U današnjem čalanku vam donosimo kako trik kako krompir da  zadrži svoju čvrstoću, teksturu i ukus tokom dužeg perioda. Preporučuje se da se pridržavate određenih smernica, jer s vremenom krumpir počinje klijati i gubiti svoj izgled i ukus. Takođe, važno je izbegavati čuvanje krumpira u frižideru.

  • Da li ste znali? Krompir najbolje čuva svoje kvalitete na hladnom, ali ne u frižideru, već na tamnom mestu sa temperaturom između 7 i 10°C!

Ipak, ako su dulje vrijeme izloženi nepovoljnim uvjetima, mogu propasti i postati osjetljivi na bolesti. Neodgovarajuće prakse skladištenja mogu dovesti do rasta bakterija na krumpiru. Pojava izraslina na krumpiru služi kao definitivan znak da su temperature skladištenja premašile preporučene pragove i da drugi čimbenici okoliša nisu u skladu s potrebnim standardima.

  • Korištenjem ove napredne tehnologije, Apple je uspješno spriječio nicanje krumpira u trajanju od otprilike 8 tjedana. Kako biste sačuvali svježinu krumpira, preporuča se suzdržati se od skladištenja u plastičnim vrećicama ili posudama. Istraživači su utvrdili da biljka gavez, koja se obično nalazi na vlažnim livadama, poljima i jarcima uz vodu, posjeduje izvanredna svojstva za ublažavanje bolova u leđima.

Ovo otkriće ima značajno obećanje za poboljšanje kvalitete života za brojne pojedince koji pate od ovog stanja. U opsežnoj studiji, tim znanstvenika istraživao je učinke gaveza na 120 sudionika koji su imali bolove u gornjem i donjem dijelu leđa. U intrigantnom razvoju, izniman melem koji sadrži ekstrakte biljke nalik bijeloj rotkvi učinkovito je eliminirao prethodno spomenute bolesti u samo pet dana testiranja.

  • Tijekom petodnevnog trajanja, sudionici su bili kategorizirani u dvije različite skupine. Prva skupina dosljedno je nanosila mast od gaveza na leđa tri puta dnevno, dok je druga skupina dobivala placebo mast. Niti jedna određena skupina nije dobila informacije o sastavu masti. Iznenađujuće, sudionici koji su koristili placebo mast doživjeli su značajno smanjenje intenziteta boli, sa smanjenjem koje je dosegnulo čak 39%.

Ovaj rezultat može biti povezan s psihološkom željom za ublažavanjem i poboljšanjem općeg blagostanja. Nasuprot tome, pojedinci koji nanose melem od gaveza na područja s nelagodom izvješćuju o znatnom olakšanju boli, postižući smanjenje od impresivnih 95%.

  • Štoviše, prednosti gaveza vidljive su brzo, donoseći primjetno olakšanje unutar samo sat vremena nakon primjene. Ovu studiju proveo je istraživački tim s njemačkog sportskog sveučilišta u Bonnu, a potom je objavljena u cijenjenom British Journal of Sports Medicine. Nalazi istraživanja pokazuju da ekstrakt dobiven iz korijena biljke gaveza pruža izuzetne dobrobiti te je znanstveno potvrđen kao učinkovito sredstvo za ublažavanje akutne boli.

BONUS TEKST

Mrkva se često savjetuje za uključivanje u prehranu zbog visokog sadržaja vitamina. Unatoč tome, potreban je oprez pri konzumiranju ovog povrća u prisutnosti određenih medicinskih stanja. U intervjuu za “aif.ru”, klinička genetičarka i nutricionistica Svetlana Perez de Montes Raterik govorila je o ovoj temi.

  • Mrkva služi kao izuzetno korjenasto povrće koje može učinkovito funkcionirati kao dodatak prehrani. Iako ovo povrće ne predstavlja nikakvu inherentnu opasnost, moraju se priznati određene kontraindikacije u pogledu njegove konzumacije. Na primjer, gušterača i jetra suočavaju se sa značajnim izazovima u metaboliziranju vitamina A, koji je obilno prisutan u korjenastom povrću kao beta-karoten.

Stoga bi osobe koje pate od poremećaja ovih organa trebale biti oprezne pri uključivanju ove namirnice u svoju prehranu”, pojasnila je Svetlana. Nadalje, stručnjaci ukazuju da sirova mrkva može predstavljati rizik zbog povećanog sadržaja vlakana.

  • Osim toga, sok dobiven iz ovog svježeg povrća ima potencijal nadražiti želučanu sluznicu i može pogoršati stanja kod osoba s čirom na želucu. Savjetuje se da se pacijenti s ovom dijagnozom suzdrže od konzumiranja mrkve, čak ni u kuhanom obliku. Nadalje, stručnjakinja savjetuje oprez pri konzumiranju mrkve kod osoba s akutnim pankreatitisom, kroničnom bolešću jetre, dijabetes melitusom, kolitisom i gastritisom.