Sredinom srpnja službeno je suprugova majka uputila njemu i našoj djeci poziv da s njom idu na ljetovanje. Namjera nam je otputovati u Hrvatsku posjetiti njegovu sestru i brata, a pritom se i pomladiti uz more.

Namamila je djecu lažnim uvjeravanjima o kulama i gradovima, sugerirajući odredište bez njezine prisutnosti, samo da bi potom manipulirala svojim sinom kao vozilom za svoj bijeg, nalažući mu da vozi u smjeru koji je ona pokazala. U početku sam odlučio šutjeti; međutim, na kraju sam odlučila podijeliti svoje namjere putovanja u Tursku sa svojim mužem i djecom. Putovanje će biti sveobuhvatno, s raskošnim hotelom s 5 zvjezdica i ulaskom u uzbudljivi vodeni park.

Žena dosljedno prenosi svoju želju da nas prati u svakoj dostupnoj prilici. Koristim ovu priliku da joj kurtoazno prenesem svoju nezainteresiranost za zajedničko ljetovanje, posebice zato što nisam dobio poziv da je otpratim u Hrvatsku. Ona je nedvosmisleno naznačila svoje sklonosti za koga se želi baviti, dok sam ja jasno dao do znanja da ću, ako se odluči za Tursku, tražiti alternativne aranžmane. Ipak, čini se da sam nekako odgovoran za sadašnje okolnosti. 🤣 Sigurno!

BONUS TEKST

Molimo vas da navedete rečenicu koju želite da ponovno stvorim u formalnom stilu pisanja. Otkrijte terapeutski potencijal specifičnih biljaka koje su se kroz povijest koristile u narodnim lijekovima za promicanje zdravlja gušterače. Unatoč svojoj skromnoj veličini, gušterača igra vitalnu ulogu u funkcioniranju probavnog i endokrinog sustava, obavljajući dvije bitne funkcije.

Prvi od njih je proizvodnja enzima koji olakšavaju probavu masti i bjelančevina. Nadalje, gušterača igra ključnu ulogu u proizvodnji inzulina, koji je neophodan za regulaciju razine glukoze. Kada gušterača ne može adekvatno ispunjavati svoje funkcije, to negativno utječe na apsorpciju vitalnih nutrijenata iz hrane. Na cjelokupno zdravlje gušterače značajno utječu izbori prehrane i načina života.

Dok konačni dokazi ostaju nedostižni, preliminarne studije pokazuju da konzumacija određene biljne hrane može pozitivno pridonijeti zdravlju gušterače. Preslica podrijetlom iz Poljske vrijedna je pažnje zbog visokog sadržaja silicija, što je čini dragocjenim izvorom za obnovu tkiva zahvaćenih pankreatitisom. Nadalje, istraživanja pokazuju da ekstrakt preslice može pomoći u regulaciji razine glukoze u krvi i podržati pomlađivanje funkcija gušterače.

Origano, glavna namirnica u tradicionalnoj medicini, koristi se za liječenje brojnih bolesti, uključujući dijabetes, zahvaljujući svojim obilnim antioksidativnim svojstvima. Posebna je studija pokazala da origano ima sposobnost smanjenja učestalosti hiperglikemije, kritične brige za osobe s dijabetesom tipa 2 koje se suočavaju s izazovima u održavanju stabilne razine glukoze u krvi. Haritaki dokazano smanjuje rizik od razvoja stanica raka.

Nadalje, posjeduje sposobnost sprječavanja napredovanja raka gušterače. Medicinski stručnjaci pretpostavljaju da se ovaj učinak pripisuje sposobnosti haritakija da inducira apoptozu, prirodni proces kroz koji stanice raka doživljavaju programiranu staničnu smrt bez oslobađanja štetnih tvari.