Ako su vaše stare kuhinjske krpe prekrivene tvrdokornim mrljama koje ne možete ukloniti ni nakon višestrukih pranja, ne morate očajavati. Postoji jednostavan trik koji će vam pomoći da ih vratite u prvobitno stanje, i ponovo će sijati kao da su nove. Ovaj trik je posebno efikasan kod masnih mrlja, tragova umaka ili drugih mrlja koje običnim pranjem ne možete ukloniti.

Kuhinjski ručnici, naravno, lako skupljaju mrlje različitog porijekla, bilo da se radi o ulju, hrani ili drugim teškim supstancama koje ostavljaju tragove. Obično pranje često ne donosi željene rezultate, ali postoji jedna tradicionalna metoda koja se koristi generacijama – kuvanje krpa. Ova metoda, koju su koristile naše bake, izuzetno je efikasna i ponovo postaje popularna.

Kako prokuhati kuhinjske krpe?
Kuvanje kuhinjskih peškira ne samo da uklanja mrlje, već i efikasno dezinficira tkaninu, eliminišući sve bakterije i prljavštinu koje se mogu nakupljati. Takođe, pomaže u izbjeljivanju i vraćanju sjaja krpama, čak i kada su obojene. Za ovu metodu vam je potreban veći lonac, idealno od emajla ili nehrđajućeg čelika, i nekoliko osnovnih sredstava za čišćenje.

Potrebni sastojci:

  • 2 supene kašike praška za veš
  • 2 kašike vodikovog peroksida
  • Voda

Postupak:

Stavite prljave kuhinjske krpe u lonac i prelijte ih vodom, tako da budu potpuno potopljene.
Dodajte prašak za veš i vodikov peroksid, a zatim sve dobro promiješajte.
Stavite lonac na šporet i pustite da proključa. Kuvajte od 30 minuta do 1 sat.
Nakon kuvanja, odlijte prljavu vodu i temeljno isperite peškire. Ako želite, možete ih ubaciti u mašinu za veš na brzinsko pranje.
Rezultat će vas oduševiti – nema više tragova masnoće ni tvrdokornih mrlja. Vaši peškiri će biti potpuno čisti i svježi.

Alternativne metode čišćenja
Postoji i nekoliko drugih trikova koje ljudi koriste kako bi se izborili sa prljavim peškirima. Jedna od najučinkovitijih metoda je upotreba tableta za pranje suđa. Ovaj trik je postao prilično popularan, jer tablete za suđe imaju specifične sastojke koji rastvaraju masnoće i tvrdokorne mrlje. Dovoljno je da ubacite peškire u mašinu za veš, dodate jednu tabletu za suđe i uključite ciklus pranja. Nakon pranja, peškiri će biti izuzetno čisti, bez mrlja i masnih tragova.

Ovaj trik je toliko efektan da mnogi koriste tablete za suđe ne samo za peškire, već i za zavese, bijelo rublje, pa čak i radnu odjeću. Čak su isprobali i čišćenje prozora i tuš kabina koristeći istu tehniku – rezultat je iznenađujuće dobar, sa savršenim sjajem.

Još jedan trik – prašak za pecivo
Ako vam nije do kuvanja peškira, možete probati trik s praškom za pecivo. Dodajte jednu kesicu praška za pecivo u prašak za veš prilikom pranja i vidjećete kako vaši peškiri blistaju nakon pranja. Prašak za pecivo ima blaga abrazivna svojstva koja pomažu u uklanjanju mrlja i vraćanju bjeline tkaninama. Mnogi su bili oduševljeni ovom metodom jer je jednostavna, a rezultati su fantastični.

Čišćenje mašine za veš
Osim što ove metode čine vaše peškire besprijekorno čistim, one takođe pomažu u održavanju vaše mašine za veš. Upotreba tableta za suđe može otopiti nakupljenu masnoću i prljavštinu u samoj mašini, ostavljajući je svježom i čistom. Dovoljno je povremeno ubaciti dvije tablete u praznu mašinu i uključiti je na najduži ciklus pranja pri najvišoj temperaturi.

Kao što vidite, postoje brojni trikovi koji vam mogu pomoći da vratite sjaj i čistoću svojim starim kuhinjskim peškirima. Od tradicionalnog kuvanja, preko upotrebe tableta za suđe, do praška za pecivo – svi ovi načini su se pokazali efikasnim. Važno je samo odabrati metodu koja vam najviše odgovara i uživati u rezultatima.