Odrastao sam bez roditelja, ostavljen sam kao beba. U školi u koju sam išao, upoznao sam jednog momka, čiji su me roditelji posvojili jer sam prolazio pakao u domu. Školovali su me, pružili mi sve. Na fakultetu sam upoznao djevojku i oženio sam je, ona je ta ona prava. Lijep smo život imali, čekali smo bebicu, uzbuđenje znate kako to ide kad vam je lijepo.

A onda se desio pakao… Onda me život još jednom stavio na iskušenje i oduzeo mi jedino što me veselilo. Oduzeo mi ih obje. Samo da vam kažem da grlite i ljubite svoje najbliže. Nikad nije previše. Ne znam kako da krenem dalje. Nadam se da moje princeze sada ništa ne boli.

BONUS TEKST

Jedna od najfascinantnijih životinja na svetu je hobotnica. Ova morska stvorenja, koja pripadaju klasi glavonožaca, nisu samo zanimljiva zbog svog neobičnog izgleda, već poseduju niz osobina koje ih izdvajaju u carstvu životinja. Njihova inteligencija, prilagodljivost i neverovatna sposobnost preživljavanja čine ih jednim od najinteresantnijih bića na Zemlji.

Izuzetna inteligencija
Hobotnice su poznate po svojoj neverovatnoj inteligenciji, koja ih svrstava među najpametnija stvorenja u okeanu. Naučnici su otkrili da hobotnice mogu rešavati složene zadatke, koristiti alate i čak učiti putem posmatranja. Njihova sposobnost da se prilagode različitim situacijama pokazuje visok nivo kognitivnih funkcija. Na primer, poznato je da hobotnice koriste školjke ili kamenje kao skloništa ili kao zaštitu od predatora, što je retkost u životinjskom svetu.

Takođe, postoje dokumentovani slučajevi gde hobotnice izbegavaju zamke ili rešavaju zagonetke kako bi došle do hrane. U laboratorijskim uslovima, hobotnice su pokazale sposobnost prepoznavanja različitih oblika i obrazaca, a čak su bile u stanju da razlikuju ljude koji se brinu o njima. Ova vrsta sposobnosti povezane su sa složenim nervnim sistemom, koji je među najnaprednijim kod beskičmenjaka.

Neverovatna sposobnost kamuflaže
Jedna od najpoznatijih osobina hobotnica je njihova sposobnost kamuflaže. Zahvaljujući specijalnim ćelijama u koži, poznatim kao hromatofore, hobotnice mogu menjati boju i teksturu svog tela kako bi se stopile s okolinom. Ove ćelije sadrže pigmente koje hobotnice mogu kontrolisati da bi se prilagodile bojama korala, kamenja ili peska u svom staništu. Ova sposobnost ne samo da im omogućava da se sakriju od predatora, već im takođe pomaže u lovu na plen. Hobotnice se mogu “pretvarati” da su deo okoline i iznenaditi svoj plen iz zasede.

Regeneracija i prilagodljivost
Hobotnice imaju osam ruku koje su ne samo veoma fleksibilne i snažne, već se mogu regenerisati. Ako hobotnica izgubi jednu od svojih ruku u borbi ili kao rezultat napada predatora, ona može regenerisati potpuno novu ruku, koja će biti identična originalnoj. Ova neverovatna sposobnost regeneracije je ključna za njihov opstanak u surovom morskom okruženju.

Osim toga, hobotnice su neverovatno prilagodljive kada je u pitanju okolina. Njihova tela nemaju koštanu strukturu, što im omogućava da se provuku kroz uske prolaze i pukotine. Ova fleksibilnost im daje prednost prilikom traženja skloništa ili bežanja od neprijatelja.

Tri srca i plava krv
Još jedna zanimljiva činjenica o hobotnicama je da imaju tri srca i plavu krv. Dva srca pumpaju krv kroz škrge, dok treće srce pumpa krv kroz ostatak tela. Njihova krv je plava zbog prisustva bakra u hemocijaninu, proteinu koji prenosi kiseonik. Hemocijanin je efikasniji u prenosu kiseonika u hladnim i siromašnim kiseonikom uslovima, što je korisno u morskim dubinama gde hobotnice često borave.

Kratak životni vek, ali bogat život
Iako su hobotnice izuzetno inteligentne i sposobne, njihov životni vek je relativno kratak. Većina hobotnica živi samo nekoliko godina, a neke vrste, poput hobotnice sa prstenom, žive samo nekoliko meseci. Međutim, tokom tog kratkog života, hobotnice uspevaju da prožive bogat i dinamičan život. Nakon parenja, ženka hobotnice polaže jaja i posvećuje se njihovom čuvanju, ne jedući sve dok se mladunci ne izlegu, što često rezultira njenom smrću.

Hobotnice su izuzetno fascinantna bića sa neverovatnim sposobnostima. Njihova inteligencija, kamuflaža, regeneracija i prilagodljivost čine ih jednim od najzanimljivijih stvorenja na planeti. Uprkos njihovom kratkom životu, one su pravi majstori preživljavanja u morskim dubinama i ostavljaju veliki utisak na naučnike i ljubitelje prirode širom sveta.