Moj suprug već duže vrijeme živi i radi u Njemačkoj, a ja sam mu se nedavno pridružila nekoliko mjeseci nakon poroda. Vjerovao sam da će prošli vikend biti posljednji i za našu kćer i za mene. Dok je moj suprug radio noćnu smjenu, našla sam se sama u našem malom stanu kada je, niotkuda, beba počela nekontrolirano plakati. Zbunjen oko toga što bi je moglo mučiti, provjerio sam njezinu temperaturu i zatečen sam otkrio da je 38,3.

Dok je moj muž bio odsutan i nisam poznavala jezik, zavladala je panika, zbog čega sam drhtala. U očaju sam počela lupati na vrata, nadajući se da će mi netko od susjeda priskočiti u pomoć. U panici sam jer beba plače, vjerojatno od straha, a nitko mi ne želi otvoriti vrata. Okrenula sam se prema našem stanu kada je izronila starija žena; bila je prava Njemica, pružala je ruke prema mom djetetu, pokazujući mi da uđem u njezin stan.

Kad smo stigli, skinula je omot s moje bebe i očistila je alkoholom. U roku od nekoliko minuta primijetila sam da je temperatura moje bebe počela padati, a nakon što se smirila i utonula u san, Njemica mi je pojasnila — budući da ne govorim njemački — da mojoj bebi niču zubi.

čudno je da je alkohol, od svega, ono što je na kraju pomoglo mojoj bebi… pogotovo zato što smo moj muž i ja čvrsti vjernici i potpuno se suzdržavamo od alkohola; zapravo, snažno se protivimo njegovoj upotrebi. Iz tog razloga nisam mogao sve to podijeliti s njim; tko može reći kako bi on mogao odgovoriti? Ipak, ključna stvar je da je strašnoj noći došao kraj.

 BONUS TEKST

Započinjanje dana mlakom vodom jednostavna je, ali vrlo korisna praksa koja pridonosi trajnom poboljšanju cjelokupnog zdravlja. Iako se čini beznačajnom, čaša mlake vode odmah nakon buđenja nudi razne prednosti za tijelo i um, kaže savjetnik za zdrave navike Đorđe Gligorić na Instagramu.

  • U nastavku je nekoliko važnih razloga zašto bi ova jednostavna jutarnja praksa mogla postati vaša omiljena metoda za početak dana. Nakon buđenja primijetit ćete smanjenje pospanosti – umjesto da posegnete za kavom, razmislite o mlakoj vodi koja će vam pomoći da se osjećate budnijima i pomlađenima, ublažavajući tromost koja se često osjeća ujutro.

Ovaj izbor također će hidratizirati vaše tijelo, a istovremeno pospješiti metabolizam i pospješiti detoksikaciju. Nakon noći bez hidratacije, vaše tijelo žudi za tekućinom, a topla voda je učinkovito nadoknađuje, pokrećući proces detoksikacije za uklanjanje toksina iz vašeg sustava.

  • Pokrećući probavu i pomažući u uklanjanju toksina iz tijela, mlaka voda pozitivno utječe na probavni sustav. Potiče rad crijeva i pomaže eliminirati otpadne tvari, što dovodi do poboljšane probave. Doživjet ćete prirodni poticaj energije bez potrebe za kofeinom—dok kofein pruža kratkotrajni val energije, mlaka voda povećava razinu energije postupno i održivo, bez treme ili naknadnih padova.

Osim toga, pijenje dovoljno vode odmah nakon buđenja potiče zdraviju, blistaviju kožu; ova hidratacija djeluje iznutra i vidljivo osvježava vašu kožu, čineći je hidratiziranijom i živahnijom.