Kondenzacija je čest problem u mnogim domaćinstvima, iako mnogi misle da je to isključivo rezultat loše kvalitete prozora. Međutim, uzrok kondenzacije nije uvijek povezan s prozorima već s interakcijom toplog, vlažnog zraka i hladnih površina. Kada se topli zrak, pun vodene pare, sudari s hladnim površinama kao što su prozori, dolazi do naglog pada temperature i stvaranja vlage na tim površinama.

Prozori su često najhladnije tačke u kući, jer su slabije izolirani u odnosu na zidove, pa kondenzacija najčešće nastaje upravo na staklu. Ovaj proces zavisi od nekoliko faktora, uključujući vanjsku temperaturu, unutarnju temperaturu i relativnu vlažnost zraka. Od tih faktora, stanovnici doma mogu najviše utjecati na unutarnju temperaturu i razinu vlažnosti. Srećom, postoji niz korisnih savjeta za smanjenje kondenzacije, odnosno za smanjenje količine vodene pare u zraku.

  • Prvo, važno je osigurati odgovarajuću ventilaciju tokom kuhanja i tuširanja. Ventilatori i otvori za zrak u kuhinji i kupaonici pomoći će da se višak vlage iz prostora brže ukloni. Također, tokom zimskih mjeseci poželjno je skratiti vrijeme tuširanja kako bi se smanjila količina vlage koja se oslobađa u zrak. Sobne biljke su također izvor vlage, pa je preporučljivo smanjiti njihov broj ili ih premjestiti dalje od prozora.

Dobar protok zraka između prostorija može smanjiti kondenzaciju. Otvaranjem vrata između soba omogućava se bolja cirkulacija toplog zraka, što pomaže u izbjegavanju nakupljanja vlage na hladnim površinama. Također, preporučuje se izbjegavanje prekrivanja prozora gustim zavjesama ili roletnama, jer to može spriječiti dotok toplog zraka do staklenih površina, povećavajući šanse za kondenzaciju.

Osim ovih osnovnih mjera, postoje i drugi korisni savjeti. Na primjer, sredstva za uklanjanje vlage mogu biti izuzetno učinkovita. Kese s materijalima koji upijaju vlagu mogu se postaviti blizu prozora, ogledala, pa čak i u ormare kako bi se spriječilo nakupljanje vlage. Ako je problem s kondenzacijom izraženiji tokom zimskih mjeseci, razmislite o kupovini odvlaživača zraka. Ovi uređaji efikasno uklanjaju višak vlage iz zraka, što može značajno smanjiti kondenzaciju.

Ako koristite ovlaživač zraka u stanu, važno je da ga isključite tokom hladnih dana kada je prozorska kondenzacija najizraženija. Također, ventilatori u kupaonici i kuhinji mogu pomoći u odvajanju pare tokom kuhanja ili tuširanja. Okretanjem stropnih ventilatora u smjeru kazaljke na satu tokom zimskih mjeseci, možete pomoći toplom zraku da cirkulira prema dolje, čime smanjujete vlažnost u prostoru.

  • Otvaranje prozora ili vrata na nekoliko minuta, posebno kada vanjska temperatura nije preniska, može pomoći u prozračivanju prostora i smanjenju vlažnosti zraka. Osim toga, povećanje temperature u prostorijama može smanjiti šanse za stvaranje kondenzacije na prozorima. Ukoliko je izvor topline, poput radijatora, blizu prozora, to može pomoći da staklo ostane dovoljno toplo da se ne kondenzira.

Biljke u domu su također značajan izvor vodene pare. Tokom hladnijih mjeseci, biljke koje su smještene pored prozora treba premjestiti na neko drugo mjesto u domu kako bi se spriječilo dodatno nakupljanje vlage na prozorima. Važno je i kontrolirati zalijevanje biljaka, jer prekomjerno zalijevanje može dodatno povećati količinu vlage u zraku.

Za one koji lože drva, važno je osigurati da su drva suha prije unosa u kuću, jer vlažna drva mogu povećati sadržaj vlage u zraku, što doprinosi kondenzaciji. Ako je moguće, preporučuje se da drva budu skladištena na suhom mjestu prije korištenja.

Na kraju, prelazak na dvostruko staklo može biti dugoročno rješenje za problem kondenzacije. Prozori s dvostrukim staklom su mnogo bolje izolirani od onih s jednostrukim staklom, što smanjuje mogućnost nastanka kondenzacije. Ukoliko se kondenzacija ipak pojavi između dva stakla, najčešće je potrebno zamijeniti jedno od njih.

Sve ove mjere mogu značajno smanjiti problem kondenzacije, koji, osim što može estetski narušiti prostor, ukazuje i na nezdravu mikroklimu. Visoka vlažnost u domu može uzrokovati pojavu plijesni i gljivica, što može negativno utjecati na zdravlje stanara.