Samanta Kejn, danas u svojoj 64. godini, poznata i kao Lejdi Karbisdejl, vlasnica impozantnog dvorca u Škotskoj, prošla je kroz niz životnih transformacija koje su je dovele do naslova u medijima. Ono što je privuklo pažnju javnosti nije samo njen raskošan dvorac, već i činjenica da je pol promenila čak tri puta. Danas, suočava se s izazovima homofobije i oseća se, kako sama kaže, “kao da je pala s Marsa”, što ju je na kraju navelo da razmotri prodaju svog zamka, uprkos želji da živi život poput princeze.

Rođena kao Sem Sašimi, Samanta je prvi put odlučila da promeni pol u 37. godini, 1997. godine. Taj period njenog života bio je prepun emocionalnih previranja, budući da je već imala iza sebe razvod i dvoje dece. Odluka da postane žena bila je izuzetno teška, jer je morala da napusti svoj dotadašnji život, uključujući i porodicu. U njenim rečima odjekuje duboka patnja: „Mrzela sam to što sam transrodna, htela sam da budem žena.“ Ova odluka rezultirala je prekidom svih odnosa s njenom porodicom, prijateljima i kolegama, što je stvorilo osećaj izolacije i usamljenosti.

Ipak, Samanta nije odustajala. Nastavila je da gradi svoj život i karijeru, dokazujući svetu svoju snagu i sposobnost. Međutim, sedam godina kasnije, 2004. godine, donosi još jednu dramatičnu odluku – vraća se u muški pol i postaje Čarls Kejn. Ovaj potez bio je motivisan dubokom željom da ponovo uspostavi kontakt sa svojom decom, koja su je se, kako je sama rekla, sramila. Osećala je da je možda tražila previše od njih i smatrala je da bi vraćanjem u muški identitet mogla popraviti odnos sa njima.

Ipak, ta odluka nije donela željene rezultate, i 2019. godine Samanta ponovo menja pol, po treći put, vraćajući se u žensko telo. Ovoga puta, osetila je da je svet oko nje postao otvoreniji, a i njena deca su konačno prihvatila njenu odluku, shvativši da je to ono što je čini srećnom.

Danas, iako nije bliska sa svojom decom, Samanta je prihvatila činjenicu da su svi nastavili sa svojim životima. Ona živi svoj, ponosna na put koji je prošla i na izazove koje je savladala.

BONUS TEKST

Jeste li znali da pingvini mogu skočiti čak do 1,8 metara iz vode? Ove neobične ptice, iako nisu sposobne za letenje, koriste svoju izuzetnu snagu da iznenade i fasciniraju. Kada su u vodi, pingvini se kreću nevjerojatno brzo i mogu roniti do dubina od preko 500 metara, u potrazi za hranom poput ribe i lignji. Međutim, ono što ih čini posebno zanimljivima je njihova sposobnost da iskaču iz vode poput “torpeda”.

Ovaj skok im omogućava da izbjegnu predatore, poput tuljana, ili jednostavno da lakše izađu iz vode na ledene obale. Pingvini koriste brzi zamah svojih peraja i stvaraju mjehuriće zraka oko tijela, čime smanjuju otpor vode i ubrzavaju svoj izlazak na površinu. Tajna njihove brzine i skoka je u takozvanom “superkavitacijskom” efektu, koji smanjuje trenje između njih i vode. Uz to, pingvini su izuzetno društvene životinje koje žive u velikim kolonijama, a među sobom često dijele hranu i brinu jedni o drugima. Njihove nevjerovatne vještine u vodi i društveni život čine ih jednim od najzanimljivijih stvorenja na planeti!