Jedan od najpoznatijih i najuspešnijih muzičara na prostoru bivše Jugoslavije Dino Merlin,rođen je 12. maja 1962. godine u Sarajevu. Njegova muzička karijera započela je osamdesetih godina.Poznat je po tome da stvara emotivne i melodične pesme ,Dino Merlin je poznat i po svojim živopisnim nastupima uživo, spektakularnim izvedbama.Dino Merlin se takođe istakao kao autor i producent.

  • Poznato je to da ova velika zvezda svoj privatni život nikada nije eksponirao javno.Ponekad bi podijelio svoje borbe tokom zivota kroz koje bi prolazio, jedana od njih je bila teška faza u njegovom životu kada se borio sa depresijom.Jedan veliki izazov to je bio za njega koji je podijelio sa prijateljima i svojom porodicom.

Naime, ova velika zvezda je otvoreno pričala o tome,da je ta situacija imala veliki uticaj na njegovu psihu.Osećao je se jako bolesnim i sve te situacije kroz koje je prošao nebi poželeo nikome.U tom periodu ga ništa nije zanimalo,osećao je se kao biljka.Imao je trenutke kada razmišljao da je najbolje za njega da napusti muzičku scenu, osećao je se bespomoćnim jer mu je bilo svedno za sve.

Merlin je istakao da je u tim trenucima bilo ključno imati podršku porodice i prijatelja, što mu je pomoglo da se suoči sa izazovima. . “Sa nekim čudom sam se izvukao i spasio,” rekao je naglašavajući koliko je važno slušati sebe i prepoznati trenutke kada je potrebno potražiti pomoć,sada je to sve iza njega i oseća se odlično.

Potrebno je naglasiti da izazov kroz koji je prošao Merlin može biti podsetnik drugim ljudima da se ne plaše pričati o problemima , potražiti pomoć kada je potrebna.

BONUS TEKST

Jedna od najfascinantnijih pojava u prirodi je migracija ptica, koja obuhvata prelazak stotina, pa čak i hiljada kilometara u potrazi za hranom, povoljnijim klimatskim uslovima ili mestima za gneždenje. Ova pojava se dešava svake godine, a neke ptice se vraćaju na isto mesto gde su se gnezdile prethodne godine. Jedan od najpoznatijih migranata je roda, koja leti između Evrope i Afrike, pokrivajući više od 5,000 kilometara.

Migracija ptica se obično odvija u proleće i jesen. Tokom prolećne migracije, ptice se vraćaju sa zimovališta u toplijim predelima na svoja gnezdišta. Tokom jeseni, one se pripremaju za povratak. Kako bi preživele putovanje, ptice se moraju akumulirati dodatne zalihe masti koje im daju energiju tokom migracije. Zanimljivo je da ptice koriste različite metode navigacije. Neke ptice se oslanjaju na Sunce ili zvezde kako bi se orijentisale, dok druge koriste Zemljino magnetsko polje. Na primer, golubovi su poznati po svojim izvanrednim sposobnostima navigacije, što im omogućava da se vrate kući čak i nakon dugih putovanja.

Još jedna fascinantna činjenica o migraciji ptica je da mnoge vrste putuju u čoporima. Ovaj oblik putovanja ne samo da pomaže pticama u očuvanju energije, već im omogućava i da se zaštite od predatora. U čoporu, ptice često koriste složene signale i komunikaciju kako bi se uskladile tokom leta, stvarajući tako spektakularne obrasce u vazduhu. Nažalost, migracija ptica se suočava sa brojnim preprekama. Gubitak staništa, klimatske promene i zagađenje utiču na njihovu sposobnost da se uspešno sele. Očuvanje migratornih staza i staništa je od suštinskog značaja za opstanak ovih predivnih stvorenja. Učenje o migraciji ptica ne samo da obogaćuje naše razumevanje prirode, već nas podseća na važnost zaštite životne sredine i biodiverziteta.