Josip Broz Tito i Jovanka Broz voljeli su višegradski kupus, a ovaj tradicionalni recept vratit će vas u prošlost. Jovanka i Josip Broz Tito nisu bili samo utjecajni lideri; bili su i entuzijastični ljubitelji hrane koji su cijenili duboke okuse i nasljeđe kuhinje. Njihova strast prema kuhanju zorno je izražena u jednom od njihovih omiljenih jela – slatkom „višegradskom“ kupusu uz meso i krompir.

  • Ovaj recept nudi okus iskustva koje možete ponovno stvoriti kod kuće, baš kao što se nekada njegovala cijela regija Jugoslavije. Sastojci: 1 veći kupus 1 kg goveđeg buta 2 manja crna luka 1 paprika 200 g krumpira 2-3 rajčice 1 vezica začinskog bilja za juhu 2 lista lovora Malo bijelog vina Peršin Dodajte sol i papar prema želji. priprema: Meso nasjeckati na komade i redati u dublju tepsiju malo namazanu uljem.

Na meso dodajte nasjeckani kupus, sitno nasjeckani luk, papriku i krumpir. Umiješajte nasjeckane rajčice po želji, zajedno s vinom, peršinom, soli, paprom i lovorom. Dodajte dovoljno vode da potopite sve sastojke, a zatim stavite poklopac na lonac. Kuhajte na laganoj vatri otprilike dva sata. Ovaj jednostavan, ali nevjerojatno ukusan recept zadovoljit će i najizbirljivije nepce, podsjećajući na iskustva Jovanke i Tita. Uživajte u mirisu i okusu ovog klasičnog jela koje povezuje generacije i dočarava bit ugodnijih vremena.

BONUS TEKST

Tijekom istraživanja otkriveno je da ekstrakt đumbira ima manje nuspojava, osobito pospanost, umor, vrtoglavicu i zatvor, što ga čini održivim alternativnim tretmanom za osobe koje pate od alergijskog rinitisa. Na svakodnevni život može značajno utjecati alergijski rinitis koji donosi simptome poput začepljenog nosa, kihanja, svrbeža u očima, curenja nosa i pritiska u sinusima koji mogu dodatno otežati disanje.

  • Dok antihistaminici obično upravljaju ovim simptomima, određena hrana i biljne hranjive tvari također mogu učinkovito neutralizirati učinke histamina. Kako je na Instagramu objavila magistra farmacije Alma Kunić-Burko, istraživanje provedeno na Tajlandu pokazalo je da je ekstrakt đumbira jednako učinkovit kao testirani antihistaminik u ublažavanju nazalnih simptoma i poboljšanju kvalitete života osoba s alergijskim rinitisom.

Naglašava da se đumbir ne smije smatrati zamjenom za medicinsku njegu te da njegova učinkovitost može biti različita među pojedincima. Shutterstock Iako može biti koristan, ne bi trebao zamijeniti profesionalnu medicinsku skrb. Istraživanja pokazuju da je ekstrakt đumbira rezultirao s manje nuspojava, poput pospanosti, umora, vrtoglavice i zatvora, što ga čini potencijalnim alternativnim tretmanom za one koji pate od alergijskog rinitisa. Kome se ne savjetuje?

  • Žene koje su trudne ili dojilje, osobe sa srčanim problemima i oni s dijabetesom trebaju se posavjetovati s liječnikom prije upotrebe đumbira. Ljekarnik upozorava da ne koristite đumbir ako imate poremećaje krvarenja ili uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, poput aspirina. Prirodni antihistaminici koji mogu pomoći u ublažavanju alergija sastoje se od: * Askorbinska kiselina Probiotici kopriva Kvercetin, prisutan u namirnicama kao što su luk, češnjak, jabuke i grejp… Ananas