Frances Bean Cobain, ćerka legendarnog pevača Kurta Cobaina iz grupe “Nirvana”, još od ranog detinjstva sanjala je o životu koji je želela. Ipak, vrlo rano suočila se sa tamnijim stranama stvarnosti. Već sa samo godinu dana, počela je da se suočava sa smrću, borbom s zavisnostima, nemirima i depresijom, što je oblikovalo njen životni put.

  • U početku se činilo da je na svijet došla pod sretnom zvijezdom, no naposljetku su joj se slava i pažnja oko roditelja pretvorili u teret. Kao beba od samo nekoliko mjeseci imala je čast prisustvovati dodjeli MTV nagrada u Los Angelesu sa svojim roditeljima, Courtney Love i tatom. Međutim, njezine prve godine bile su obilježene nesrećom. U mladosti je izgubila oca, a majčin buran način života doveo je do toga da je skrbništvo nad Frances dodijeljeno njezinoj baki i teti.

Kourtney je čak osigurala zabranu prilaska svojoj kćeri dok je još maloljetna. Poznato je da se Cobainova udovica suočavala s brojnim nevoljama, jer je tijekom cijele trudnoće konzumirala heroin i stvarala jedan skandal za drugim. Časopis Rolling Stone proglasio ju je najkontroverznijom ženom u povijesti rock and rolla, dodatno učvrstivši mišljenje da je sudska presuda bila potpuno opravdana.

  • Kad je postala punoljetna, Frances je dobila milijunsko bogatstvo svog oca. Trenutno od autorskih prava zarađuje oko 100 tisuća dolara mjesečno; međutim, ona iskreno priznaje da je protraćila velik dio svog nasljedstva. Nažalost, poput svojih roditelja, borila se s ovisnošću o opojnim drogama i trebalo joj je dosta vremena da se razbistri. 2016. godine povukla se iz javnog života i razvela od prvog supruga.

Tijekom sudskog postupka došlo je do spora između nje i njezinog bivšeg supruga Isaiaha Silve u vezi s Cobainovom gitarom iz kultne izvedbe “Nirvana MTV Unplugged” iz 1993., za koju je tvrdio da je njezin dar. Budući da nije mogla pružiti dokaze za suprotno, na kraju je izgubila slučaj, a Silva je gitaru prodala na aukciji za nevjerojatnih šest milijuna dolara, označivši je kao najskuplju gitaru ikada prodanu. Franciska se nekoć bavila modelingom, a trenutno je fokusirana na vizualnu umjetnost.

  • Kao tinejdžerica i kći poznatih roditelja našla se u centru pozornosti javnosti i medija, što joj je pružilo priliku da postane uspješna glumica. Međutim, odbila je nekoliko značajnih uloga, uključujući glavnu ulogu koju je ponudio Tim Burton u “Alisa u zemlji čudesa” i ulogu koja je Kristen Stewart katapultirala do slave u sagi “Sumrak”.

Upravo je obilježila 32. rođendan, a ne tako davno bila je blizu tridesetih. “Trideset! Postigla sam to! Da budem iskrena, 20-godišnja Frances je sumnjala hoće li se to ikada dogoditi. Tada je dubok osjećaj samoprijezira proizašao iz nesigurnosti, štetnih strategija suočavanja i trauma koje su preplavile moje tijelo i um je oblikovao kako sam doživljavala sebe i svijet oko sebe ‘Sretna sam što sam ovdje’, izrazila je tada u objavi na Instagramu, prenosi Žena.

  • Preobrazila je svoju egzistenciju, a mnogi bi rekli da je u ljubavi otkrila pravu sreću. Prošlog listopada kći Kurta Cobaina udala se za klizača Rileyja Hawkea, a Michael Stipe, pjevač kultnog benda R.E.M., bio joj je kum. Tijekom tog vremena pomirila je i odnos s majkom koja, prema mnogima, neodoljivo podsjeća na nju mlađu. Koje su bile stvarne okolnosti Cobainove smrti? Te noći, Kurt Cobain se vratio u stan svog dilera, obuzet dvama srceparajućim upitima: “Gdje su moji prijatelji u vrijeme moje nevolje?

