Prilično je zabrinjavajuće da sve više osoba mlađih od 45 godina doživljava moždani udar u sve većoj stopi! Prof. dr. Dejana Jovanović, koja vodi Odjel urgentne neurologije UKSC-a, naglasila je da bi moždani udar mogao biti među vodećim uzrocima smrti u Srbiji! Značajno se promijenila demografija pacijenata, sa sve većim brojem mladih osoba s ozbiljnim zdravstvenim problemima.

  • Liječnica ističe da se susreće sa sve većim brojem ljudi mlađih od 45 godina koji su doživjeli moždani udar, što je, ističe, zabrinjavajuće! Pojašnjava da postoje dvije kategorije moždanog udara. “Moždani udar može se usporediti sa srčanim udarom u nekoliko pogleda. Prvenstveno postoje dvije vrste moždanih udara.

Preko 85 posto slučajeva rezultat je začepljenja krvne žile, što rezultira infarktom mozga, slično kao što začepljenje srca Krvne žile dovode do srčanog udara. Nasuprot tome krvna žila može puknuti, što dovodi do izlijevanja krvi u moždane strukture. Iako je to znatno rjeđi uzrok moždanog udara,” objasnio je dr. Jovanović, napominjući da je skenerom. potrebno je utvrditi koja se vrsta moždanog udara dogodila.

  • Za učinkovito liječenje moždanog udara, poput srčanog udara, bitno je da se pacijent bez odlaganja odveze u bolnicu. Doktor Jovanović je objasnio da moždani udar zahtijeva hitno djelovanje, slično kao i srčani udar. Međutim, u slučaju moždanog udara, stent ne ostaje u krvnoj žili; nego se koristi za hvatanje tromba i njegovo izdvajanje. Također je primijetio rastuću zabrinutost u sve većoj učestalosti moždanih udara kod mlađih osoba.

“Doktor je primijetio: ‘U prošlosti smo se susretali s jasnim profilom pacijenata koji su imali neadekvatnu prevenciju zgrušavanja krvi i neispravne umjetne valvule. Danas rijetko nailazimo na takve slučajeve.’ Što možemo očekivati ​​kod mlađe populacije? Postoje specifični čimbenici koji utječu na njih, uključujući promjene u elastičnosti krvnih žila, što može dovesti do pucanja unutarnje ovojnice krvne žile. Ova suza može dovesti do stvaranja ugruška.

  • Do takvih puknuća može doći zbog neprimjećenih mikrotrauma, poput naglog skretanja tijekom vožnje ili zabacivanja glave unatrag kod frizera. Iako to ne doživljavaju svi, genetska predispozicija je značajan faktor. U kasnim osamdesetima i ranim devedesetima ovo je bio vodeći uzrok moždanog udara kod mladih osoba, prije pojave adekvatnih dijagnostičkih alata.

“Napredna dijagnostika, poput suvremene magnetske rezonancije, nužna je za rješavanje spontane arterijske disekcije, kojoj u to vrijeme nismo imali pristup. Osim toga, čest uzrok je mali otvor između lijeve i desne pretklijetke srca koji se obično zatvara na rođenja; međutim, ostaje otvoren u otprilike jedne od pet osoba”, objasnio je liječnik. Liječnik je zaključio: “Sklonost zgrušavanju povećava rizik od razvoja tromba u venama nogu ili zdjelice, potencijalno putujući do srca i krvnih žila.

  • Ti se problemi obično javljaju tijekom fizičkog napora, poput podizanja teških predmeta. Neadekvatno upravljanje rizikom Prema riječima liječnika, najčešći uzrok moždanog udara među osobama u dobi od 40 do 55 godina u Srbiji je neadekvatno upravljanje faktorima rizika poput hipertenzije, dijabetesa, visoke razine kolesterola, nezdravog načina života i ubrzane vaskularne skleroze.

To ukazuje da osobe starije od 40 godina mogu pokazivati ​​stanja krvnih žila slična onima kod 65-godišnjaka, čime se povećava vjerojatnost da će doživjeti moždani udar. Fotografija šaka i ruku s trncima: Shutterstock Indikatori hoda. “Osjećaj slabosti ili ukočenosti na jednoj strani tijela simptom je moždanog udara. Tipično, udari ne rezultiraju boli, glavoboljama ili povraćanjem.

  • Pacijent može doživjeti gubitak govora ili sluha, što bi moglo zavarati članove obitelji Nadalje, može doći do iznenadnog gubitka vida u dijelu vidnog polja, uz nestabilnost, dupli vid ili obamrlost koja zahvaća jednu stranu lica i tijela može dovesti do trajnog invaliditeta”, objasnio je liječnik. Pregled moždanog udara Prolazni ishemijski napad, ili TIA, služi kao znak upozorenja za nadolazeći moždani udar.

Dok simptomi TIA-e nalikuju simptomima moždanog udara, obično traju kraće, često ne dulje od sat vremena. Ako pacijent osjeća trnce u desnoj ruci, pripisujući to umoru, a nakon toga se odmori, to može ukazivati ​​na ugrušak u krvnoj žili vrata, koji povremeno može osloboditi male fragmente koji začepljuju krvne žile u mozgu. Iako ovi simptomi mogu brzo nestati, oni predstavljaju hitan poziv za dijagnostičku procjenu i mogu zahtijevati kiruršku intervenciju u roku od 24 sata, rekao je liječnik u televizijskoj emisiji “Uranak” emitiranoj na K1.