Drug sa kojim sam prošao i dobro i zlo se razbolio prije 5 godina i sve troškove operacije i oporavka sam mu platio, 7.000 eura, njegovi nisu imali i ja sam bez razmišljanja to uradio. Ne znam kako bih živio bez njega da mu je šta bilo. Izliječio se, oporavio i sad je super zdrav. Ja sam prije pola godine imao saobraćajku, neku lakšu i morao sam par noći provesti u bolnici na pretragama, a on,moj drug za kojeg bi život dao je tražio da bude u bolnici dok god sam ja tu, da mi bude pri ruci.

Naravno nisu mu dopustili, a on je nećete vjerovati tri noći proveo u parku ispod prozora sobe u kojoj sam.Nikada nisam ni razmišljao što sam mu pomogao kada mu je trebalo, ali ovo mi je pokazalo da je prijateljstvo obostrano. Sretan sam zbog našeg prijateljstva, nadam se da u ova teška vremena postoji još par nekoliko primjera sličnih našem.

BONUS TEKST

Jedna od najfascinantnijih zanimljivosti u prirodi je fenomen bioluminiscencije, koji omogućava organizmima da stvaraju svetlost. Ovaj prirodni proces može se videti kod mnogih različitih vrsta, uključujući ribe, meduze, insekte i gljive, i predstavlja jedan od najneverovatnijih primera evolucijske prilagodbe u životinjskom carstvu.

Bioluminiscencija se javlja kao rezultat hemijske reakcije unutar tela organizma. Specifične molekule poznate kao luciferini reaguju sa enzimima luciferazama u prisustvu kiseonika, što dovodi do stvaranja svetlosti. Zanimljivo je da je ova svetlost često hladna, što znači da se proizvodi bez značajnog gubitka energije u obliku toplote. Ova osobina čini bioluminiscenciju efikasnim načinom emitovanja svetlosti u odnosu na veštačke izvore poput sijalica, koje emituju i svetlost i toplotu.

  • Jedan od najpoznatijih primera bioluminiscencije u prirodi su krijesnice, koje koriste ovu sposobnost kako bi privukle partnere. Njihove svetlosne šare su specifične za svaku vrstu, što im omogućava da prepoznaju pripadnike iste vrste u mraku. Ovaj svetlosni spektakl često se može videti u letnjim noćima, kada krijesnice ispunjavaju šume i livade svojim trepćućim svetlom.

U okeanima, bioluminiscencija je još spektakularnija. Mnoge dubokomorske vrste, uključujući ribe, meduze i plankton, koriste bioluminiscenciju u različite svrhe. Na primer, neke vrste koriste svetlost kako bi privukle plen, dok druge koriste bioluminiscentne signale kako bi zbunile ili uplašile predatore. Jedna od najpoznatijih bioluminiscentnih riba je “riba sa svetiljkom” (anglerfish), koja koristi svetlosni prividni mamac kako bi privukla manju ribu u svoja čeljusti.

Bioluminiscencija nije ograničena samo na more ili vazduh; određene vrste gljiva, poput vrste Mycena chlorophos, takođe poseduju ovu osobinu. Te svetleće gljive mogu se naći u tropskim šumama i proizvode zelenkastu svetlost noću, što daje šumi magičan i nadrealan izgled. Naučnici veruju da bioluminiscencija kod gljiva može imati ulogu u privlačenju insekata koji pomažu u širenju spora.

Zanimljivo je da bioluminiscencija nije samo predmet naučnog interesovanja zbog svoje lepote, već se koristi i u medicinskim istraživanjima. Naučnici su razvili tehnike koje koriste gene odgovorne za bioluminiscenciju kako bi pratili aktivnosti ćelija i procesa unutar ljudskog tela. Ova tehnologija pomaže istraživačima da bolje razumeju bolesti poput raka, prateći kako se ćelije šire i reaguju na tretmane.

Dakle, bioluminiscencija nije samo estetski fenomen, već i evolucijska adaptacija koja omogućava organizmima da prežive i komuniciraju u mračnim i neprijateljskim sredinama. Ona nam pokazuje kako je priroda razvila zapanjujuće i delotvorne načine korišćenja energije, dok u isto vreme inspiriše nauku i tehnologiju na inovativne načine. Bioluminiscentni svet je neprestano podsećanje na to koliko je život na Zemlji raznolik i prepun neotkrivenih čuda.