Svima nam je poznata Mira Banjac, jedna od najpoznatijih i najuspešnijih glumica sa naših prostora koja je  počela je svoju glumačku karijeru vrlo rano.

 

  • Unatoč tome što je ove godine navršila 94 godine, i dalje je angažirana u jednom segmentu svog profesionalnog bavljenja, što nam je omogućilo privilegiju svjedočiti njezinoj uključenosti u razne projekte. Mira Banjac, ugledna televizijska i kazališna glumica, ime je svima poznato. Nažalost, njezina je karijera morala završiti zbog bolesti. Međutim, nakon opsežnog liječenja, ova cijenjena glumica trenutno je dobrog zdravlja.

Mira Banjac, renomirana ličnost jugoslavenskog glumišta, u svojoj strasti prema glumi ustraje i na zalasku u deseto desetljeće života. Zanimljivo, ona uživa hvalevrijedno zdravlje. Međutim, njezina se situacija pogoršala kada je patila od sepse i osjetila bolove u koljenima, zbog čega je bila vezana za krevet gotovo tri mjeseca. Srećom, potpuno se oporavila i sada životu pristupa obnovljena duha.

  • Iako se glumica pridržava širokog spektra zdravih postupaka, iskreno priznaje da se neprestano prepušta porocima pušenja i korištenja olovke. Svaki dan, nakon buđenja, moja rutina počinje konzumacijom žličice meda popraćene značajnom količinom vode. Ovaj prevladavajući ritual ima veći značaj od mog jutarnjeg obroka, šalice kave ili uživanja u pušenju cigare. Dugo sam godina marljivo slijedio ovu tradicionalnu praksu. Nakon toga, obično sudjelujem u zdravom doručku, skromnom ručku i povremeno se prepuštam večernjoj gozbi, često popraćenoj uključivanjem zrelog voća.

Što se tiče cigareta, ne mogu dati nikakve uvide ili smjernice; stoga se snažno savjetuje da ne ponavljate moje ponašanje. Po mom osobnom iskustvu, nastojanje da prestanem pušiti pokazalo se prilično izazovnim i, iskreno, nisam se trudio prestati pušiti. Mira je u iskrenom razgovoru za HELLO! iskreno priznala da uživa u pušenju cigareta i izrazila namjeru da ustraje u toj navici, a kao opravdanje je navela nepostojanje zdravstvenih problema i kašlja.

  • Medicinski stručnjaci i dalje su začuđeni nevjerojatnim stanjem Mire Banjac, čak i kad se bliži desetom desetljeću. Glumica stalno odlazi na rutinske preglede, ostavljajući medicinske stručnjake u divljenju. Naime, njezino skeniranje pluća dalo je neočekivane rezultate, ukazujući da nema štetnih učinaka unatoč njezinoj stalnoj navici. Iako starim, ostajem mladenački raspoložen.

Nedavno sam bio podvrgnut sveobuhvatnoj medicinskoj procjeni. Na iznenađenje mog liječnika, nakon što je pregledao snimke mojih pluća, izrazio je potpunu sigurnost da nikada nisam pušio, pripisujući taj zaključak njihovom besprijekornom stanju. Kad sam mu otkrila da sam zapravo teški pušač, djelovao je zatečeno. Naknadno je to razradio, predlažući da je moja upotreba nastavka za usta tijekom pušenja mogla igrati ulogu u ovom neočekivanom rezultatu.

  • Uvažena glumica Mira Banjac ispričala je u razgovoru za “Informer” ova nevjerovatna otkrića. Cijenjena i ugledna izvođačica, Mira Banjac uživala je u uspješnoj karijeri koja traje više od pet desetljeća. Od 1970. godine radi u glasovitom Ateljeu 212, gdje je ostvarila brojne glavne uloge na kazališnim daskama. Štoviše, njezin izvanredan opus obuhvaća preko 160 pojavljivanja u raznim filmovima, uključujući televizijske filmove, serije, igrane filmove i kratke filmove, poput Bitke na Kosovu (1964.) i Balkanskog špijuna.

Svojim neizbrisivim nastupima kao ikonske figure poput Marije iz istoimene serije i Ružice Sinđelić iz “Vratiće se rode”, Banjac je osvajala publiku kroz generacije. Njezin talent ne poznaje granice, što pokazuju i značajni uspjesi na cijenjenom Pulskom festivalu. Osvojila je cijenjenu Zlatnu arenu i dvije Sterijine nagrade. Nadalje, važno je istaknuti njezin impresivan niz priznanja, koji uključuje uglednu nagradu Pavel Vujisić, nagradu Joakim Vujić te poštovanje Žanke Stokić.

  • Osim toga, dobila je još nekoliko priznanja, poput Zlatnog ćurana, Dobričinog prstena i Nušićeve nagrade. Nakon uspješnog polaganja prijamnog ispita, diplomirala je 1950. godine i započela svoju kazališnu karijeru na Kazališnoj školi u Novom Sadu. Od 1949. do 1951. bila je na kazališnom usavršavanju u Sremskoj Mitrovici. Nakon toga, od 1953. do 1955. godine, stekla je neprocjenjivo iskustvo kao članica prestižnog ansambla Narodnog pozorišta u Banjoj Luci.

Nakon što je započela svoj profesionalni put u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, istakla se kao cijenjena članica ansambla do 1970. godine, nakon čega se preselila u Beograd u “Atelje 212”.Kroz svoju blistavu karijeru na kazališnim je daskama oživjela brojne nezaboravne likove, ali nijedan nije bio tako zapažen kao njezin portret Katičine kćeri u hvaljenoj predstavi „Radovan Treći.