Zašto mi se prijatelji protive?” Courtney je kasnije izrazila svoje kajanje zbog toga što se ponašala u Cobainovim najosjetljivijim trenucima, priznajući da je njezino oštro ponašanje bilo pogrešan korak. “Ta naša ljubav, koja se činila tako snažnom, na kraju je propala”, rekla je tijekom bdijenja održanog dva tjedna nakon Cobainove smrti. Nakon još jednog predoziranja koje mu je umalo oduzelo život, Cobain je pristao da ga Novoselić odveze u zračnu luku na rehabilitaciju u Kaliforniju.

  • Međutim, par se posvađao na glavnom terminalu, a vrlo prkosni Cobain uspio se izmaknuti. Sljedećeg dana navodno je otišao do svog prijatelja Dylana Carlsona kako bi zatražio pištolj, navodeći da mu je potreban zbog nepozvanih gostiju u njegovoj rezidenciji. Carlson je primijetio da se Cobain “ponašao normalno” i da nije mislio da je neobično što je tražio vatreno oružje, jer mu je “prije posuđivao oružje”.

U Seattleu, Cobain i Carlson otišli su u Stanov dućan s oružjem, gdje su kupili šest funti tešku sačmaricu Remington kalibra 20 zajedno s nekoliko patrona za otprilike 300 dolara, trošak koji je pokrio Carlson kako policija ne bi otkrila ili zaplijenila vatreno oružje. Carlsonu se činilo čudnim što je Cobain kupio pušku, pogotovo jer je trebao ići na rehabilitaciju u Kalifornija.

  • Iako je predložio da ga zadrži dok se Cobain ne vrati, Cobain je odbio ponudu. Stvarnost je takva da događaji od 4. i 5. travnja ostaju misterij, a određeni aspekti oko smrti Kurta Cobaina još uvijek su nejasni. Ono što je sigurno jest da je pjevaču, dok je bio živ, tri puta pretresana kuća, no čini se da nikome nije palo na pamet potražiti garažu ili plastenik iznad nje. Počevši od svoje sedme godine, razvio sam opću mrzovoljnost prema svima.

Čini se da je za one koji imaju empatije lako uspostaviti vezu s drugima, dok je moja pretjerana ljubav i sažaljenje prema ljudima možda pridonijelo ovakvom gledištu. Duboko cijenim vaša pisma i brigu koju ste mi iskazivali proteklih godina, dolazeći iz dubine mog problematičnog, vatrenog želuca. Moja priroda je previše nepredvidiva i ćudljiva! U nedostatku strasti, želim da imate na umu da je bolje izgorjeti nego nestati.

Izvještaj patologa utvrdio je da je smrt Kurta Cobaina posljedica samoubojstva iz vatrenog oružja. Prema Tomu Grantu, privatnom istražitelju kojega je Courtney angažirala da locira Cobaina, kasnija toksikološka izvješća otkrila su da bi bilo nemoguće da bilo koja osoba konzumira količinu heroina otkrivenu u Cobainovom sustavu i još uvijek posjeduje sposobnost rukovanja sačmaricom, a kamoli nanišani izravno u vlastitu glavu.

  • Grant je pretpostavio da je napadač možda dao heroin Cobainu kako bi ga onesposobio prije čina samoubojstva; međutim, ova tvrdnja i dalje je tema kontroverzi. Grant je primijetio da rukopis u posljednjem dijelu Kurtova oproštajnog pisma ne odgovara njegovom tipičnom stilu, što implicira da ga je možda napisao drugi pojedinac kako bi stvorio dojam samoubojice, iako to nije bio. Ipak, brojni stručnjaci za grafološke analize osporavaju ovo tumačenje.