Za redovno održavanje pećnice izbegavam upotrebu komercijalnih sredstava za odmašćivanje i čišćenje, jer volim koristiti prirodne, domaće preparate. Ovakvi proizvodi ne samo da su ekonomičniji, već su i dugotrajniji, a pritom ne sadrže štetne hemikalije koje mogu oštetiti površine ili izazvati neprijatne mirise u kuhinji. Domaći sprej koji pripremam jednostavan je za upotrebu i izuzetno efikasan tokom cele godine. Osim što savršeno čisti i odmašćuje pećnicu, idealan je i za staklokeramičke površine, što ga čini višenamenskim sredstvom.

Za pripremu ovog domaćeg sredstva, potrebno mi je nekoliko lako dostupnih sastojaka:

  • 60 mililitara sredstva za pranje posuđa
  • 120 mililitara sveže isceđenog limunovog soka
  • 235 mililitara belog sirćeta
  • 300 mililitara destilovane ili prokuvane vode

Postupak pravljenja ovog spreja je krajnje jednostavan. Sve sastojke pomešam u praznu bočicu sa prskalicom i dobro promućkam. Kada želim očistiti pećnicu, prskam ovu smesu po unutrašnjim površinama dok je pećnica još topla, jer toplota pomaže da smesa bolje prodre u tvrdokornu prljavštinu. Ostavim sprej da deluje preko noći, kako bi se masnoća i nečistoća same odvojile od površine. Sledećeg jutra, samo prebrišem pećnicu vlažnim ručnikom, bez potrebe za ribanjem ili upotrebom spužve. Ovaj metod mi uvek donosi sjajne rezultate i čini čišćenje pećnice brzom i jednostavnom aktivnošću.

Ovaj domaći sprej, osim što je delotvoran za pećnicu, odlično funkcioniše i na štednjaku i staklokeramičkim pločama, pa ne moram kupovati više različitih sredstava za čišćenje. Kombinacija limuna i sirćeta čini ovaj preparat snažnim odmašćivačem koji takođe ostavlja prijatan miris svežine.

Pored ove smese, postoji još jedan vrlo efikasan trik za temeljno čišćenje, a uključuje korišćenje obične tablete za pranje posuđa i tople vode. Ova metoda je posebno korisna kada se suočavam sa tvrdokornim masnim naslagama i zagorelim mrljama.

Za ovaj postupak potrebno je:

  • Tableta za pranje posuđa
  • Kipuća voda
  • Spužva, papirnati ručnik ili krpa za brisanje

Prvo, uklonim rešetku i plamenike sa štednjaka, kako bih olakšala čišćenje. Tabletu za pranje posuđa stavim u posudu i prelijem je vrućom vodom, a onda žlicom pomažem da se tableta u potpunosti otopi. Dobijenu tečnost nanosim na površine štednjaka, ali se može koristiti i za unutrašnjost pećnice. Način na koji ova otopina rastvara masnoću je impresivan – nečistoće se same odvajaju od površine, gotovo bez ikakvog napora sa moje strane.

Nakon što otopina odstoji nekoliko minuta, jednostavno obrišem sve površine papirnatim ubrusom ili krpom, a štednjak i pećnica izgledaju kao novi. Ova metoda je zaista jednostavna, a ujedno i vrlo ekonomična, jer ne moram kupovati skupe preparate – samo koristim uobičajene kućne predmete.

BONUS TEKST

Med je jedinstven po tome što, ukoliko se pravilno čuva, nikada ne truli. Arheolozi su otkrili tegle meda u drevnim egipatskim grobnicama koje su bile stare preko 3000 godina i još uvek su bile jestive! Tajna dugovečnosti meda leži u njegovom sastavu. Med je visoko kiselkast i ima nisku vlažnost, što sprečava razvoj bakterija i plesni. Takođe, pčele dodaju enzim zvan glukoza oksidaza koji, kada se kombinuje sa vodom, proizvodi vodonik-peroksid, dodatno štiteći med od kvarenja. Još jedna zanimljivost je da su stari Egipćani med koristili ne samo kao hranu, već i kao sredstvo za balsamovanje i konzervaciju, verujući u njegova antiseptička svojstva.

Suve datule, s druge strane, su voće koje takođe može da traje veoma dugo bez kvarenja. Datule su jedna od najstarijih kultivisanih biljaka, uzgajaju se više od 5000 godina na Bliskom Istoku i severnoj Africi. Njihova dugovečnost potiče od visokog sadržaja prirodnih šećera i niske vlažnosti, što sprečava rast mikroorganizama. Zbog svoje izdržljivosti i bogatog nutritivnog sastava, datule su bile ključna hrana za nomadske narode koji su putovali kroz pustinje. Takođe, datule su izuzetno hranljive – bogate su vlaknima, kalijumom i vitaminima, pa su savršena energetska hrana za putnike.