“Ključni čimbenik je spavati otprilike do 22 sata kako bi se naš mozak i tijelo pomladili”, navodi liječnica, nudeći prehrambene preporuke za održavanje dobrog zdravlja. Dr Dragan Ivanov, specijalista interne medicine, osnivač je i predsjednik Vegetarijanske udruge “Eden” iz Novog Sada. Od rođenja se suzdržava od konzumiranja mesa i ribe, a njegove smjernice o zdravom životu s pažnjom promatraju brojni pojedinci.

  • Ukratko, podijelio je neka temeljna načela koja bismo trebali poštovati ako želimo voditi zdrav i dug život. Dr. Ivanov je objasnio: “Trebali bismo težiti da navečer idemo na spavanje”, posebno naglašavajući važnost da djeca i adolescenti u pubertetu odu u mirovinu prije 22 ili 23 sata. Adekvatan san omogućuje sintezu melatonina koji uz hormon rasta pomaže u regeneraciji našeg mozga i cijelog tijela.

Kad se ujutro probudimo, bitno je aktivirati naš mozak. Kako to možemo učiniti? Opskrbljujući ga energijom. Med i voće su najbolji izvori energije za naš mozak i tijelo, budući da se naš mozak oslanja isključivo na glukozu. Slijedom toga, djeca ne bi trebala ići u školu, niti se smjeli baviti bilo kakvim aktivnostima, a da prethodno ne konzumiraju prirodne, neprerađene ugljikohidrate iz meda, voća i cjelovitih žitarica.

  • Kao rezultat toga, trudimo se ne propustiti doručak, a prema ovom profesoru, trebali bismo putovati biciklom ili hodati. “Možda ćemo potrošiti malo više vremena, ali obavljamo dva zadatka istovremeno.” Dok radimo, bavimo se i rekreacijom i uživamo u suncu. Važno je prepoznati da nakon 3 do 4 sata sjedilačke aktivnosti, 80% moždanih funkcija postaje inhibirano – u biti isključeno.

Kako bismo to spriječili, trebali bismo raditi pauze od sjedenja i buljenja u ekrane ili dokumente kako bismo vježbali 5 do 10 minuta. Na taj način možemo reaktivirati mozak i povećati svoju učinkovitost u obavljanju svih tih zadataka”, naglašava ovaj liječnik. Ističe kako je važno svakodnevno posvetiti vrijeme tjelesnoj aktivnosti u trajanju od 45 do 60 minuta, kao i važnost boravka na suncu.

  • Prema njegovim riječima, optimalni trenuci za to su vrijeme izlaska i zalaska sunca. “Sa suncem u našem vidnom polju, naša tijela će proizvoditi vitamin D, ali što je još važnije, melatonin i serotonin”, kaže profesor Ivanov. Liječnik savjetuje da se za ručak bolje odlučiti za mahunarke, a odustati od večere. Osvrnuo se i na pitanje emocija, ustvrdivši da one mogu biti štetne poput povišenog kolesterola i duhanskog dima.

Dr. Ivanov tvrdi da “izolacija i usamljenost, uz poteškoće u komunikaciji s drugima, predstavljaju veću opasnost za naše zdravlje od duhanskog dima”. Iako sedmogodišnjoj djeci nikada ne bismo dali marihuanu, izlažemo ih još jednom toksinu koji je još štetniji od marihuane: pretjeranoj upotrebi elektroničkih uređaja i društvenih medija.

  • To je, tvrdi, štetnije za djecu od pušenja marihuane. Ističe nužnost korištenja te tehnologije, ali za nju moramo odvojiti dio svog dana. Prije toga, međutim, trebali bismo se odvojiti od svojih uređaja i usredotočiti na ono što je uistinu važno – naime, na druge ljude. “Ova liječnica je zaključila da naša najveća sreća i radost u životu proizlaze iz naše povezanosti s drugima.