Održavanje pravilne higijene primarni je razlog čišćenja jastuka, iako i izgled igra važnu ulogu. Nema razloga za brigu u pogledu mogućeg oštećenja jastuka u perilici; bit će dovoljno samo nekoliko jednostavnih tehnika. Jastuci redovitom uporabom brzo skupljaju prljavštinu pa je potrebno osvježenje, a portal domekiogrodek nudi upute kako to učinkovito učiniti.

  • Koje su najučinkovitije tehnike pranja posteljine za održavanje njezinog svježeg izgleda? Započnite s njegom jastuka. Posteljina je posebno sklona prljanju. Bez obzira na to skrivamo li ih tijekom dana, ogrnemo dekom ili ih operemo prije spavanja, jastuke i poplune potrebno je čistiti barem svakih nekoliko mjeseci. Zašto je to tako? Jastuci se s vremenom mogu pretvoriti u leglo mikroba.

Posteljina nakuplja prašinu, znoj, grinje i bakterije, što rezultira ružnim žutim mrljama i mogućim zdravstvenim opasnostima. Dok jastučnice lako bacamo u perilicu rublja, čišćenje popluna i jastuka može izazvati zabrinutost. Česta je briga da bi jastuci nakon pranja mogli izgubiti svoj oblik. Koje mjere se mogu poduzeti da se to spriječi? Uključite ovaj jedini element u svoju rutinu pranja rublja.

  • Iako se može činiti nekonvencionalnim, uistinu djeluje! Kako biste postigli meke i čiste jastuke nakon pranja, bitno je pravilno napuniti bubanj. Ne smije biti previše natrpan… jastuci zahtijevaju dovoljno prostora kako bi se spriječilo nakupljanje i jamčilo učinkovito čišćenje. Značajan element koji sprječava nakupljanje nadjeva su… teniske loptice. Kada se stave u perilicu, ove kuglice uzrokuju trešenje jastuka dok unutrašnjost ostaje mekana i pahuljasta.

Osim toga, specijalne kuglice za pranje rublja mogu se kupiti na prodajnim mjestima. Sam običan deterdžent nije dovoljan. Poboljšanje konvencionalnih tehnika kemijskog pranja s predmetima za kućanstvo pokazalo se učinkovitijom strategijom. Počnite s dodavanjem sode bikarbone u bubanj, jer ona učinkovito uklanja mrlje; upotreba pola čaše može pomoći u rješavanju tvrdokornije prljavštine.

  • Zatim, vodikov peroksid djeluje kao izvrsno sredstvo za izbjeljivanje i dezinfekciju. Da biste postigli snježno bijelu posteljinu, dodajte samo četvrtinu šalice praška za pranje ili gela. Omekšivač ponovno mijenjamo octom – dovoljno je samo pola šalice – te ga pomiješamo s odabranim eteričnim uljem kako bismo uklonili neugodne mirise. Ocat pomaže u omekšavanju jastuka, uklanjanju mrlja i borbi protiv bakterija.

Ova tehnika omogućuje čišćenje i najzaprljanijih jastuka. Nakon što ste iskoristili gore navedene tehnike, namjestite perilicu na temperaturu od 60 stupnjeva i smanjite brzinu centrifuge kako biste izbjegli zapetljavanje rublja. Preporučljivo je sušiti jastuke u ravnom položaju umjesto da ih vješate. Ishod će nadmašiti vaša najveća očekivanja – posteljina će izgledati kao da je potpuno nova: mekana, svježa i plišana. Ne trebate se brinuti zbog grudica na jastucima ili žutila.

DODATNI TEKST

Postoji šest znakova koji upućuju na to da vas je možda odgojila toksična majka, a posljedice mogu trajati do kraja života. Toksični odnosi mogu značajno utjecati na nas u bilo kojoj dobi, no djetinjstvo je naše najosjetljivije razdoblje. Kada se nađemo u štetnim okolnostima, posebice kada je u pitanju roditelj ili skrbnik, možemo se suočiti s iskustvima koja pokreću ta sjećanja.

  • Ako se štetni odnos između majke i djeteta ne riješi na odgovarajući način, njegovi se učinci mogu zadržati u odrasloj dobi. Prvi korak je prepoznavanje znakova ove štetne dinamike. Dolje je šest pokazatelja koji upućuju na to da ste možda uključeni u toksičan odnos sa svojom majkom. Gajenje negativnih emocija jedan je od njih. Prepoznavanje zlostavljanja od strane vaše majke znači da ste priznali vlastite osjećaje.

Kad vam majka padne na pamet, u vama ključa bura negativnih emocija. Ovaj emocionalni stres obično uključuje mješavinu straha, tjeskobe, užasa, osjećaja odbačenosti, gušenja ili neodoljivog osjećaja emocionalne patnje. Povezivanje s prijateljima i kolegama kojima su drage veze sa svojim majkama može se pokazati teškim. Možda ćete čak čeznuti za iskustvom majke koja potiče uzdižuće i njegujući emocije.

  • Racionalizirajući majčino ponašanje, ne samo da potiskujete svoje negativne osjećaje, već i preuzimate dio odgovornosti. Možete se podsjetiti da je nosila brojne osobne borbe. Majke se često nađu u takvim situacijama. Uložila je sve moguće napore. Dok ove emocije mogu biti razumljive kada potječu iz iscjeliteljske perspektive, one postaju problem kada služe izbjegavanju stvarnosti i potiskivanju vaše unutarnje traume.