Čišćenje pećnice često je jedan od najneomiljenijih kućnih poslova jer zahtijeva mnogo vremena, truda i upotrebu agresivnih sredstava za uklanjanje tvrdokornih masnih naslaga i ostataka hrane. Ipak, pećnica je uređaj koji koristimo gotovo svakodnevno, pa je održavanje njene čistoće važno.

Čišćenje pećnice mnogima predstavlja težak i dugotrajan zadatak, nešto što se obično izbjegava ili odlaže što je duže moguće. Masne naslage i tvrdokorne mrlje koje se s vremenom nakupljaju unutar pećnice ili na njenim staklenim vratima teško se uklanjaju, čak i kada se koriste skupa sredstva za čišćenje. Uprkos visokim cijenama ovih proizvoda, često ne pružaju očekivane rezultate i zahtijevaju mnogo truda. Zato je pronalazak efikasnog i jeftinog rješenja uvijek dobrodošao, pogotovo kada se može naći u svakom domaćinstvu.

Jedan od najjednostavnijih trikova za čišćenje pećnice, koji se pokazao nevjerojatno efikasnim, uključuje korištenje obične tablete za pranje sudova i tople vode. Ovaj jednostavan, ali izuzetno djelotvoran trik može vam uštedjeti i vrijeme i novac, jer vam više neće biti potrebna skupa sredstva za čišćenje. Mnoge domaćice koje su isprobale ovu metodu tvrde da su njome uspjele očistiti ne samo pećnicu, već i šporet, i to čak i ako su mrlje bile izuzetno tvrdokorne. Tajna je u snažnim sastojcima koji se nalaze u tabletama za pranje sudova, a koje pomažu u razgradnji masnoće i prljavštine.

Potrebni materijali:
Tableta za pranje sudova (jedna ili dvije, zavisno od veličine i prljavštine pećnice)
Topla voda
Sunđer ili krpa
Papirni ubrusi
Postupak čišćenja:

1. Priprema:
Prvo uklonite sve rešetke i plamenike iz pećnice kako biste olakšali pristup unutrašnjosti i temeljito očistili svaki dio.

2. Otopina za čišćenje:
Tabletu za pranje sudova stavite u posudu i prelijte je toplom vodom. Tableta će se početi otapati, stvarajući blagu, ali efikasnu tečnost za čišćenje. Otopljena tableta u vodi stvara supstancu koja djeluje poput blagog, ali moćnog sredstva za razgradnju masnoće.

3. Nanošenje otopine:
Koristite sunđer ili krpu kako biste ovu tečnost nanijeli na unutrašnjost pećnice. Posebno se fokusirajte na područja koja su prekrivena masnim naslagama ili zagorenim mrljama. Ova metoda je iznenađujuće jednostavna, jer nečistoće same počinju da se odvajaju od površine, što znači da nije potrebno mnogo ribanja.

4. Čišćenje staklenih površina:
Ako vaša pećnica ima staklena vrata, ovaj trik možete primijeniti i na njih. Jednostavno umočite tabletu u vodu, a zatim njome lagano protrljajte staklo. Na taj način ćete ukloniti masnoću i vratiti sjaj staklu, bez potrebe za agresivnim sredstvima ili struganjem.

5. Završetak:
Nakon što ste očistili sve površine, jednostavno ih prebrišite suvom krpom ili papirnim ubrusom kako biste uklonili ostatke otopine i osušili pećnicu. Na kraju, vaša pećnica će izgledati kao nova, a vi ćete biti zadovoljni jer niste morali koristiti hemikalije ili trošiti mnogo vremena.

Još jedan trik za čišćenje pećnice:
Još jedan odličan način čišćenja pećnice tabletom za pranje sudova uključuje korištenje visoke temperature. Stavite tabletu na lim za pečenje ili u posudu, prelijte je s litrom vode i stavite u pećnicu. Zatim zagrijte pećnicu na 100°C. Kada voda proključa i tableta se otopi, isključite pećnicu, ali je ne otvarajte. Ostavite da djeluje dva sata. Visoka temperatura će rastopiti tabletu, a sredstva za čišćenje koja se nalaze u njoj će se nataložiti na zidovima pećnice, rastvarajući masnoću i prljavštinu. Nakon toga, jednostavno prebrišite pećnicu vlažnom krpom. Rezultat će biti sjajna, čista pećnica, spremna za korištenje.

Alternativni način:
Ako želite brži rezultat, možete tabletu za pranje sudova prelijte s malo tople vode (pazite da voda nije ključala) kako biste napravili pastu. Ovu pastu nanesite direktno na prljava mjesta u pećnici. Nakon što pasta odstoji oko pola sata, obrišite je vlažnom krpom i uživajte u čistoj pećnici bez mnogo napora.

Ovaj metod čišćenja je odličan jer vam omogućava da postignete sjajne rezultate s minimalnim naporom i troškovima. Isprobajte ga i sami, i uvjerite se koliko je efikasan!