U današnjem kaotičnom i neizvjesnom krajoliku može biti teško razlučiti je li naizgled ljubazan prijatelj ili stari kolega zapravo psihopat koji bi uskoro mogao privući pozornost medija. Štoviše, u godinama formiranja mogu pokazivati ​​agresivno ponašanje i prema životinjama i prema svojim vršnjacima. Pojasnio je da posjedovanje jedne od ovih osobina ne čini nekoga psihopatom; umjesto toga, prisutnost višestrukih osobina može dovesti do dijagnoze psihopatije.

  • Prvi znak psihopatije kod osobe obično se naziva “parazitizam”. “To sugerira da osoba ‘iskorištava’ druge, a ne da radi za vlastitu korist. Na primjer, to bi moglo značiti da je ušla u vezu kako bi nekoga financijski iskorištavala. Nadalje, mogli bi tražiti od drugih da obavljaju zadatke ili poslove u njihovo ime. Ukratko, psihopati više vole da drugi pojedinci obavljaju posao umjesto njih,” rekao je.

Nadalje, dr. Dzalil uočava znakove razdražljivosti. “Psihopat se može činiti posve normalnim dok sudjeluje u običnom razgovoru, ali može naglo buknuti zbog manjeg problema. Ova reakcija je, zapravo, metoda kojom psihopat vrši kontrolu nad drugima”, istaknuo je. Psihijatar tvrdi: “Znak psihopatije je i promiskuitet.” Dodaje da osobe koje pokazuju psihopatske karakteristike često u brak ulaze na brzinu, ali je te veze teško održive.

  • Razni rani problemi u ponašanju mogu djelovati kao pokazatelji da bi se osoba mogla razviti u psihopata. U djetinjstvu se ponekad mogu pojaviti pokazatelji psihopatije. Dr. Dzalil napominje da “djeca koja su psihopati mogu pokazivati ​​netipična ponašanja ili pokazivati ​​nasilje i agresiju prema životinjama i svojim vršnjacima. Psihijatar je na kraju primijetio da je ključni znak psihopatije nedostatak empatije. “Pojedinci s psihopatskim osobinama pokazuju potpuni nedostatak obzira prema emocijama drugih.

Kada pokušate podijeliti svoje osjećaje u vezi s određenom situacijom s psihopatom, njihova će ravnodušnost biti nepogrešiva. Doista, oni imaju brojne druge interese koje bi radije voljeli baviti se umjesto da sluša svoje misli ili emocije po tom pitanju”, zaključio je, a prenosi Index.

BONUS TEKST

Identificiranje pokazatelja moždanog udara je ključno. Osim toga, važno je zapamtiti akronim FAST – četiri riječi koje vam mogu spasiti život! Cerebrovaskularni infarkt, poznatiji kao moždani udar, ima različite simptome, a pravovremeno prepoznavanje tih znakova može biti ključno u spašavanju života pacijenta ili ublažavanju mogućih komplikacija. Moždani udar ili cerebrovaskularni infarkt nastaje kada je dio mozga lišen dovoljnog protoka krvi.

  • Kao rezultat toga, odgovarajuće područje tijela kojim upravlja taj dio mozga prestaje pravilno funkcionirati. Štoviše, nedostatak odgovarajuće opskrbe krvlju može rezultirati ishemijom, što može dovesti do ishoda koji su potencijalno opasni po život. Prema dr. Seunggu Hanu, svijest o simptomima može biti presudna za spašavanje vašeg života i izbjegavanje dugoročnih posljedica.

Znakovi moždanog udara Ako vi ili netko koga poznajete doživite bilo koji od sljedećih simptoma, odmah se obratite svom liječniku: značajne fluktuacije u svijesti ili ukupna dezorijentacija, nagli gubitak snage ili nemogućnost kretanja jedne strane ili dijela tijela, gubitak osjeta na jednoj strani ili dijelu tijela, ograničen vid, Diplopija Poteškoće u verbalnoj komunikaciji ili razumijevanju govornog jezika, Problemi s ravnotežom i osjećaj vrtoglavice. Što biste trebali poduzeti ako mislite da netko ima moždani udar?

  • Ako mislite da voljena osoba možda ima moždani udar, hitno djelovanje je ključno. Pravovremena intervencija može umanjiti dugoročne posljedice i smanjiti vjerojatnost smrtnog ishoda. Akronim FAST služi kao korisna engleska mnemonika koja pomaže u brzom prepoznavanju znakova upozorenja i simptoma povezanih s moždanim udarom. Lice Ako mislite da bi osoba pored vas mogla doživjeti moždani udar, pokušajte joj se nasmiješiti.

Promatrajte bilo kakve trnce ili nedostatak osjeta na jednoj strani lica, jer bi osmijeh mogao izgledati nakrivljeno. Razmislite o osjećaju kod posjeta stomatologu kada vam dio usta utrne – ne možete to kontrolirati. U ovom scenariju, izgled je prilično usporediv. ruka, Zatražite da potencijalni pacijenti dignu ruke. Ako osoba osjeti slabost ili ukočenost na jednoj strani tijela, teško će podići ruku i može se nastaviti prevrtati.

  • To ukazuje na moždani udar, stoga je važno nazvati hitnu. govor, Osobe koje su doživjele moždani udar mogu imati problema s komunikacijom ili mogu biti potpuno nesposobne govoriti. Osim toga, njihov govor može biti težak za razumijevanje. Da biste to procijenili, tražite od osobe da ponovi jednostavnu rečenicu i promatrajte ima li nejasnih odgovora.

Pacijentima bi također moglo biti teško shvatiti vaše značenje; dok vas mogu čuti, možda neće u potpunosti razumjeti što se govori. Kada prepoznate da je netko imao moždani udar, vrijeme postaje presudan faktor. Ako je moguće, prevezite osobu u najbližu bolnicu ili hitnu pomoć, ali idealno je da odmah nazovete hitnu pomoć. Tim hitne pomoći će odmah pružiti njegu i potom odvesti pacijenta u bolnicu.