„Često se tvrdi da su uslovi uvek povoljniji negde drugde, a manje tamo gde se mi nalazimo“, primetio je Šokrat, piše Stil.kurir.rs. Ova ideja utjelovljuje bezvremenu potragu za srećom i ispunjenjem za kojom ljudi teže, često pod dojmom da će promjena okoline ili situacije dovesti do radosti koja nam trenutno nedostaje.

  • Priča o trijumfu i tragediji Voditeljica uspješne marketinške agencije, ova se žena može pohvaliti s dvije sveučilišne diplome i impresivnim primanjima koja joj omogućuju kupnju novog stana svaki mjesec. Ona živi u raskošnom području, vozi vrhunska vozila i tri puta godišnje odlazi na odmor u najraskošnija svjetska odmarališta. Ipak, otvoreno priznaje svoje nezadovoljstvo.

U nedostatku muža i djece, vidjela je kako se prošle godine udala osoba koju je nekoć voljela. “Bila bih sretnija da mi je inteligencija samo malo niža”, priznaje. “Ne bih se fokusirala na trivijalne stvari; oženila bih se prvom osobom koju bih srela i dobila troje djece u brzom nizu. Svaki dan bi mi se misli vrtjele oko toga kada će im ispasti zubi i kada ih treba nahraniti i presvući.

  • Na pitanje želi li doista tako živjeti, odgovara: “Da, kao i svi ostali. Kao one obitelji u reklamama okupljene oko stola dok mama peče palačinke. Ja želim biti ta majka”, nesvjesna mogućnost da ti pojedinci u oglasu požele iskusiti njezin način života. U borbu za majčinstvo uključila se žena koja nije mogla zatrudnjeti. Nakon godina oslanjanja na njezinu srednjoškolsku ljubav, odlučili su se za izvantjelesnu oplodnju nakon pet godina bezuspješnih pokušaja, koji su potrajali još pet godina.

Liječnik je rekao da ona možda nije genetski kompatibilna sa svojim partnerom. Žudeći za djetetom, otišla je od muža i pokušala začeti s drugim muškarcem, nakon čega je uslijedio treći, što je na kraju rezultiralo rođenjem djeteta s deformitetom. U tišini spavaće sobe otkrila je majci da to nije njezina želja. Osjećala se nezadovoljno. Što čini sreću? Sokrat je rekao: “Ako ste nesretni, niste sretni.”

  • Ako vam sreća izmiče, jurite za njom. Međutim, paradoksalno razmišljanje sugerira da se u potrazi za srećom možete naći u situaciji da je izgubite. Najmudriji pristup je napraviti korak unatrag i shvatiti da je sreća već prisutna u vama. Ovaj uvid naglašava važnost prihvaćanja naše sadašnje situacije i otkrivanja radosti u onome što posjedujemo, umjesto neprestane potrage za onim što nam je izvan dosega.

Prava sreća ne leži u promjeni vanjskih uvjeta, već u preobrazbi naše perspektive života. Zahvalnost i prihvaćanje Životne priče često pokazuju da je sreća subjektivna i da potječe iznutra. Dok voditeljica marketinške agencije možda posjeduje materijalna dobra za kojima mnogi žude, njezina emocionalna praznina ostavlja osjećaj nezadovoljstva.

  • Nasuprot tome, žena koja je čeznula za djetetom ostvarila je svoju težnju, ali ipak nailazi na različite poteškoće koje doprinose njezinoj nesreći. Ove pripovijesti služe kao podsjetnik na nužnost usklađivanja naših težnji sa stvarnošću života. Ključno je prepoznati ono što nam uistinu pruža radost i zadovoljstvo.

Za neke se pojedince to može manifestirati kao uspješna karijera i materijalna postignuća, dok se za druge to može naći u obitelji i jednostavnim radostima postojanja. Sokratovi uvidi nas podsjećaju da prava sreća ne leži u samoj potrazi, već u priznavanju i prihvaćanju onoga što već posjedujemo. Razumijevanje da sreća proizlazi iz našeg načina razmišljanja, a ne iz naših situacija, omogućuje nam da cijenimo male trenutke i pronađemo radost u jednostavnosti.

 

  • Iako je i dalje bitno težiti poboljšanju i postavljati ciljeve, također se moramo sjetiti uživati ​​u iskustvima na putu do postizanja tih težnji. Sreća je višestruk i osoban pojam. Iskustva direktorice marketinške agencije i žene željne djeteta pokazuju da naše životne situacije nisu jedina odrednica naše sreće.

Prihvaćanjem prihvaćanja i izražavanjem zahvalnosti za postojeće okolnosti možemo otkriti mir i zadovoljstvo u svakodnevnom životu. Kao što je Sokrat pronicljivo primijetio, sreća često obitava na neočekivanim mjestima – unutar sadašnjeg trenutka i u onome što već posjedujemo.