Brakovi među bliskim rođacima u Pakistanu, naročito između braće i sestara, predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem za novorođenčad, što je 2017. godine istakla baronesa Širla Flater, članica britanske Kuće lordova. Ona je skrenula pažnju na to da čak 60% brakova u Pakistanu nastaje između bliskih rođaka, što dovodi do velikog broja razvojnih poremećaja kod dece. Oko 29 miliona ljudi u Pakistanu pati od različitih razvojnih poremećaja, a Flater smatra da je to posledica socijalne prakse sklapanja brakova između rođaka.

Zbog ovih zabrinjavajućih podataka, u britanskoj Kući lordova predloženo je uvođenje obaveznih DNK testova za parove koji planiraju brak, kako bi se osiguralo da nisu u bliskom srodstvu. Baronesa Flater, koja ima pakistansko poreklo i koja je ranije bila članica Konzervativne partije, posebno je istakla da su ovakvi brakovi najčešći u kašmirskoj oblasti Pakistana. Ona je izrazila zabrinutost za zdravlje dece koja se rađaju u ovakvim zajednicama, navodeći da je čest slučaj da porodice sa više dece imaju barem jedno dete sa invaliditetom.

  • Flater, koja je rođena u pakistanskom gradu Lahoru, tada delu Indije, naglasila je da je nepravedno prema deci dozvoliti da pate od invaliditeta zbog društvene prakse koja je zastarela u savremenom svetu, gde su naučne spoznaje o DNK dostupne. Ona smatra da bi barem jedan oblik pravne regulative, kao što je obavezan DNK test pre sklapanja braka, mogao sprečiti pojavu invaliditeta kod dece. U Velikoj Britaniji brakovi između bliskih rođaka su zakonom zabranjeni, ali se i dalje praktikuju unutar pakistanskih, arapskih i afričkih zajednica.

Prema podacima, iako Pakistanci čine samo tri procenta novorođenih u Britaniji, odgovorni su za čak 30 procenata dece rođene sa invaliditetom, što je podatak koji je šokirao javnost i izazvao reakcije. Baronesa Flater je takođe izrazila zabrinutost zbog šerijatskog zakona, koji otežava ženama da dobiju razvod, dok muškarci mogu to jednostavno da urade. Prema njenim rečima, žene često ostaju u braku bez mogućnosti da se formalno razvedu unutar svoje religije, iako mogu dobiti britanski razvod.

Ona je ispričala i šokantne detalje o praksi u pakistanskim zajednicama, gde se, prilikom sklapanja brakova između braće i sestara, insistira na očuvanju “čistote krvi.” Tako, ako mlada ne pokaže znakove fizičke nevinosti nakon prve bračne noći, može biti stigmatizovana do kraja života. Ove žene se suočavaju s brojnim problemima, poput nemogućnosti da putuju u Pakistan ili da zadrže svoju decu, jer ih muževi mogu legalno uzeti nazad.

Svi brakovi, prema baronesi Flater, trebalo bi automatski da budu registrovani u Velikoj Britaniji kako bi se osigurala prava žena, koje, iako Britanke, često bivaju tretirane prema nehumanim i zastarelim pravilima u zajednicama. Neke od žena koje su živele u Pakistanu takođe su podelile svoja iskustva na društvenim mrežama, opisujući kako su videli decu rođenu sa anomalijama zatvorenu u domovima, daleko od očiju javnosti. Jedna žena je objasnila kako gotovo svaki par kog je upoznala u Pakistanu ima bliske rodbinske veze, a to se smatra sasvim normalnim.

Ovaj duboko ukorenjeni običaj predstavlja veliki izazov, iako međunarodne organizacije već godinama pokušavaju da podignu svest o ovome i da pruže pomoć deci pogođenoj ovim zdravstvenim problemima.”Ovo je istina, gotovo svako u Pakistanu kog sam upoznala je u braku sa najbližim rođakom i skroz to smatraju normalnim”.