“Ako sam preživio prošlu noć, nikad neću poginuti! Zatječem sebe kako ustajem u mraku kako bih koristio zahod kad su vrata osigurana. Primijetio sam da je unutra upaljeno svjetlo i shvatio sam da je moja sestra sigurno ustala bez moje svijesti. Vraćajući se u sobu, nalazim svoju sestru koja još uvijek čvrsto spava!

Budući da živimo sami, nježno je probudim i ispričam što se dogodilo. Zajedno ulazimo u kupaonicu, otvaramo vrata i nalazimo se u mraku; svjetlo je ugašeno, ostavljajući nas bez ičega za vidjeti. Zahod nema prozora, što sprječava bilo koga da uđe. Dok moja sestra vjeruje da sam samo sanjao, ja sam siguran da nisam.

BONUS TEKST

Depresija je jedna od najraširenijih bolesti današnjice. Procjenjuje se da je više od polovice odrasle populacije u zapadnim zemljama iskusilo ili trenutno trpi depresiju u nekom trenutku svog života. U Srbiji, neslužbene statistike pokazuju da je oko 400.000 osoba pogođeno ovim stanjem. “Depresija je raširena i mučna pojava, što dovodi do mnogih lažnih narativa oko nje.

  • Danas ćemo iznijeti najraširenije mitove o depresiji”, navodi psihološka savjetnica Zorica Zarić. MIT – Depresija (nije) identična privremenom depresivnom raspoloženju. Depresivno stanje i depresija razlikuju se jedno od drugog. Obje su obilježene osjećajem tuge, lošeg raspoloženja, smanjene energije, plačljivosti, želje za samoćom i osjećajem praznine. Međutim, depresivno stanje je obično privremeno, često je posljedica značajnog emocionalnog poremećaja, dok je depresija teška i teška bolest.

ČINJENICE

Psihološki savjetnik može učinkovito riješiti depresivno stanje korištenjem odgovarajućih psiholoških metoda. Kronična depresivna stanja nastaju kada bolest napreduje. Međutim, ovo rješenje ne događa se u svakom slučaju. Osobito u slučaju težih oblika depresije potrebno je liječenje kod psihijatra uz medikamentoznu i psihoterapijsku terapiju.

MIT

– Osoba koja pati od depresije sama je odgovorna za svoje stanje. Pojedinci koji pate od depresije često se suočavaju sa stigmom zbog svog stanja, čak i ako je to blaga ili jednostavno privremena depresivna epizoda.

ČINJENICE

Ni pod kojim okolnostima ne bi se smjela smatrati odgovornom za svoju borbu s depresijom, budući da je to višestruko pitanje, a ne samo stvar volje. Jasno je da se osoba koja pati od depresije ne odlučuje za to stanje zbog lijenosti, nemara ili bilo kojeg drugog razloga.

MIT

– “Jednostavno zadržite pozitivan način razmišljanja. Pojedinci koji pate od depresije često se susreću s potpuno neprofesionalnim vodstvom onih koji ih okružuju, s ciljem da im se pomogne u prevladavanju njihovih poteškoća. Preporuke koje potiču pozitivno razmišljanje često su neučinkovite i, umjesto toga, mogu dovesti do povećanog osjećaja nesreće i nesigurnosti.