Verica Šerifović je poznata pevačica, čija je muzička karijera obeležena njenim snažnim i emotivnim glasom. Njeno detinjstvo bilo je srećno, ali je već sa osamnaest godina donela hrabru odluku da se uda. Zanimljivo je da je Verica pravo sa jednog nastupa otišla na svoje venčanje.

Godine 1982, ona i Rajko Šerifović, bubnjar benda u kom je pevala, venčali su se u Inđiji. Tog dana su se venčali ujutru, a već uveče nastupali pred publikom, slaveći sa gostima hotela. Iako je njihov brak zvanično trajao dvadeset godina, Verica je uspela da nauči mnogo lepih stvari od Rajkovih roditelja, koji su takođe bili muzičari.

  • Svekrva Lepa bila je pevačica, a svekar Emin, potomak Šerifa Šerifovića, bio je harmonikaš. Njihov dom je uvek bio ispunjen muzikom, a Verica je od svekra naučila mnoge starogradske pesme i romanse.

Međutim, brak sa Rajkom nije bio lak. Naime, Rajko je ostavio Vericu dok je bila u devetom mesecu trudnoće i otišao kod druge žene, s kojom je kasnije dobio sina. Verica je u jednom trenutku želela da se razvede, ali Rajko je iskoristio svoje veze i osigurao da njihova ćerka Marija pripadne njemu, što je Vericu slomilo.

Iako je doživela nervni slom, odlučila je da odustane od razvoda. Vremenom je shvatila da alkohol negativno utiče na Rajka, koji je, inače, bio omiljen u društvu. Iako su se suočavali s teškim trenucima, Verica se nosila s time koliko je mogla, ali brak je na kraju okončan.

Nakon razvoda, Verica je pronašla sreću pored muzičara Miodraga Miće Nikolića. Venčali su se 2004. godine, i to na nagovor ćerke Marije, kada je Verica po prvi put obukla belu venčanicu. Iako su se venčali u manastiru i kod matičara, njihov brak nije dugo trajao. Razveli su se tri godine kasnije, ali su ostali u prijateljskim odnosima. Mića je preminuo 2017. godine, a Verica ga je ispratila emotivnim rečima, naglašavajući koliko joj je značio i verujući da će se jednog dana ponovo sresti.

BONUS TEKST

Jeste li znali da delfini, poznati po svojoj inteligenciji i društvenosti, imaju sposobnost prepoznavanja sebe u ogledalu? Ova osobina, koja je znak samosvesti, retka je u životinjskom svetu i dele je samo nekoliko vrsta, uključujući velike majmune, slonove i ptice poput vrana. Samosvest je ključna za razumevanje složenih društvenih interakcija, a kod delfina je ova sposobnost posebno fascinantna jer otvara mnoga pitanja o njihovom društvenom životu i načinu razmišljanja.

Delfini su izrazito društvene životinje, poznate po formiranju jakih međusobnih veza i složenih društvenih struktura. Oni komuniciraju putem niza klikova, zvižduka i drugih zvukova, a istraživanja su pokazala da čak koriste specifične zvižduke kao “imena” za međusobno prepoznavanje. To znači da delfini mogu da dozivaju jedni druge, što je retka osobina među životinjama.

Pored toga, delfini su neverovatno empatične životinje. Poznati su slučajevi kada su delfini pomagali povređenim članovima svoje grupe, pa čak i spašavali ljude od utapanja ili napada ajkula. Njihova inteligencija je uporediva sa onom velikih primata, a pojedini naučnici veruju da je njihov nivo svesti o sebi i okolini izuzetno razvijen.

Ono što je takođe zanimljivo je način na koji delfini spavaju. Naime, delfini imaju sposobnost da “isključe” samo polovinu svog mozga dok spavaju, dok druga polovina ostaje budna kako bi kontrolisala disanje i bila na oprezu za potencijalne opasnosti. Ova osobina omogućava im da prežive u vodi i ostanu uvek svesni svog okruženja.

Zbog svoje jedinstvene inteligencije i društvene prirode, delfini nastavljaju da intrigiraju naučnike širom sveta, pružajući nove uvide u evoluciju kognitivnih sposobnosti kod životinja.