Amra Beha iz Bosne hrabro je odlučila podijeliti svoju osobnu priču o pretrpljenom obiteljskom nasilju koje je doživjela od svog partnera. Ova priča o nasilju, patnji i borbi za slobodu počinje još u trenutku kada je bila trudna. Iskusila je psihičko zlostavljanje, izolaciju od prijatelja i obitelji, a ubrzo su uslijedili i fizički napadi. Partner ju je zlostavljao na različite načine, uključujući vezivanje i prigušivanje njenog plača kako bi je ušutkao, čime joj je onemogućio da pruži potrebnu njegu svom djetetu.

Amra je kroz vrijeme primijetila manipulativne taktike svog partnera, kao što su tvrdnje da su njeni prijatelji nepouzdani ili insinuacije o njenim bivšim ljubavnicima. Postupno je partner preuzimao kontrolu nad njezinim životom, udaljavajući je od svih koji su joj bili bliski. Ubrzo nakon rođenja njihovog djeteta, Amra je otkrila da je njen partner imao dijete s drugom ženom. Dok se suočavala s ovim užasima, morala je balansirati između brige o svom djetetu i pokušaja da pronađe izlaz iz nasilne veze.

  • Nasilje se nastavilo godinama. Partner ju je, na suptilan način, nastavio kontrolirati i povrjeđivati, koristeći metode koje nisu ostavljale vidljive tragove, poput nanošenja ozljeda vlažnim ručnikom. U strahu za svoj život i sigurnost svog djeteta, Amra je u jednom trenutku odlučila potražiti pomoć i skloniti se kod prijatelja, ali strah od partnerovog pronalaska bio je ogroman. U pokušaju da zaštiti svoju obitelj od istine, Amra je skrivala svoje patnje, čak i od bolesnog oca, jer nije mogla podijeliti s njim koliko tešku situaciju prolazi.

Njena prva kaznena prijava protiv partnera povučena je nakon što se vratila u njegovu kuću iz Sigurne kuće. Tek kasnije, nakon godina zlostavljanja, Amra je ponovno podnijela prijavu i počela se suočavati s vlastitim strahovima i traumama. Ovaj proces joj je donio dublje razumijevanje o manipulaciji i psihološkom nasilju koje je doživljavala. Kroz sve ove godine, razvila je snagu i otpornost, koje su je dovele do bolje spoznaje o sebi.

Nakon niza trauma, Amra je bila prisiljena tražiti pomoć u psihijatrijskoj ustanovi, gdje joj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj. No, nakon terapije i osobnog rasta, ona sada živi slobodnija, s dubljom unutrašnjom snagom i bez straha koji ju je nekada kontrolirao.

BONUS TEKST

Da li ste znali da je origami, drevna japanska umetnost savijanja papira, mnogo više od puke zabave? Iako se često posmatra kao hobij ili način za izradu dekorativnih figura, origami ima duboko ukorenjeno značenje u japanskoj kulturi, ali i brojne praktične primene u modernom svetu.

Origami je nastao u Japanu pre više od hiljadu godina, i u početku je bio povezan sa religijskim ceremonijama. Sam čin savijanja papira imao je simbolički značaj, jer su mnoge figure predstavljale sreću, dugovečnost i duhovnu čistotu. Na primer, tradicionalni origami ždral smatra se simbolom sreće i vere, a postoji i verovanje da će onaj ko napravi hiljadu papirnih ždralova ostvariti svoju najveću želju.

Međutim, origami nije samo umetnička forma; danas se koristi u nauci i tehnologiji na iznenađujuće načine. Naučnici su inspiraciju iz origamija iskoristili u izradi fleksibilnih solarnih panela koji se mogu saviti i prevoziti u svemir, a potom otvoriti u potpunosti kada stignu na svoje odredište. Origami tehnike takođe pomažu u medicini, gde se koriste za pravljenje mikroskopskih uređaja koji se mogu uviti i zatim proširiti unutar ljudskog tela, omogućavajući preciznije i manje invazivne hirurške zahvate.

Ova veština zahteva strpljenje, preciznost i kreativnost, ali ona nas istovremeno uči važnim životnim lekcijama – kako od jednostavnog lista papira, uz pažljive poteze i planiranje, može nastati nešto predivno i složeno. Zato, sledeći put kada uzmete papir i počnete da savijate, setite se da možda radite mnogo više nego što mislite – stvarate umetnost, ali i potencijalno učestvujete u tehnološkom napretku!