Film Žikina dinastija uskoro će dobiti svoj dugoočekivani nastavak pod nazivom Povratak Žikine dinastije, sa premijerom koja se očekuje na jesen 2025. godine. Glavnu ulogu tumači Nikola Kojo, koji će ponovo igrati lik Miše Pavlovića. Pored njega, u filmu će se pojaviti mnogi talentovani glumci i glumice, ali nažalost, Rialda Kadrić, koja je igrala jedan od glavnih likova u originalnom serijalu, neće biti prisutna, jer je tragično preminula 2021. godine u Atini.

Rialda Kadrić, poznata po ulozi Marije iz Žikine dinastije, umrla je u 58. godini života, od srčanog udara, na ulici u Atini, baš kao i njena majka pre tri decenije. Njena smrt bila je tragična i pomalo sudbonosna, jer je izgubila život na sličan način kao i majka, što je ostavilo veliki pečat na njen životni put.

  • Rialda, koja je bila dete iz mešovitog braka, često je govorila o svojim korenima – majka Srpkinja, otac musliman, a deda Rus – dok je udata bila za čoveka koji je imao različite etničke i religijske korene.

Glumačku karijeru je gradila rame uz rame sa velikanima poput Dragomira Bojanića Gidre, Dare Čalenić i Marka Todorovića, a njen partner u filmovima bio je Vladimir Petrović. Njihov odnos na platnu bio je autentičan, iako oboje nisu bili profesionalni glumci na početku karijere. Rialda je Mariju Pavlović tumačila u osam različitih filmova, i postala je jedno od zaštitnih lica serijala.

Uprkos tome što je Rialda bila osam godina mlađa od svog filmskog sina, njihovi likovi su doživeli mnoge bizarne slučajnosti i promenili način na koji su ih publika i kritičari doživljavali.

  • Jedna od tih zanimljivosti jeste da je Rialda, sa samo 20 godina, igrala majku Miše Pavlovića, kojeg je tumačio Nikola Kojo, tada još tinejdžer. U kasnijim nastavcima, dok je Rialda imala svega 22 godine, njen lik Marije je ostario mnogo brže, dok je lik Miše napredovao sporijim tempom. To je stvorilo jedinstvenu dinamiku između likova, gde su stvarni glumci postali vršnjaci, dok su njihovi likovi doživljavali različite vremenske promene.

Krajem 80-ih godina, Rialda se povukla iz glume i posvetila se svojoj drugoj ljubavi – psihologiji. Odlučila je da napusti Srbiju i preseli se u London, gde je nastavila da usavršava svoje znanje, a kasnije se zaposlila kao psihoterapeut. Tokom više od tri decenije provedenih u Engleskoj, Rialda je ostavila glumu iza sebe i posvetila se pisanju, novinarstvu i psihoanalizi, što je postao njen glavni profesionalni fokus.

Poslednji film koji je snimila bila je drama Milana Jelića Čudna noć, nakon čega je završila svoju glumačku karijeru. Na pitanje zašto je napustila glumu, Rialda je odgovorila da je to bio mladalački eksperiment, dok je rad u psihoanalizi bio njena prava strast i nešto što je ispunjavalo njene profesionalne ambicije.

BONUS TEKST

Jedna od fascinantnih zanimljivosti u vezi s ljudskim tijelom je njegova sposobnost regeneracije, posebno kada je riječ o jetri. Naša jetra je nevjerovatno moćan organ, sposoban da se oporavi i obnovi čak i nakon što je dobar dio nje oštećen ili uklonjen. Ova regenerativna sposobnost je gotovo jedinstvena u ljudskom tijelu.

Jetra obavlja brojne vitalne funkcije, uključujući pročišćavanje krvi, proizvodnju žuči i skladištenje hranljivih materija. Međutim, ono što je zaista fascinantno je da se može oporaviti čak i ako se odstrani do 70% njenog tkiva. Kada se ovo dogodi, preostali dio jetre počinje se brzo regenerirati, obnavljajući svoju masu i funkciju. Ovaj proces može trajati nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ali na kraju, jetra se gotovo potpuno obnavlja.

Ova regeneracija je ključna iz evolucijske perspektive jer omogućava preživljavanje i nastavak normalnog funkcionisanja tijela čak i nakon teških povreda ili operacija. To je također razlog zašto su transplantacije jetre uspješne, jer donor može dati dio svoje jetre, a oba organizma (donor i primalac) mogu regenerisati svoja tkiva i nastaviti s normalnim životom.

Regeneracija jetre je povezana s posebnim ćelijama zvanim hepatociti, koje imaju sposobnost brzog dijeljenja i rasta kada dođe do oštećenja. Iako su mnogi dijelovi tijela sposobni za neki oblik regeneracije, poput kože koja zacjeljuje nakon posjekotine, jetra je jedini unutrašnji organ koji se može tako efikasno i brzo oporaviti.

Iako je jetra otporna i sposobna da se regenerira, važno je napomenuti da njeno dugoročno zdravlje može biti narušeno prekomjernom upotrebom alkohola, lošom ishranom i virusnim infekcijama poput hepatitisa. Stalno oštećenje jetre može dovesti do ozbiljnih stanja kao što je ciroza, kada njena sposobnost regeneracije postaje ograničena.

Zbog toga je izuzetno važno brinuti se o zdravlju jetre, jer ona, iako nevjerovatno snažna, nije neuništiva.