Evo 7 vrsta povrća koje osobe s dijabetesom mogu uključiti u svoju svakodnevnu prehranu. Gotovo svaka smjernica zdrave prehrane uključuje povrće, koje može pomoći u mršavljenju, reguliranju šećera u krvi i rješavanju raznih zdravstvenih problema. U kontekstu dijabetesa bitno je uzeti u obzir specifične vrste povrća koje se konzumiraju jer nisu sve iste.

  • Povrće s visokim udjelom škroba, uključujući krumpir, grah i kukuruz, može izravno utjecati na razinu šećera u krvi; međutim, to ne znači da ih morate u potpunosti eliminirati iz prehrane, već da u njima treba uživati ​​u umjerenim količinama. Umjesto toga, usredotočite se na uključivanje povrća koje sadrži manje ugljikohidrata, a istovremeno nudi veće količine vitamina, minerala i proteina.

U nastavku pročitajte koje povrće odgovara ovom opisu i kako ga integrirati u svoje obroke. Špinat Postoji razlog zašto je Popaj uvijek držao konzervu špinata u blizini; ovo povrće nudi značajne zdravstvene prednosti. Sa samo 1 gramom ugljikohidrata po šalici kad je sirov, špinat također obiluje antioksidansima poput vitamina A.

  • U njemu se može uživati ​​svježe u salatama ili se može pohraniti kao smrznuti briketi ili konzerviran. Osim toga, fantastičan je dodatak omletu punom proteina, pružajući zdrav način za početak dana. Često nazivana superhranom, rajčica je tehnički voće, ali se koristi u dijetama sličnijim povrću.

Tipično, jedna rajčica ima samo 5 grama ugljikohidrata, a obiluje vitaminom C i likopenom. Njegova svestranost omogućuje brojne kulinarske primjene – može poboljšati salatu, poslužiti kao sastojak krepke juhe ili se uklopiti u umak ili preljev. Osim toga, možete uživati ​​u pečenju ili na žaru, načinima koji zadržavaju njegovu svježinu i sočnost. Brokula Bez obzira na vaše zdravstveno stanje, preporučljivo je uključiti brokulu u svoju prehranu ako već niste.

  • Ovo povrće ima nizak udio ugljikohidrata, a bogato je vitaminom C, vlaknima i željezom. Kako bi zadržala aromu, najbolje ju je pripremiti kuhanjem ili pečenjem, a može se i brzo ispeći na roštilju. Kupus Ovdje nećemo otkriti očite prednosti; Opće je poznato da je kupus hranjiv i svestran. Odlikuje se visokim sadržajem vitamina C i vitamina K.

Bilo obični ili crveni, kupus se može uklopiti u salate, koristiti za sarmu ili podvarak, a služi i kao izvrsna nadopuna jelima od prženja. Brokula Prokulice su u posljednje vrijeme sve popularnije, poput brokule. Jedna šalica ovog povrća, kada se pripremi, nudi 10 grama ugljikohidrata zajedno s vitaminom C, kalijem i vlaknima. Iako ne postoji određeno jelo koje se oslanja na njega kao ključni sastojak, eksperimentiranje s novim receptima uvijek je opcija.

  • Osim toga, brzo pečenje na žaru izvrsna je metoda za njihovo kuhanje jer pomaže zadržati njihovu živopisnu boju. Šparoga U nekim drugim zemljama ova namirnica možda nije tako rasprostranjena, ali se nedvojbeno može pohvaliti brojnim blagotvornim svojstvima. Bogat vitaminima A i K, možete lako zadovoljiti svoj dnevni preporučeni unos samo iz njega.

Iako se može pripremiti kuhanjem, pečenje na roštilju s malo maslinovog ulja i malo soli i papra značajno poboljšava njegov okus. Karfiol Cvjetača nudi brojne prednosti i obično se može peći ili kuhati za kuhanje, ali postoji intrigantnija alternativa. Može se pretvoriti u “rižu”, služeći kao hranjiva zamjena ako se trebate kloniti škroba i šećera, a istovremeno osigurava značajnu količinu vitamina C i vitamina B9 (folne kiseline).