Možda ste nedavno doživeli situaciju u kojoj ste kupili lepu biljku, doneli je kući, a zatim primetili da je počela da vene i gubi listove nakon samo nekoliko dana. Ovakva pojava može biti prilično frustrirajuća, posebno kada ste se trudili da izaberete savršenu biljku.

Razlozi za ovo stanje često su povezani sa naglim promenama temperature i uslova okoline. Biljke koje se prodaju u baštama ili supermarketima obično su navikle na određene uslove, a kada ih prebacite u drugačije okruženje, one mogu doživeti stres, što se manifestuje kroz simptome poput venjenja.

  • Međutim, postoji rešenje za ovu situaciju! Postoji prirodno gnojivo koje možete lako pripremiti kod kuće, a koje će pomoći vašim biljkama da se oporave i ponovo procvetaju. Ovaj recept dolazi sa YouTube kanala “Roh domova” i uključuje samo nekoliko sastojaka koje već imate u kuhinji.

Osnovni sastojak je cimet, koji je poznat po svojim blagotvornim svojstvima. Da biste pripremili ovo gnojivo, potrebno vam je samo jedan litar vode i jedna kašičica mlevenog cimeta. U posudu sipajte mljeveni cimet, prelijte vodom i dobro promešajte. Ovu smesu možete koristiti direktno na koren biljke. Cimet je bogat hranljivim materijama kao što su fosfor, kalcijum, kalijum, gvožđe, natrijum, cink i magnezijum, što ga čini savršenim za vašu biljku.

Spatifilum je odlična biljka za početnike, jer je relativno jednostavna za negu, a njena lepota može obogatiti svaki dom odlikuje elegantnim, zelenim listovima i prelepim belim cvetovima.Spatifilum je poznat po svojim svojstvima pročišćavanja vazduha, jer uklanja toksične supstance.

Osim cimeta, postoji i nekoliko drugih prirodnih sastojaka koje možete koristiti kao gnojivo. Na primer, iskorišćene vrećice čaja su odlične za gnojenje tla, posebno za ruže. Samo ih osušite i dodajte u zemlju. Takođe, kore od banana i ljuske od jaja su bogate hranljivim materijama i mogu poboljšati rast biljaka. Sameljite ih i pomešajte sa zemljom ili napravite rastvor za zalivanje.

Jedan od zanimljivih saveta je i korišćenje karanfilića. Postavljanjem nekoliko karanfilića u zemlju, možete obogatiti tlo gvožđem, što će pozitivno uticati na zdravlje biljke. Takođe, možete pripremiti čudesni eliksir od toplih voda, šećera i kvasca, koji će dodatno podstaći cvetanje i rast vaših biljaka.

Ovo prirodno gnojivo možete koristiti jednom svakih 30 dana tokom jeseni i zime, a u proleće i leto čak i svaka 10 dana. Biljke će vam se odužiti bogatim cvetanjem i zdravim izgledom. Srećno s negom vaših biljaka!

BONUS TEKST

Med je jedinstven po tome što, ukoliko se pravilno čuva, nikada ne truli. Arheolozi su otkrili tegle meda u drevnim egipatskim grobnicama koje su bile stare preko 3000 godina i još uvek su bile jestive! Tajna dugovečnosti meda leži u njegovom sastavu. Med je visoko kiselkast i ima nisku vlažnost, što sprečava razvoj bakterija i plesni. Takođe, pčele dodaju enzim zvan glukoza oksidaza koji, kada se kombinuje sa vodom, proizvodi vodonik-peroksid, dodatno štiteći med od kvarenja. Još jedna zanimljivost je da su stari Egipćani med koristili ne samo kao hranu, već i kao sredstvo za balsamovanje i konzervaciju, verujući u njegova antiseptička svojstva.

Zamislite samo da konzumirate namirnice koje ne samo da su preživele hiljade godina, već su i danas jednako hranljive i ukusne kao u drevnim vremenima. Ova činjenica nas podseća na mudrost prirode i važnost očuvanja tradicionalnih namirnica u našoj ishrani.