Lucija Šerbedžija, zanosna dama s nevjerovatnom energijom, stekla je široku popularnost oživljavajući lik Ines u domaćoj seriji “Tajna vinove loze”. No, mnogi ne znaju da je ona zapravo kći legendarnog glumca Radeta Šerbedžije, kojeg je dobio u braku s Ivankom Cerovac. Lucija, koja je rođena 1973. godine u Zagrebu, naslijedila je očev glumački talent i sjajno izgleda na početku šeste decenije života, zbog čega često govore da “godine idu unazad” za nju.

Glumu je diplomirala na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a njena ljubav prema pozorištu i filmu započela je već od prvog trenutka na pozornici. Svestrana i talentirana, osvojila je dvije prestižne nagrade Zlatna arena za najbolju glumicu, i to za uloge u filmovima “Bogorodica” (1999.) i “Polagana predaja” (2001.).

  • Imala je priliku glumiti s međunarodnim zvijezdama poput Vala Kilmera, rame uz rame s ocem u filmu “Svetac”, a također je sudjelovala u mnogim inostranim projektima. Ljeti, izvodi predstave u pozorištu “Ulysses” na Brijunima, zajedno sa svojim ocem Radetom, čineći to iskustvo posebnim delom njene karijere.

Uloga Ines u seriji “Tajna vinove loze” donijela joj je veliku popularnost u Srbiji, a publika s nestrpljenjem iščekuje nastavak serije. Lucija briljantno tumači složeni i nepredvidljivi karakter Ines, a njena hemija sa Vojinom Ćetkovićem, koji glumi Vuka Tomovića, nije ostavila gledaoce ravnodušnim. Lik Ines je izazovan, višeslojan, i iako se ne može smatrati potpuno negativnim, Lucija ističe da je uživala u toj ulozi, dodajući da svaki glumac sanja o ovakvom liku.

Javnost je dugo intrigirao njen brak sa srpskim rediteljem Filipom Gajićem. Zanimljivo je da su se njih dvoje upoznali još u detinjstvu, kada su zajedno glumili u predstavi KPGT-a “Oslobođenje Skopja” i proveli tri mjeseca na turneji po Americi. Godinama nakon toga nisu imali kontakt, sve dok ih sudbina nije ponovo spojila 1997. godine u Londonu, u kući Radeta Šerbedžije.

Njihova ljubav rasplamsala se i par se venčao 2006. godine u Istri, u tajnosti, okruženi maslinjacima. U braku su dobili sina Sergeja i kćerku Anastasiju, ali su se nakon osam godina razveli, zadržavši prijateljske odnose. Filip je svojevremeno rekao da su ostali u dobrim odnosima jer su pre braka dvadeset godina bili prijatelji, što im je pomoglo da danas mogu otvoreno razgovarati o svemu.

Lucija sada uživa u vezi sa personalnim trenerom Tomislavom Dolušićem, dok je Filip Gajić sreću pronašao pored 32 godine mlađe glumice Jane Milosavljević, poznate po ulozi male Zone u filmu “Zona Zamfirova”. Njih dvoje imaju sina Joakima, a Jana je ispričala kako su se dugo mučili oko imena za sina, te da je konačno ime izabrano na putu ka opštini Zvezdara. Na kraju su ga odabrala Filipova starija djeca.

Lucijin i Filipov život je bio isprepleten umetnošću, ljubavlju i prijateljstvom, a njihova zajednička priča ostaje zanimljiva regionalnoj javnosti, baš kao i njihov dalji privatni i profesionalni razvoj.

BONUS TEKST

Med je jedinstven po tome što, ukoliko se pravilno čuva, nikada ne truli. Arheolozi su otkrili tegle meda u drevnim egipatskim grobnicama koje su bile stare preko 3000 godina i još uvek su bile jestive! Tajna dugovečnosti meda leži u njegovom sastavu. Med je visoko kiselkast i ima nisku vlažnost, što sprečava razvoj bakterija i plesni. Takođe, pčele dodaju enzim zvan glukoza oksidaza koji, kada se kombinuje sa vodom, proizvodi vodonik-peroksid, dodatno štiteći med od kvarenja.

Još jedna zanimljivost je da su stari Egipćani med koristili ne samo kao hranu, već i kao sredstvo za balsamovanje i konzervaciju, verujući u njegova antiseptička svojstva.