Hrana koja hrani mozak i čuva pamćenje igra ključnu ulogu u očuvanju kognitivnih sposobnosti, posebno kako starimo.Bez mozga, naša sposobnost da mislimo, osjećamo, učimo, pamtimo i obavljamo svakodnevne aktivnosti bila bi nemoguća.

Mozak je bez sumnje najvažniji organ u ljudskom tijelu, jer on nadzire i upravlja svim složenim procesima koji se odvijaju u nama. Sve što činimo, od najsitnijih svakodnevnih zadataka do složenih misaonih procesa, u velikoj meri zavisi od našeg mozga. Zbog toga je od izuzetne važnosti brinuti o njegovom zdravlju, a posebno o pamćenju, koje je ključno za svakodnevno funkcionisanje. Kako starimo, izazov postaje održavanje memorije oštrim i funkcionalnim što je duže moguće. Zato je neophodno posvetiti pažnju ne samo mentalnim vežbama, već i pravilnoj ishrani koja hrani mozak.

  • Vladeta Jerotić, cijenjeni akademik i intelektualac iz Srbije, ponudio je značajnu preporuku koja može pomoći u očuvanju pamćenja i mentalne vitalnosti. Prema njegovim rečima, važno je svakodnevno uključivati u rutinu učenje novih stvari, bilo da je to pesma, molitva ili neki drugi oblik učenja. Ovo svakodnevno vežbanje uma pomaže održavanju mentalne oštrine, što je ključ za sprečavanje slabljenja kognitivnih sposobnosti. Takva praksa omogućava mozgu da stalno radi i stiče nove sposobnosti, čime se produžava njegov kapacitet. No, Jerotić naglašava da, osim mentalnih vežbi, i pravilna ishrana ima ključnu ulogu u održavanju optimalnog rada mozga.

U savremenim istraživanjima o zdravlju mozga, posebnu pažnju privukle su omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u masnoj ribi poput lososa, skuše, tune i haringe. Ove esencijalne kiseline dokazano poboljšavaju kognitivne sposobnosti i smanjuju rizik od neurodegenerativnih bolesti poput demencije. Korišćenje masne ribe u tjednoj prehrani može značajno poboljšati funkciju mozga. Omega-3 masne kiseline su izuzetno važne za očuvanje zdravlja stanične membrane, što omogućava mozgu da optimalno funkcioniše. One također podržavaju efikasnu komunikaciju između moždanih stanica, poboljšavajući sinaptičke veze i čime podstiču bržu i jasniju razmenu informacija među neuronima.

Još jedna važna funkcija omega-3 masnih kiselina je njihova sposobnost da podrže sintezu i funkcioniranje neurotransmitera, tvari koje omogućavaju prenos informacija u mozgu. Posebno su važne u regulaciji raspoloženja i kognitivnih sposobnosti, jer pomažu u proizvodnji neurotransmitera koji utiču na emocionalno stanje i mentalnu oštrinu. Poboljšanje cirkulacije krvi u mozgu, zahvaljujući omega-3 kiselinama, omogućava mozgu da dobije više kisika i hranjivih tvari, što dovodi do bolje koncentracije i veće mentalne energije. Također, ove kiseline imaju sposobnost stimuliranja rasta moždanog tkiva, čime ne samo da se održava postojeće tkivo zdravim, već se podstiče i stvaranje novih moždanih stanica.

  • Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija omega-3 masnih kiselina može smanjiti pojavu anksioznosti i depresije, a time i simptoma koji prate ove poremećaje. Uvođenje ovih zdravih masti u dnevnu prehranu također smanjuje rizik od demencije i drugih neurodegenerativnih bolesti, čineći ih ključnim za održavanje zdravlja mozga na duži rok. Da biste iskoristili sve prednosti koje omega-3 masne kiseline nude, preporučuje se uključivanje masne ribe u prehranu najmanje nekoliko puta tjedno. Na primjer, pečenje lososa na roštilju uz dodatak brokule ili špinata predstavlja ukusan i zdrav obrok koji obiluje omega-3 kiselinama.

Za one koji vole skušu, preporučuje se njeno pečenje sa začinima poput limuna, češnjaka i peršina, što dodatno pojačava njen nutritivni sadržaj. Ako tražite brzi obrok, salata od tune u kombinaciji sa cjelovitim žitaricama i povrćem može biti izvanredno rešenje. Ovo ne samo da je hranjivo, već će vas i dugo držati sitima. Haringa, poznata po visokom sadržaju omega-3 masnih kiselina, može se pripremiti na ražnju uz svježe povrće, stvarajući ukusno i zdravo jelo.

U konačnici, očuvanje zdravlja mozga zahteva kombinaciju mentalne stimulacije i balansirane prehrane. Slijedite smjernice Vladete Jerotića, svakodnevno učeći nešto novo, i osigurajte da vaša prehrana sadrži dovoljno omega-3 masnih kiselina, koje su ključne za održavanje mentalne oštrine i zdravlja mozga. Dugačak i aktivan život ispunjen vitalnošću može biti vaš ukoliko se posvetite ovim jednostavnim, ali veoma učinkovitim metodama za očuvanje zdravlja uma i tela.