U pratnji supruga na svadbu, koja je bila za jednog od članova njegove obitelji, sjeli smo za stol broj 4. Dok prolazimo pokraj stola, primjećujemo neka nepoznata lica kako sjede, uključujući i nevjerojatno lijepu djevojku.

Naravno, kao znak kurtoazije, pozdravljamo se sa svima rukovanjem, predstavljanjem i zauzimanjem mjesta u stolicama koje su za vas rezervirane. Bacim pogled na muža i primijetim njegov pogled uprt u nešto ispod mobitela i stola.

Nakon detaljnijeg pregleda, shvatio sam da je traži na platformi društvenih medija Facebook, gdje gleda njezine fotografije u otvorenim i minimalističkim ljetnim kombinacijama. Kad ga upitam što se događa, ležerno mi odgovori da samo provjerava poznaje li je. Malo je reći da mi je neosporno upropastio tu večer.

BONUS TEKST

Jednostavnim rječnikom rečeno, nadutost ili nadutost služe kao signal iz tijela koji ukazuje da želudac ne radi učinkovito. Ovaj tekst će vas između ostalog upoznati sa 7 namirnica koje mogu dovesti do nadutosti. Prema riječima Tatjane Popović, zdravstvene trenerice i nutricionistice, nadutost se može pripisati nizu čimbenika, a među najčešćima su loša prehrana i intolerancija na hranu, posebice laktozu i gluten.

  • Nakupljanje štetnih bakterija u crijevima, kao posljedica nepravilnog odabira prehrane i određene teško probavljive hrane, dovodi do stvaranja viška plinova, što uzrokuje nelagodu u predjelu trbuha. Uzmite si vremena za temeljito žvakanje hrane. S vremena na vrijeme, način na koji konzumirate svoje obroke može doprinijeti problemima, jer prebrzo jedenje može dovesti do gutanja dodatnog zraka, što potencijalno može izazvati razne probavne probleme.

Tatjana Popović, nutricionistica i zdravstveni trener, foto: Privatna zbirka, Novica Vasić Što dovodi do nadutosti trbuha? Prehrana Nedovoljna prehrana, posebice unos hrane s visokim udjelom rafiniranih šećera, zasićenih masti i teških ugljikohidrata, može poremetiti ravnotežu crijevne mikroflore, što dovodi do stvaranja plinova i nelagode u želucu. Nadalje, probavni sustav može biti preopterećen prejedanjem ili unosom velikih količina hrane u kratkom vremenskom roku, što rezultira nadutošću.

  • Viša razina bakterija u probavnom traktu. Još jedan uzrok nadutosti može biti prekomjerni rast bakterija u tankom crijevu, koji se naziva SIBO (Small Intestinal Bacterial Growth). Fermentacija neprobavljenih ugljikohidrata od strane ovih bakterija stvara plinove, što dovodi do nadutosti, nelagode i boli. Iako ovo stanje može biti povezano s poremećajem prehrane, može biti povezano i s određenim medicinskim problemima, uključujući dijabetes ili poremećaje štitnjače.

Slabost trbušnog zida Slabost trbušne stijenke može dovesti do zadržavanja plinova i tekućine u abdomenu, što rezultira osjećajem nadutosti. Čimbenici koji pridonose ovoj slabosti uključuju neadekvatnu tjelesnu aktivnost, prekomjernu konzumaciju hrane ili čak trudnoću. Dosljedno vježbanje usmjereno na jačanje trbušnih mišića može pomoći u prevenciji ovog problema.

  • Zatvor Zatvor, stanje koje karakterizira otežano pražnjenje crijeva, javlja se kada stolica ostane u debelom crijevu. Ovo zadržavanje dovodi do nakupljanja plinova i tekućine, što rezultira nelagodom i pritiskom u području abdomena. Primarni uzroci zatvora su prehrana siromašna vlaknima, nedovoljna konzumacija tekućine i nedovoljna tjelesna aktivnost.  Intolerancije na hranu, uključujući one na laktozu i gluten, mogu dovesti do značajnih probavnih problema.

Intolerancija na laktozu i gluten Određene intolerancije na hranu, uključujući laktozu i gluten, mogu dovesti do značajnih probavnih problema. Osobe koje ne podnose laktozu imaju poteškoća zbog nedostatka enzima laktaze, što rezultira nemogućnošću probave mliječnog šećera, što zauzvrat uzrokuje nadutost, plinove i proljev. Isto tako, osobe s intolerancijom na gluten ili celijakijom često se susreću sa sličnim simptomima nakon konzumiranja namirnica koje sadrže ovaj protein.

Različite vrste crijevnih infekcija Nadutost također može biti posljedica crijevnih infekcija izazvanih bakterijama, virusima ili parazitima. Tipično, ove infekcije dovode do upale crijevne sluznice, ometajući normalne procese probave i apsorpcije hranjivih tvari, što zauzvrat uzrokuje nadutost, bol i proljev. Liječenje ovih infekcija zahtijeva odgovarajuće medicinsko liječenje i, povremeno, prilagodbe prehrane.

Koje namirnice dovode do nadutosti? Hrana na bazi mlijeka Brojne znanstvene studije pokazuju da je do 75% svjetske populacije netolerantno na laktozu, što znači da teško probavljaju laktozu, šećer prisutan u mlijeku i raznim mliječnim proizvodima.

Ovaj sastojak može dovesti do nekoliko probavnih problema, uključujući nadutost, plinove, grčeve i proljev. Nezaslađena biljna mlijeka, kao što su kokosovo, bademovo i rižino mlijeko, služe kao najbolja alternativa mlijeku životinjskog podrijetla. Grah Među 7 namirnica koje mogu dovesti do nadutosti, grah zauzima istaknuto mjesto. Bogate su proteinima, ugljikohidratima, vlaknima te nizom vitamina i minerala.