Postoje slučajevi kada, unatoč odgovarajućoj njezi, orhideja ne procvjeta i počne venuti. Srećom, postoje brojne uspješne metode da vašoj orhideji pružite njegu koja joj je potrebna da bi ponovno procvjetala. Doživite ovu čudesnu prehranu koja potiče cvjetanje dok istovremeno jača korijenje. Potražite smjernice i slijedite upute s YouTube kanala Zahrada ščastia kako biste pripremili ovu prehranu za svoje orhideje.

  • Zbog njegova truda biljka će se okititi cvjetovima i izbacivat će jedan pupoljak za drugim. Orhideje (Orchis) su porijeklom iz tropskih područja Južne Amerike, Azije i Australije. Većina vrsta orhideja su epifiti, što znači da su višegodišnje biljke koje rastu visoko iznad tla, često smještene u krošnjama tropskog drveća. Njihovo korijenje slobodno visi, ne dodirujući tlo, a upija vodu i minerale izravno iz atmosfere.

Za razliku od imele, koja je druga vrsta epifita, orhideje ne oštećuju biljku domaćina u kojoj žive. Oni ga koriste samo kao potporu, osiguravajući da njegovo stanje ostane nepromijenjeno na negativan način. Orhideje su poznate po svojim debelim, izduženim listovima koji su relativno gusti i mesnati.

  • Tipično, biljke posjeduju jednu ili više cvjetnih stabljika, a cvjetovi, koji mogu ostati na tim stabljikama čak 9 mjeseci, mogu varirati u boji i obliku. U Slovačkoj je najomiljenija vrsta Phalaenopsis. Ova vrsta je relativno laka za uzgoj i cvjeta dulje vrijeme. Smjernice i potrebe za uzgoj orhideja Budući da orhideje potječu iz tropskih i suptropskih područja, one imaju posebne rastuće potrebe, zbog čega je neophodno razumjeti pravilne tehnike njege za njih.

Evo ključnih smjernica za uzgoj orhideja: Dobro osvijetljen prostor s raspršenom svjetlošću idealan je za epifite, jer ne primaju izravnu sunčevu svjetlost zbog grana tropskog drveća koje učinkovito zaklanjaju njezine zrake. Stoga ih je preporučljivo smjestiti u prostoriju blizu prozora koji ima zavjesu. Tropske šume stvaraju jedinstvenu mikroklimu koju karakterizira visoka vlažnost.

  • Ovo okruženje nije samo toplo, već je i značajno vlažno, što omogućuje korijenju da bez napora apsorbira esencijalnu vodu i minerale iz zraka, zadržavajući svoj zadivljujući izgled. Temperature u tropskim i suptropskim regijama obično variraju od 20 do 30 °C tijekom dana, često se smanjuju za nekoliko stupnjeva noću i tijekom zimskih mjeseci. Kako bi biljci olakšali ove temperaturne promjene, najučinkovitiji je pristup staviti je vani ljeti. Nasuprot tome, tijekom zime možete postići hladnije okruženje u prostoriji gašenjem radijatora noću.

Lagan, propusni supstrat sastavljen od kokosovih vlakana, kore i ekspandirane gline neophodan je za nesmetan rast korijena dok apsorbira vitalne minerale. Ova vrsta “tla” također služi za zaštitu korijena od truljenja i gljivičnih infekcija. Neophodno je obilno, ali rijetko zalijevanje – budući da postizanje dovoljne razine vlažnosti zraka u slovačkim domovima može biti izazovno, preporučljivo je zalijevati biljku dosljedno, idealno s fokusom na rijetke, ali velikodušne količine.

  • Osim toga, orhideje su posebno osjetljive na kvalitetu vode. Orhideje ne uspijevaju u “tvrdoj” vodi koja sadrži visoku razinu kalcija. Kao rezultat toga, bitno je izdvojiti određenu vodu za njihovu njegu. Kišnica ili destilirana voda također mogu poslužiti kao prikladna alternativa. Hranjiva za uzgoj mrkve Potrebno nam je: 1 manja mrkva oko 30 grama.

Jedna litra vode štapići za vatu Postupak: Nasjeckajte mrkvu na manje komade i stavite ih u blender. Dodajte vodu i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Procijedite smjesu kroz fino sito i dodajte 1 litru pročišćene vode. Umočite štapić od vate u ovu otopinu i njime očistite lišće orhideje. Očistite i gornju i donju površinu listova. Ova metoda učinkovito uklanja prašinu i insekte.

  • Štoviše, pomoći ćete u procesu fotosinteze i poboljšati metaboličke funkcije biljke. Istodobno, orhideje apsorbiraju određene hranjive tvari putem lišća. Savjetuje se ovaj postupak provoditi jednom ili dva puta mjesečno. Zatim stavite orhideju u lonac i temeljito je hidratizirajte u korijenu pomoću mješavine gnojiva za mrkvu. Sok od mrkve pruža bogatu lepezu hranjivih tvari za orhideje, uključujući bitne vitamine i minerale poput beta-karotena, kalija, magnezija i fosfora.

Nadalje, sok od mrkve pomaže u uravnoteženju pH razine tla u posudi i povećava sposobnost orhideje da uzme hranjive tvari. Otopina se može pretočiti u bocu s raspršivačem za nanošenje izravno na lišće. Orhideje uspijevaju i cvjetaju uz pomoć soka od mrkve. Da biste započeli cvjetanje, počnite s punjenjem orhideje čistom vodom dok ne dosegne korijenje, stavite je u posudu i ostavite da odstoji otprilike jedan sat.

  • Zatim uklonite vodu, osušite posudu i dodajte gnojivo. Za pripremu pivskog gnojiva potrebno vam je: 2 žličice piva. Jedna litra H2O Postupak: Napunite bocu s raspršivačem s dvije žličice piva i zatim umiješajte malo vode. Lagano protresite listove orhideje i naprskajte ih. Također ih možemo očistiti pamučnim štapićem umočenim u ovu otopinu. Zatim nanesemo ovo gnojivo na korijenje, stavimo posudu u posudu i ostavimo da odstoji 20 minuta. Uz pomoć ovog gnojiva lišće će ostati živopisno zeleno, a uskoro će uslijediti obilje cvjetova. Ovu tehniku ​​gnojidbe treba provoditi otprilike svakih 15 dana.