Rastanak je bio izazovan za oboje. Prije nego što je otišao, zaprosio me, ali sam odbila uz objašnjenje da nismo razvili dovoljno jaku vezu – nešto čega se on uhvatio, iako ga je to jako opterećivalo. Često smo razmjenjivali pisma i svakom sam se veselio s nestrpljenjem. U međuvremenu je gajio sumnje u moju nevjeru, au to se uključila i Dina. Nakon više od četiri desetljeća njezina prva ljubav ponovno se povezala s njom, a otkrila je da su sada prijatelji na Facebooku.

  • “Imao sam 17, a ona 20 kad smo se prvi put sreli tijekom neočekivanog susreta, što je dovelo do toga da smo počeli izlaziti. U to smo vrijeme oboje bili u srednjoj školi, a ljudi oko nas su primijetili da smo najljepši par na jugu . “Bila je to ljubav koju smo doživjeli, cijeneći svaki trenutak koji smo proveli zajedno. Doveo me u svoju obitelj, koja me uvijek srdačno dočekivala prilikom naših posjeta. Isto tako, moja obitelj ga je obožavala, a on mi je uzvratio tu ljubav – ispričala je Dina.

Shutterstock foto Jugoslavija. Čovjek kojeg je Dina voljela morao se prijaviti u vojnu službu. Prije odlaska zamolio ju je da se uda za njega, no ona je njegovu ponudu odbila. Razdvojenost koja je nastala prouzročila je bol za nas oboje. Dok je odlazio, predložio mi je i brak, ali sam ga odbila uz obrazloženje da se ne poznajemo dobro. Iako mu je to donijelo tugu, on je prepoznao i prihvatio moju perspektivu. Razmjenjivali smo pisma koja su često čeznula jedno za drugim.

  • “Mislio je da sam nelojalna”, primijetila je Dina. Osjećaje koji su me preplavili dok sam čitao njegova pisma ne zahtijevaju elaboraciju. Svaki put kad smo se opraštali tijekom njezinih posjeta na odmoru, oboje smo plakali dok smo obećavali vječnu ljubav. Iskustvo je bilo poput romantičnog filma sve dok jedno od njegovih pisama nije unijelo značajno razočaranje. U svojoj poruci doveo je u pitanje valjanost mojih misli i raspitivao se o izvoru takve ideje.

Ostaje mi nepoznato tko mu je te neistine plasirao. Njegovo je pismo duboko utjecalo na Dinu; bila je toliko shrvana da je nekoliko dana provela u suzama. “Spomenuo je da me netko primijetio kako nosim dječaka po gradu. Plakala sam danima, a bol kao da mi steže srce”, ispričala je. Po povratku iz vojske moja mlađa sestra me neočekivano pozvala van, jer je čekao da razgovara sa mnom. Međutim, Dina nije imala želju izlaziti i družiti se s njim.

  • Tijekom godina, tuga, bol i patnja ulazili su i izlazili iz njezina života. Izjedala ju je praznina u njezinu srcu kad je kroz lozu saznala — dok je bila zaposlena u istoj tvrtki kao i njegova sestrična — da se on oženio. Dok joj je vrijeme postupno izmicalo, on je zagrlio svoju kćer i dao joj ime namijenjeno njegovom djetetu. Dina je doživjela svoj dio kratkotrajnih romantičnih susreta, no nijedan je nije mogao osloboditi okova čežnje za njim; svaki se obožavatelj mjerio s idealiziranom slikom o sebi.

Dan za danom i godinu za godinom, trpio sam životnu agoniju. Za njegovu ženidbu saznala sam od njegove sestrične, koja mi je slučajno bila kolegica na poslu. Moje srce i duša postali su toliko obavijeni očajem i tjeskobom da sam se osjećao gušećim. Kako je vrijeme prolazilo, dobio je kćer i, intrigantno, odlučio ju je nazvati po meni, odluka koja se činila daleko od slučajnosti.

  • U svom privatnom životu doživjela sam brojne prolazne veze, ali moje su misli stalno bile okupirane njim, odmjeravajući se sa svima koji su mi se našli na putu – sve dok se Dina na kraju nije udala za divnog muškarca. – Očarala me izuzetno atraktivna vanjština i vjenčali smo se – rekla je Dina koja je završila s dobrim mužem. Svoju sam kćer nazvala po sebi. U našem braku odgojili smo dva sina, a prioritet nam je pružiti im ljubav i obrazovanje. “Za vrijeme rata moja se obitelj preselila u Dansku”, otkrila je Dina. “Izrazio je želju da razgovara sa mnom, a nakon našeg razgovora sada smo prijatelji na Facebooku.

“Šaljem mu poruke, a on zauzvrat dijeli pjesme koje odražavaju našu ljubav. Priznajem da sam listala njegove fotografije i postove iz prošlih godina, otkrivajući pjesme posvećene bivšoj ljubavi koja ostaje nezaboravna. Dok njemu želim sreću sa svojom obitelji u budućnosti, a iako ta ljubav i dalje zauzima posebno mjesto u mom srcu, čini se da sudbina nije bila na našoj strani”, komentirala je.

  • Izrazio je želju za telefonskim razgovorom. Nakon razgovora postali smo prijatelji na Facebooku. Dijelimo poruke, a on mi šalje pjesme koje odražavaju našu ljubav. Priznajem da sam istraživao njegove fotografije i postove iz prošlih godina, otkrivajući pjesme koje podsjećaju na bivšu ljubav koja traje. Poželio sam mu sreću u budućnosti sa svojom obitelji. Iako ta ljubav još uvijek tiho gori u mom srcu, sudbina nam nije bila naklonjena.