Da li smatrate da je borba protiv insekata u vašem domu postala neizdrživa? Ako ste već iscrpili sve moguće metode i rješenja, a insekti se i dalje pojavljuju, ne brinite – postoji jednostavan “uradi sam” repelent koji možete napraviti sami kod kuće. Ne morate posezati za štetnim hemikalijama koje možda nisu efikasne. U nastavku ćemo vam pokazati nekoliko starih i prirodnih metoda koje mogu pomoći u rešavanju ovog problema, a da pri tome budu sigurne i za vas i za okolinu.

Možda ćete biti iznenađeni koliko jednostavna i efikasna rešenja možete napraviti kod kuće. Jedna od metoda je korišćenje sode bikarbone. Ovaj sastojak, koji je prisutan u gotovo svakom domaćinstvu, može se koristiti za odvraćanje muva i mrava. Da biste napravili ovaj repelent, potrebno je da pomešate jednu kašičicu sode bikarbone, četiri kašike maslinovog ulja i pola litre vode. Sve to sipajte u bočicu sa raspršivačem i poprskajte po prozorskim klupama i vratima. Osim toga, možete dodati i par kapi eteričnog ulja mente za još jači efekat.

Osim sode bikarbone, češnjak je još jedan moćan saveznik u borbi protiv insekata. Možete jednostavno staviti neoljuštene čenove češnjaka na mesta na koja insekti često ulaze, kao što su vrata i prozori. Takođe, možete napraviti sprej od belog luka tako što ćete očistiti oko 15 čenova, preliti ih kipućom vodom i ostaviti da odstoji 15 minuta. Nakon toga, procedite smesu i prskajte je na sve oblasti gde se insekti okupljaju. Ova metoda je naročito korisna za odvraćanje mrava i lisnih vaši, a takođe može pomoći i u bašti.

Limun je još jedno prirodno rešenje koje ne samo da odbija insekte, već i osvežava vaš dom svojim prijatnim mirisom. Jednostavno iseckajte limun na kriške i rasporedite ga po prozorskim daskama i blizu vrata. Ovaj citrusni miris će efikasno odbiti mrave, muve i komarce.

  • Ako želite još jedno univerzalno rešenje, razmislite o belom sirćetu. Ulijte ga u posudicu i postavite blizu prozora i vrata – ovo je efikasan način da sprečite ulazak insekata u vaš dom.

Lavanda i paprena metvica su takođe poznati prirodni repelenti. Lavanda posebno pomaže u odbijanju pauka, moljaca, žohara i buva. Možete koristiti grozdove lavande ili njeno eterično ulje, a vaša kuća će pritom imati prijatan i svež miris. S druge strane, paprena metvica ima snažan miris koji odbija razne vrste insekata, pa je jednostavno možete uzgajati na prozoru.

Ako želite još jedan stari bakin trik, možete isprobati klinčiće. Zarežite limun ili narandžu na pola i u svaku polovinu ubodite nekoliko klinčića. Ova kombinacija efikasno odbija muve i druge insekte, a postupak ponavljajte svakih nekoliko dana za najbolje rezultate. Sve ove metode su jednostavne, prirodne i efikasne, a što je najvažnije, ne sadrže štetne hemikalije koje mogu naškoditi vama, vašoj porodici ili okolini.

BONUS TEKST

Med je jedinstven po tome što, ukoliko se pravilno čuva, nikada ne truli. Arheolozi su otkrili tegle meda u drevnim egipatskim grobnicama koje su bile stare preko 3000 godina i još uvek su bile jestive! Tajna dugovečnosti meda leži u njegovom sastavu. Med je visoko kiselkast i ima nisku vlažnost, što sprečava razvoj bakterija i plesni. Takođe, pčele dodaju enzim zvan glukoza oksidaza koji, kada se kombinuje sa vodom, proizvodi vodonik-peroksid, dodatno štiteći med od kvarenja. Još jedna zanimljivost je da su stari Egipćani med koristili ne samo kao hranu, već i kao sredstvo za balsamovanje i konzervaciju, verujući u njegova antiseptička svojstva.

Suve datule, s druge strane, su voće koje takođe može da traje veoma dugo bez kvarenja. Datule su jedna od najstarijih kultivisanih biljaka, uzgajaju se više od 5000 godina na Bliskom Istoku i severnoj Africi. Njihova dugovečnost potiče od visokog sadržaja prirodnih šećera i niske vlažnosti, što sprečava rast mikroorganizama. Zbog svoje izdržljivosti i bogatog nutritivnog sastava, datule su bile ključna hrana za nomadske narode koji su putovali kroz pustinje. Takođe, datule su izuzetno hranljive – bogate su vlaknima, kalijumom i vitaminima, pa su savršena energetska hrana za putnike.