Postoji sedam znakova koji ukazuju na to da žena počinje osećati posledice starenja, a ti znakovi su neizbežni. Promene u telu su prirodan deo starenja, ali mnoge žene se plaše tog procesa i doživljavaju ga negativno. Zbog toga često traže različite načine da se pomlade i ublaže efekte ove neizbežne tranzicije.

  • Ipak, proces starenja može imati određenu ljepotu i nudi razne prednosti. Prihvaćanje ove perspektive zahtijeva od nas da odbacimo društvenu priču koja starenje prikazuje kao nepoželjno i nešto čemu se treba oduprijeti. Nema potrebe za odricanjem vlastitog tijela ili neizbježnog protoka vremena; doista, to je borba u kojoj se na kraju ne može pobijediti.

U nekom trenutku putovanja – vjerojatno kao posljedica nastojanja industrije ljepote i fitnessa vrijedne više milijardi dolara da potakne osjećaje neadekvatnosti u vezi s našim vlastitim predodžbama o “savršenstvu” – ovi su aspekti potisnuti u tajnu. Doživjeti nagle promjene u gustoći kose, bilo povećanje ili smanjenje, može izazvati osjećaj izoliranosti i nedostatnosti, sličan osjećaju neuspjeha.

  • U nedostatku razumijevanja ovih promjena, moglo bi se protumačiti kao pokazatelji nedovoljnih napora za “održavanje mladosti”, što je pogrešno mišljenje. Sasvim je prihvatljivo baviti se raznim oblicima održavanja ljepote koji su u skladu s vašim preferencijama, bilo kozmetičkim zahvatima ili nanošenjem osnovnog hidratantnog seruma; međutim, bitno je prepoznati da je svaki napravljeni izbor dovoljan.

Predstavljamo vam različite pokazatelje starenja koji se mogu manifestirati na tijelu s godinama. Bitno je priznati da je svako pojedino tijelo različito i da će odgovoriti na svoj način. Možda ćete doživjeti neke, sve ili nijednu od situacija navedenih na ovom popisu, a možete čak naići na dodatna iskustva koja nisu ovdje spomenuta. Bez obzira na okolnosti, ključno je imati na umu da na ovom putovanju niste izolirani. 1. Oblik vašeg tijela može se promijeniti.

  • Ovo iskustvo je sasvim tipično. Za mene je najizazovniji aspekt ove situacije stjecanje sposobnosti odijevanja na način koji je i udoban i moderan svaki put kad dođe do promjene oblika mog tijela. U dobi od 24 godine zadržao sam tjelesnu veličinu nula koju karakteriziraju skromne veličine grudi i široka ramena.

Ovakav tip tijela je olakšao odabir odgovarajuće odjeće bez napora, a ja sam rijetko smatrala potrebnim nositi grudnjak. Nakon toga sam postala majka, što je rezultiralo povećanjem grudi i blagim debljanjem. Morao sam se prilagoditi i prilagoditi ovoj transformaciji. S navršenih 38 godina primijetio sam smanjenu fleksibilnost struka. Neočekivano su mi se razvili bokovi, zbog čega su traperice koje sam nosio pet godina postale neudobne i loše pristajale.

  • Sada, u dobi od 43 godine, otkrivam da je moje tijelo doživjelo još jednu transformaciju, što me je dovelo do ponovnog otkrivanja onoga što je i moderno i udobno, a pritom sam ostao vjeran sebi. Ovo iskustvo je sasvim normalno; predstavlja tipičan i čak koristan proces. 2. Može doći do stanjivanja kose i obrva.

Iako postoje dostupni proizvodi koji mogu pomoći u ublažavanju ovog učinka, važno je razumjeti da ako ga promatrate i vaš liječnik smatra prirodnim dijelom starenja, on je prilično raširen. Mnogi pojedinci dijele ovo iskustvo; često se gustoća tuđe kose ne percipira tako oštro kao vlastita. Ovo opažanje jednako se odnosi i na obrve.

  • Klinika Cleveland tvrdi da je ova pojava sasvim tipična. Još jednom, hormoni se moraju smatrati odgovornima. Web stranica objašnjava da postoji smanjenje spolnih hormona koji pomažu u stimulaciji vlakana folikula, što često rezultira blagom prevlašću testosterona. Kao posljedica ovih promjena vezanih uz okoliš i dob, određeni folikuli dlake u potpunosti prestaju proizvoditi novu kosu. 3. Moguće je da ćete doživjeti razvoj staračkih pjega ili nedostatak ujednačenosti tona kože. Doista, vrlo je vjerojatno da hoćete.

To je zbog činjenice da su gotovo svi pojedinci iskusili određeni stupanj nezaštićenog izlaganja ultraljubičastom svjetlu, koje može utjecati na naše stanice mnogo godina nakon toga. Ako vam se ne sviđaju, možete se posavjetovati sa svojim dermatologom o mogućnostima liječenja ili razmisliti o korištenju jednog od brojnih dostupnih proizvoda bez recepta.

  • Međutim, također je savršeno prihvatljivo jednostavno im dopustiti da ustraju bez intervencije. Međutim, prisutnost ovih čimbenika ne rezultira “lošom kožom”; nego ukazuje na to da vaša koža dobro funkcionira, iako se pojavljuju novi razvoji. Unatoč tome, nužno je provoditi redovite preglede kože na znakove raka kože, jer rano otkrivanje značajno povećava učinkovitost liječenja ovih stanja. 4. Bore će se razviti. Prihvatljivo je razmotriti korištenje krema i kemijskih pilinga kao mogućnosti liječenja.

Osim toga, može se odlučiti za značajnu plastičnu operaciju kako bi se smanjila pojava bora. Iako je važno nanositi kremu za sunčanje, jednako je važno priznati da su bore prirodna pojava i unatoč njima čovjek ostaje lijep. Bez obzira na vaše postupke, moja glavna preporuka je da njegujete osjećaj poštovanja prema svojoj koži, priznajući njezinu ulogu u očuvanju vaših vitalnih organa tijekom godina. 5. Moguće je da vam se grudi objese ili spuste.

  • Ako je to odluka koja je u skladu s vašim osobnim vrijednostima, možete odlučiti povećati ili poboljšati svoj izgled plastičnom kirurgijom. Međutim, stanje Vaših grudi je ipak zadovoljavajuće. Neophodno je dati prioritet zdravlju dojki konzultirajući se s liječnikom i pridržavajući se njegovih preporuka u vezi s rutinskim pregledima i mamografijom. 6. Moguće je da će vam usne djelovati tanje.

Određeni pojedinci primijetili su da njihove usne s godinama postaju manje punine, a to je opažanje vjerojatno točno. Ovaj fenomen se može pripisati smanjenju kolagena i koštane mase koji pridonose izgledu punih usana, uz razgradnju masnih jastučića unutar strukture lica. Zasigurno sam primijetio ovaj fenomen kod sebe, posebno kada sam u dobi od 39 godina doživio gubitak težine kao posljedicu uzimanja lijekova.

  • Srećom, nedavno sam se dodatno udebljao i moram priznati da mi se zbog toga izgled lica stvarno poboljšao. Mišići i koža ispod ruku mogu opustiti. To je stvar fizike i hormonalnih promjena. Tijelo prolazi kroz proces opuštanja. Iako netko može postići zategnutu tjelesnu građu i nastojati smanjiti težinu, važno je priznati da vaše ruke možda neće izgledati kao u dobi od 22 godine, a to je savršeno prihvatljivo.