Samo 22 dana nakon našeg vjenčanja, moj suprug je izgubio život. U lančanom sudaru na autocesti smrtno je stradao, a za tragični događaj nije snosio odgovornost. Sa samo 24 godine i na vrhuncu života, dijelili smo duboku ljubav jedno prema drugome, što mi je situaciju činilo još izazovnijom budući da sam bila u trećem mjesecu trudnoće i željno iščekivala našu zajedničku budućnost.

Roditelji su mi savjetovali da odmah razmislim o pobačaju dok još ima vremena, upozoravajući da će se rizici samo povećavati kako vrijeme prolazi. Više puta su mi govorili da sam sa samo 19 godina još uvijek mlada, da imam cijeli život pred sobom i da će mi biti lakše ako nemam dijete.

U svom tom kaosu, sa samo 19 godina životnog iskustva, osjećala sam se izgubljeno, nesigurno kako sve snaći i razlučiti što je za mene najbolje. Nakon što je prošlo sedam dana od smrti mog muža, moji su me roditelji stalno nagovarali da zakažem pobačaj, i na kraju sam odlučila poslušati njihov savjet. Bio je dječak, a sad kad je sve iza mene, konačno mogu reći da su bolovi prestali.

BONUS TEKST

Tijelo prolazi kroz brojne promjene sa starenjem, a jedna značajna promjena je gubitak mišića. Pojedinci koji se ne bave dosljednim treningom snage mogu doživjeti pad od 2-3 kilograma mišića svakih deset godina. Sarkopenija je tehnički izraz za gubitak mišića povezan sa starenjem, a pogađa gotovo 50 posto osoba u dobi od 80 i više godina.

  • Iako je to prirodni aspekt procesa starenja, može značajno smanjiti kvalitetu života povećavajući vjerojatnost padova, prijeloma, slabosti, invaliditeta, gubitka neovisnosti, pa čak i smrtnosti. Trening snage može se koristiti za suzbijanje sarkopenije izgradnjom mišića. Kako bi se olakšao razvoj mišića, neophodno je povećanje proteina; stoga, kada želite povećati mišićnu masu, vaše tijelo zahtijeva dodatne proteine.

Povećanjem unosa proteina u prehrani podupirete oporavak i rast mišića. Načini da povećate unos proteina putem prehrane. Dnevni unos proteina koji se preporučuje za pojedinca varira ovisno o čimbenicima kao što su visina, težina, dob, spol i razina tjelesne aktivnosti. Općenito, prosječne smjernice sugeriraju unos 0,8 grama proteina na svaki kilogram tjelesne težine.

  • Na primjer, osoba teška 75 kilograma trebala bi otprilike 60 grama proteina svaki dan. Nažalost, značajan broj starijih odraslih osoba ne unosi dovoljne količine proteina. Studija objavljena u časopisu Journal of Nutrition, Health & Aging, koja je uključivala gotovo 12 000 osoba u dobi od 51 godine i više, pokazala je da približno 46 posto ne postiže preporučeni dnevni unos proteina, što komplicira njihovu sposobnost razvoja mišićne mase. Iako je neophodan za rast mišića, prekomjerni unos može dovesti do komplikacija.

Točnije, konzumacija preko dva grama po kilogramu tjelesne težine može biti štetna. Za osobe s kroničnom bolešću bubrega ili poviješću bubrežnih kamenaca, višak proteina može pogoršati dehidraciju ili pogoršati postojeće probleme s bubrezima. Odaberite raznolik raspon izvora proteina, uključujući grah, leću, orašaste plodove, sjemenke, nemasno meso, ribu, mliječne proizvode i namirnice od soje.

  • Također je važno kada ih konzumirate. Stručnjaci savjetuju da ih rasporedite tijekom dana kako biste bili sigurni da su uključeni u svaki obrok. Jesu li proteinski dodaci korisni? Dok je hrana najizvrsniji izvor proteina, starije odrasle osobe koje se bore da zadovolje svoje potrebe za proteinima mogu razmotriti dodatke prehrani nakon razgovora sa svojim liječnikom.

Varijante u prahu su omiljene zbog svoje praktičnosti, jer se mogu bez napora uklopiti u zobene pahuljice, smoothieje ili samo pomiješati s vodom. Obavezno provjerite naljepnicu za sadržaj proteina po porciji, budući da se to može razlikovati među markama.

  • Savjetovanje s liječnikom je neophodno; međutim, važno je prepoznati moguće rizike koji su uključeni. Proteinski prahovi nemaju strogu regulativu, a neki mogu imati visok sadržaj šećera ili uzrokovati probleme s probavom, osobito oni dobiveni od sirutke ili kazeina. Značaj treninga otpora Istraživanja pokazuju da, iako proteini igraju ključnu ulogu u razvoju mišića, kombinacija proteina i treninga snage je ta koja se učinkovito bori protiv sarkopenije.

Bavljenje ovim vježbama pomaže u održavanju i povećanju mišićne mase, što zauzvrat povećava funkcionalnost i ukupnu kvalitetu života. Možete vježbati s bučicama ili utezima, koristiti trake s otporom, izvoditi vježbe s tjelesnom težinom kao što su čučnjevi, iskoraci i daske ili koristiti sprave za teretanu. Osim toga, aktivnosti koje su usmjerene na ravnotežu i fleksibilnost, poput tai chija ili joge, mogu poboljšati stabilnost i smanjiti rizik od padova.