Ako ste zasadili cvjetnice, ali primjećujete da ne cvjetaju kako ste očekivali, postoji jednostavno rješenje koje možete primijeniti kod kuće. Potrebno vam je samo malo kreativnosti i volje za eksperimentiranje s prirodnim gnojivima, a rezultati će biti zadivljujući. Biljke će vam, kako se kaže, početi “ispucavati” cvjetove jedan za drugim, a sve zahvaljujući ovoj vitaminskoj bombi.

Na YouTube kanalu Loucos das Plantas možete pronaći sjajan savjet za pripremu vlastitog organskog gnojiva, koje je ne samo jednostavno za napraviti, već je i daleko jeftinije od komercijalnih proizvoda. Biljke obožavaju ovakva domaća gnojiva, a vaši cvjetni vrtovi i gredice biće preplavljeni cvjetanjem.

  • Za početak, ovaj recept zahtijeva osnovne sastojke koje vjerovatno već imate kod kuće. Jedan od ključnih sastojaka su – jaja. Ali, umjesto korištenja ljuski jaja, kako se obično preporučuje, ovdje se koristi voda u kojoj su se kuhala jaja.

Priprema:
Za početak, uzmite 4-5 jaja i stavite ih u lonac. Prelijte ih s litrom vode i stavite na štednjak da se kuhaju. Kada voda proključa, kuhajte jaja još dvije minute. Zatim uklonite jaja, ali sačuvajte vodu u kojoj su se kuhala. Pustite vodu da se potpuno ohladi, jer vrela voda može oštetiti biljke. Kada voda dostigne sobnu temperaturu, spremni ste za zalijevanje. Ova “jajčana vodica” je prava riznica hranjivih tvari – sadrži sve potrebne vitamine i minerale koji će potaknuti rast i cvjetanje vaših biljaka.

Ovo prirodno gnojivo je pogodno za sve vrste sobnih biljaka, balkonske cvjetnice, kaktuse, sukulente, pa čak i voćke u vrtu. Nakon nekoliko primjena, vaše biljke će početi intenzivno cvjetati, a rezultati će biti vidljivi već za kratko vrijeme.

Drugi recept – Prirodno gnojivo od taloga kave i ljuske luka:
Za one koji žele dodatno ojačati svoje biljke, tu je još jedan sjajan recept. Ovaj prirodni preparat sadrži sve esencijalne hranjive tvari, uključujući kalij, magnezij, fosfor, kalcij, željezo i bakar. Kalij i fosfor su ključni za cvjetanje, dok ostali elementi pomažu biljkama da rastu zdravo i snažno.

  • Prvi sastojak je talog kave. Potrebno je da ostavite talog da se dobro osuši kako biste izbjegli stvaranje plijesni. Uzmite 4-5 mjerica taloga kave, stavite ih u posudu i prelijte s litrom vode. Ostavite da odstoji 24 sata, a možete koristiti i kišnicu, koja je bolja od vode iz slavine jer ne sadrži klor.

Drugi sastojak je ljuska luka. Narežite otprilike dvije šake ljuske i stavite ih u zdjelu. Prelijte s litrom vode i također ostavite da odstoji 24 sata. Nakon što tekućine odstoje, procijedite obje otopine i pomiješajte ih. Prije upotrebe, razrijedite ovu smjesu u omjeru 1:1, dakle jedna litra gnojiva i jedna litra vode. Ovo gnojivo možete koristiti svakih 15-20 dana tokom faze rasta ili cvjetanja.

Ovo organsko gnojivo od taloga kave i ljuske luka je pravi hit među ljubiteljima biljaka jer ubrzava rast, omogućava biljkama bujno zeleno lišće i podstiče cvjetanje. S ovim jednostavnim, ali vrlo efikasnim receptima, vaše biljke će zablistati i pružiti vam predivan vrt pun boja i života.

Neka vaši cvjetnjaci postanu prava oaza zahvaljujući ovim prirodnim metodama!

BONUS TEKST

Med je jedinstven po tome što, ukoliko se pravilno čuva, nikada ne truli. Arheolozi su otkrili tegle meda u drevnim egipatskim grobnicama koje su bile stare preko 3000 godina i još uvek su bile jestive! Tajna dugovečnosti meda leži u njegovom sastavu. Med je visoko kiselkast i ima nisku vlažnost, što sprečava razvoj bakterija i plesni. Takođe, pčele dodaju enzim zvan glukoza oksidaza koji, kada se kombinuje sa vodom, proizvodi vodonik-peroksid, dodatno štiteći med od kvarenja. Još jedna zanimljivost je da su stari Egipćani med koristili ne samo kao hranu, već i kao sredstvo za balsamovanje i konzervaciju, verujući u njegova antiseptička svojstva.