Natali Portman, poznata glumica sa 43 godine, još jednom je potvrdila svoj neverovatan talenat kada je primila prestižnu nagradu za specijalne talente na Dovil 2024 ceremoniji. Nagradu joj je uručila slavna glumica Izabela Ađani, čime je njena impresivna karijera dobila još jedno priznanje. Natali, koja je već osvojila Oskara, svojim radom iznova dokazuje da nema uloge koju ne može da savlada.

  • Na ovom događaju, Natali je oduševila prisutne pojavivši se u elegantnoj providnoj haljini od srebrnih niti koja je padala do poda, sa pufnastim rukavima. Njena pojava bila je kao iz snova, još jednom potvrdivši njen jedinstven osećaj za stil i eleganciju. Međutim, dok joj poslovni uspesi cvetaju, njen ljubavni život prolazi kroz težak period.

Natali je nedavno okončala brak sa suprugom Bendžaminom, nakon što ju je prevario sa dvadesetak godina mlađom ženom, francuskom aktivistkinjom Kamilom Etjenom. Iako je ta afera bila kratkotrajna, poljuljala je Natali toliko da nije mogla da oprosti svom suprugu.

  • Ironično, Bendžamin je na početku njihovog braka čak promenio veru kako bi se prilagodio Natali. Njihov razvod nije prošao bez bola, a Natali se trudila da skandal drži daleko od očiju javnosti.

Iako nije mnogo govorila o svom osećanju tokom razvoda, u jednom intervjuu Natali je otkrila da joj je pevačica Rijana pružila veliku podršku. Rijana ju je ohrabrila, nazivajući je “opasnom ku*kom” koja svojom nevinošću može izazvati haos. Natali je priznala da joj je ovaj kompliment puno značio, naročito u trenucima sumnje u sebe.

BONUS TEKST

Jeste li znali da se čokolada nekada koristila kao valuta? Pre nego što je postala omiljena poslastica širom sveta, čokolada je imala mnogo veći značaj u drevnim civilizacijama. Maje i Asteci, koji su među prvima otkrili čarobna svojstva kakao zrna, koristili su ih ne samo za pravljenje napitaka, već i kao sredstvo plaćanja.

Kakao zrna su bila toliko vredna da su se koristila kao novac u trgovanju. Na primer, za 100 kakao zrna mogli ste da kupite roba, a za svega nekoliko zrna mogli ste da priuštite sebi obrok. Maje su verovali da su kakao zrna dar bogova, pa su ih često koristili i u religijskim ceremonijama. Asteci su, s druge strane, pili čokoladu u obliku začinjenog napitka zvanog „xocoatl“. Ovo piće se pravilo od mlevenih kakao zrna pomešanih sa vodom, čilijem i začinima, a konzumirali su ga uglavnom plemići i ratnici zbog njegovih stimulativnih svojstava.

Tek dolaskom Španaca u Latinsku Ameriku u 16. veku, čokolada je postala poznata u Evropi. Međutim, u početku su samo aristokrati imali privilegiju da uživaju u ovom luksuznom napitku. Čokolada se postepeno razvijala, a dodavanjem šećera i mleka transformisala se u oblik koji danas poznajemo.

Danas čokolada više nije valuta, ali njen značaj u svetu i dalje je ogroman. Osim što donosi zadovoljstvo ljubiteljima slatkiša, istraživanja pokazuju da tamna čokolada ima brojne zdravstvene koristi, uključujući poboljšanje cirkulacije, smanjenje stresa i zaštitu srca. Tako je čokolada prešla put od drevnog novca do moderne poslastice s neprocenjivim ukusom i korisnim svojstvima.

DODATNI TEKST

Jeste li znali da delfini, poznati po svojoj inteligenciji i društvenosti, imaju sposobnost prepoznavanja sebe u ogledalu? Ova osobina, koja je znak samosvesti, retka je u životinjskom svetu i dele je samo nekoliko vrsta, uključujući velike majmune, slonove i ptice poput vrana. Samosvest je ključna za razumevanje složenih društvenih interakcija, a kod delfina je ova sposobnost posebno fascinantna jer otvara mnoga pitanja o njihovom društvenom životu i načinu razmišljanja.

Delfini su izrazito društvene životinje, poznate po formiranju jakih međusobnih veza i složenih društvenih struktura. Oni komuniciraju putem niza klikova, zvižduka i drugih zvukova, a istraživanja su pokazala da čak koriste specifične zvižduke kao “imena” za međusobno prepoznavanje. To znači da delfini mogu da dozivaju jedni druge, što je retka osobina među životinjama.

Pored toga, delfini su neverovatno empatične životinje. Poznati su slučajevi kada su delfini pomagali povređenim članovima svoje grupe, pa čak i spašavali ljude od utapanja ili napada ajkula. Njihova inteligencija je uporediva sa onom velikih primata, a pojedini naučnici veruju da je njihov nivo svesti o sebi i okolini izuzetno razvijen.