Brojni netipični i ponekad suptilni pokazatelji mogu sugerirati da nešto nije u redu u našem tijelu. Korisno je znati na što treba obratiti pozornost ako naiđete na bilo kakve probleme. Danas otkrivamo uvide koje urin može pružiti o vašem zdravlju. Praksa koja se može činiti neuobičajenom, ali se pokazala korisnom, kako predlažu zdravstveni stručnjaci, je pregled WC školjke prije ispiranja. Što ovo čini značajnim? Nudi važne informacije o vašem zdravlju.

  • Boja urina može se razlikovati među pojedincima, ali općenito se očekuje da ima žućkastu nijansu. U idealnom slučaju, trebalo bi izgledati svijetlo žuto ili prozirno i imati vodenastu teksturu, što označava pravilan rad bubrega. Što biste trebali poduzeti ako vam se urin čini mutnim ili mu nedostaje bistrine koju obično ima? Ako primijetite zamućen urin, važno je znati što bi to moglo značiti i kada je najbolje potražiti savjet liječnika. Najčešći razlog mutne mokraće je infekcija mokraćnog sustava.

Prema Dr., “Sidreća mokraća može proizaći iz nekoliko čimbenika, ali obično je povezana s infekcijom mokraćnog sustava.” Urolog Sandip Vasavada navodi da zamućen urin može biti posljedica nedovoljne konzumacije vode. Nijansa vašeg urina služi kao jasan znak da ne pijete dovoljno tekućine. Tipično, kada dođe do dehidracije, vaš urin izgleda nešto tamniji od normalnog. Doista!

  • Povoljno rješenje za ovaj problem je samo povećanje unosa vode. Dr. Vasavada napominje da vaša prehrana može dovesti do mutnog ili mliječnog izgleda urina, budući da određena hrana može promijeniti njegov miris. U ovom scenariju nema povezanog povrća. Dr. Badani preporučuje procjenu je li zamućen urin povezan s radom bubrega ako promatrate ovo stanje. Kombinacija mirisa i zamućenosti u urinu ukazuje na mogućnost bubrežnih kamenaca.

Ostali simptomi na koje treba obratiti pozornost mogu se sastojati od bolova u leđima, boli u kukovima, vrućice, krvi u mokraći, osjećaja peckanja tijekom mokrenja i povraćanja. Ako primijetite da vam je urin zamućen, a upustili ste se u nezaštićenu spolnu aktivnost, uzrok može biti spolno prenosiva infekcija. Posebno je poznato da klamidija uzrokuje mutnu mokraću.

  • Štoviše, klamidija je poznata po tome što uzrokuje neobičan iscjedak, bol tijekom mokrenja, svrbež genitalija, groznicu i razne povezane simptome. Kako ističe dr. Badani, različiti oblici upala u tijelu mogu dovesti do zamućenja urina, posebice upale mokraćnog mjehura. Dodatne indikacije cistitisa mogu se sastojati od urina koji izgleda tamno ili ima neugodan miris, zajedno s nelagodom ili osjećajem peckanja tijekom mokrenja i pojačanim nagonom za mokrenjem.

Prisutnost sluzi također može dovesti do mutnog urina. Davanje uzorka urina vašem liječniku može pomoći u procjeni razine sluzi, pomažući pri utvrđivanju jesu li unutar normalnog raspona. Ako nije, to može upućivati ​​na infekciju mokraćnog sustava (UTI) ili prisutnost bubrežnih kamenaca. Unatoč tome, prisutnost sluzi u urinu također može ukazivati ​​na druge zdravstvene probleme, uključujući rak mokraćnog mjehura ili sindrom iritabilnog crijeva (IBS).

  • Dr. Vasavadi navodi da zamućen urin obično nije razlog za zabrinutost sam po sebi. Unatoč tome, ako počnete primjećivati ​​druge simptome poput “pečenja, učestalog mokrenja i boli”, preporuča se konzultirati liječnika.

Osim toga, ako primijetite ozbiljnije simptome, kao što je krv u mokraći, bilo bi pametno dogovoriti pregled kod stručnjaka. Nekoliko neobičnih i povremeno suptilnih znakova mogu ukazivati ​​na to da vaše tijelo ne funkcionira ispravno. Korisno je znati što nadzirati ako imate bilo kakvih problema. Jasan pokazatelj neadekvatne hidracije je nijansa vašeg urina, koja se općenito čini nešto tamnijom nego inače kada ste dehidrirani.