “Ovo je doista izvanredno”, priznao je, osvrćući se na svoj posjet Srbiji ranije ove godine. “U izvjesnom pogledu, sebe doživljavam kao proizvod ove nacije i taj osjećaj je odjeknuo u meni po dolasku. Od samog početka, dobrodošlica koju sam dobio bila je iskrena. Moje putovanje u Jugoslaviju je zaista izvanredno”, izjavio je Nuri.

Pripovijeda da je nakon niza zapaženih postignuća u Francuskoj, za koje je smatrao da zaslužuju priznanje, otputovao u Jugoslaviju na odmor kako bi razmislio o svojim budućim pothvatima i mogućem nastavku svoje filmske karijere. Dok je boravio tamo, susreo je sovjetskog glumca Sergeja Bondarčuka i njegovu suprugu na nenaseljenoj plaži. “Pitali su me: ‘Biste li se bavili idejom da snimite film?’

  • Suzdržao sam se od otkrivanja svog prethodnog iskustva u glumi. Njihov me upit potpuno iznenadio. Na pitanje “Zašto ne? Što predlažete?”, odgovorili su: “U tijeku je priprema za film ‘Vrhovi Zelengore’.” Nuri je primijetio: “Vjerujem da utjelovljujete upravo onaj tip karaktera koji nam je potreban.

Nakon uloge u filmu “Vrhovi Zelengore” (1976.) u režiji Zdravka Velimirovića s Geraldine Chaplin, kćerkom proslavljenog komičara Charlieja Chaplina, Nuri se vratio filmskom stvaralaštvu. “Ovaj narativ je izvanredan, jer su svi događaji s kojima sam se susreo proizašli iz spleta okolnosti. Isto tako, put moje kćeri u Beograd kako bi sudjelovala u ovom događaju bio je motiviran njezinom vlastitom željom da posjeti grad,” primijetio je Nuri.