Nakon tri godine provedene u zatvoru, Mujo dolazi kući i u dnevnoj sobi pored Fate nalazi kolijevku sa sićušnom bebom. Mujo protrlja oči i začuđeno uzvikne: – Srećo, što je ovo? Fata je pribrano odgovorila: Kako biste opisali izgled bolesnog djeteta? Mujo navaljivao žestoko: – Dakle, jesmo li se dogovorili da ćeš biti iskren dok sam ja u zatvoru? Čije je? Fata je prezirno slegnula ramenima. – Dragi moj, čiji će to posjed postati… možda bi bio tvoj da si bio iskren.

BONUS TEKST

Uravnotežena prehrana jedna je od bitnih zdravih navika koju bi svatko trebao usvojiti. Uravnotežena prehrana jedna je od najvažnijih navika koje možemo njegovati. To uključuje konzumaciju raznovrsne hrane koja opskrbljuje sve bitne hranjive tvari, uključujući proteine, ugljikohidrate, masti, vitamine i minerale. Naglasite unos svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina poput piletine, ribe i mahunarki, zajedno sa zdravim masnoćama poput orašastih plodova, avokada i maslinovog ulja.

Klonite se prerađene hrane, šećera i nezdravih masnoća. 2. Dosljedno vježbanje Očuvanje zdravlja uvelike ovisi o tjelesnoj aktivnosti. Savjetuje se najmanje 150 minuta umjerene tjelovježbe ili 75 minuta intenzivne tjelovježbe tjedno. Izvrstan izbor uključuje hodanje, trčanje, plivanje, vožnju biciklom, jogu i vježbe snage.

  • Redovita tjelovježba pomaže u postizanju zdrave tjelesne težine, podiže raspoloženje, povećava razinu energije i smanjuje rizik od kroničnih bolesti. 3. Adekvatna potrošnja vode Neophodna za brojne tjelesne funkcije, voda igra ključnu ulogu u regulaciji temperature, prijenosu hranjivih tvari i uklanjanju toksina. Dok je opća preporuka konzumiranje oko 8 čaša vode dnevno, individualne potrebe mogu se razlikovati ovisno o čimbenicima kao što su razina aktivnosti i uvjeti okoline.

Održavanje pravilne hidratacije može poboljšati vašu kožu, povećati razinu energije i pridonijeti cjelokupnom zdravlju. 4. Kvalitetan san I za tjelesno i za mentalno blagostanje, san je ključan. Odraslima se savjetuje da spavaju 7-9 sati svake noći. Kvalitetan san pomaže u tjelesnom oporavku, jača imunološki sustav, poboljšava fokus i ublažava stres.

  • Uspostava dosljednog rasporeda spavanja odlaskom u krevet i buđenjem u isto vrijeme svaki dan, izbjegavanjem elektroničkih uređaja prije spavanja i razvijanjem umirujuće rutine spavanja može biti korisno. 5. Upravljanje stresom Stres je neizbježan aspekt postojanja, no način na koji se nosimo s njim može uvelike utjecati na naše blagostanje.

Otkrijte metode koje pomažu u opuštanju i smirenju, uključujući meditaciju, duboko disanje, jogu, uživanje u šetnji prirodom ili bavljenje hobijem. Osim toga, održavanje redovite tjelesne aktivnosti, povezivanje s prijateljima i obitelji te postavljanje ostvarivih ciljeva i prioriteta mogu dodatno ublažiti stres. 6. Dosljedni zdravstveni pregledi Redoviti posjeti liječniku i preventivni pregledi neophodni su za praćenje vašeg zdravlja i prepoznavanje potencijalnih problema u ranoj fazi.

 

  • Preporučljivo je obaviti godišnji pregled, zajedno s posebnim testovima prilagođenim vašoj dobi, spolu i povijesti bolesti, kao što su mamografije, kolonoskopije i procjene oka i zuba. 7. Pozitivne veze s drugima Poticanje jakih veza s obitelji, prijateljima i kolegama može uvelike poboljšati vaše mentalno blagostanje i opće zadovoljstvo životom. Uključite se u otvorenu komunikaciju, posvetite vrijeme onima do kojih vam je stalo i ponudite uzajamnu podršku.

Dobri odnosi mogu ublažiti stres, podići raspoloženje i stvoriti osjećaj pripadnosti. 8. Održavanje kognitivnog angažmana Baš kao što je tjelesna vježba vitalna za tijelo, mentalna je vježba jednako bitna za mozak. Uključivanje u aktivnosti kao što su čitanje, rješavanje križaljki, stjecanje novih vještina ili jezika, sviranje glazbenih instrumenata i sudjelovanje u društvenim igrama može podržati mentalnu oštrinu i spriječiti kognitivni pad. 9.

  • Uklanjanje štetnih navika Navike poput pušenja, prekomjernog pijenja i upotrebe droga mogu značajno oštetiti vaše zdravlje. Ako se upustite u bilo koje od ovih ponašanja, potražite pomoć i podršku kako biste ih prevladali. Čak i manje prilagodbe, poput smanjenja količine cigareta ili alkohola koje konzumirate, mogu pozitivno utjecati na vaše blagostanje. 

Optimističan pogled na život Njegovanje zahvalnog načina razmišljanja i održavanje pozitivnog gledišta može uvelike poboljšati vaše emocionalno i mentalno blagostanje. Usredotočite se na povoljne elemente svog života, priznajte da cijenite svoje stvari i nastojte zadržati optimizam. Optimističan stav može vam pomoći da se lakše nosite s izazovima i upravljate stresom.

  • Njegovanje interesa i hobija Bavljenje hobijem ili zanimanjem može uvelike poboljšati vaš život i pružiti vam osjećaj svrhe. Bitno je imati aktivnost koja vam donosi radost i omogućuje opuštanje i samoizražavanje, bilo da se radi o vrtlarenju, slikanju, kuhanju, pisanju, plesu ili bilo kojoj drugoj ispunjavajućoj potrazi. 

Održavanje osobne čistoće Održavanje osobne higijene ključno je za prevenciju bolesti i održavanje cjelokupnog zdravlja. Svakodnevne prakse poput redovitog pranja ruku, tuširanja, pranja zubi dvaput dnevno i njege kože osnovni su koraci kojih se treba dosljedno pridržavati.