Vastu, drevni vedski sistem za uređenje doma, zasnovan je na pravilima koja imaju za cilj da poboljšaju energiju u kući, donesu blagostanje, bogatstvo i prosperitet. Ovaj sistem se često upoređuje sa feng šuijem, iako je poreklom iz Indije. Vastu naglašava važnost pravilnog rasporeda elemenata u domu kako bi energija nesmetano proticala i pozitivno uticala na svakodnevni život. Evo nekoliko stvari koje je, prema Vastu principima, važno izbegavati kako biste osigurali stalni protok novca i izbegli finansijske teškoće.

Jedan od ključnih saveta u Vastu filozofiji jeste da ne ostavljate metlu pored nameštaja ili mesta gde čuvate dragocenosti. Metla simbolizuje siromaštvo i loše finansije, pa se veruje da njeno prisustvo blizu dragocenosti može negativno uticati na bogatstvo u kući.

  • Takođe, lekove ne treba držati u kuhinji. Prema Vastu principima, kuhinja je mesto gde se priprema hrana koja treba da donosi zdravlje i blagostanje, a prisustvo lekova u toj prostoriji može privući nesreću i nevolje. Lekovi bi trebalo da se čuvaju u spavaćoj ili dnevnoj sobi, što je mnogo povoljnije prema ovom sistemu uređenja.

Jedan od zanimljivijih saveta jeste da biljke sa trnjem ne treba držati unutar doma. Biljke sa trnjem, kao što su kaktusi, prema Vastu privlače nepovoljne događaje i negativnu energiju. Zbog toga se preporučuje da se izbegava njihovo prisustvo u zatvorenim prostorima, dok biljke koje simbolizuju rast i pozitivnu energiju treba da zauzimaju centralno mesto.

Porodice sa malom decom često se suočavaju sa problemom prljavih zidova, naročito kada deca crtaju i žvrljaju po njima. Prema Vastu pravilima, neuredni i prljavi zidovi, kao i nasumične linije ili crteži, mogu izazvati finansijske dugove i blokirati tok novčane energije. Zbog toga je važno redovno održavati zidove čistim i urednim kako bi pozitivna energija mogla slobodno da teče.

Još jedan važan aspekt Vastu sistema je da severoistočni deo doma uvek mora biti uredan. Ovaj sektor je ključan za privlačenje bogatstva i blagostanja, pa se preporučuje da se posebno obrati pažnja na njegovo čišćenje i održavanje. Ovaj deo kuće treba da bude bez nereda, svetao i čist, kako bi se energija novca mogla nesmetano akumulirati.

Jedna od stvari koju treba izbegavati jeste kačenje slika ili postavljanje bilo čega vezanog za vodu u južnom delu kuće. Vastu principi nalažu da se u južnom delu doma ne postavljaju slike niti akvarijumi ili fontane, jer to može narušiti energiju prostora i izazvati neravnotežu, što se može manifestovati kroz finansijske gubitke.

Na kraju, prema Vastu sistemu, veoma je važno držati vrata kupatila zatvorena. Kupatila su prostori gde vlada vlaga, a ako su vrata stalno otvorena, veruje se da novac može simbolično “iscureti” iz vašeg doma, poput vode koja nestaje niz odvod. Zatvorena vrata kupatila sprečavaju ovakve energetske gubitke i pomažu u održavanju stabilnih finansija.

BONUS TEKST

Med je jedinstven po tome što, ukoliko se pravilno čuva, nikada ne truli. Arheolozi su otkrili tegle meda u drevnim egipatskim grobnicama koje su bile stare preko 3000 godina i još uvek su bile jestive! Tajna dugovečnosti meda leži u njegovom sastavu. Med je visoko kiselkast i ima nisku vlažnost, što sprečava razvoj bakterija i plesni. Takođe, pčele dodaju enzim zvan glukoza oksidaza koji, kada se kombinuje sa vodom, proizvodi vodonik-peroksid, dodatno štiteći med od kvarenja. Još jedna zanimljivost je da su stari Egipćani med koristili ne samo kao hranu, već i kao sredstvo za balsamovanje i konzervaciju, verujući u njegova antiseptička svojstva.