Nakon 11 godina sam se javio djevojci sa kojom sam tada bio u vezi i odlucio sam da vidim da li to i dalje u meni traje. Ona je odlucila sada se vrati u nas grad, udata je i rodila je i dijete ali se od supruga razisla i nastavila je dalje da zivi. Ona je i dalje predivna, uspjesna ali i samostalna zena i na njoj se vidi koliko joj prija sve.Ja sam jako tuzan, oznjen sam i nesretan.

Idem od jedne do druge a i dalje sam jako zaljubljen u nju. Odlucio sam da joj kazem se i pomislio sam u tom trenutku da i ona isto osjeca i radi toga sam odlucio sve javni priznati. Rekao sam na sta sam sve spreman da uradim radi nje.

Sada sam toliko tuzan i povrijedjen, dusa mi se kida jer me odbila sa rijecima i u tom trenutku jednostavno spucala samarom realnosti. Zelim sada samo da kazem da treba da se trudite i da nikada ne odusajte jer kada pomislite da treba da budete sretni onda bude svemu kasno.

BONUS TEKST

Da li ste znali da su pčele medarice jedini insekti koji proizvode hranu koju konzumira i čovjek? Med, slatki nektar koji pčele proizvode, nije samo ukusan, već ima i mnoge zdravstvene koristi. Međutim, zanimljivost koja ide dalje od meda je nevjerovatna organizacija i posvećenost s kojima pčele rade kako bi održale svoje kolonije.

Pčele medarice žive u vrlo organiziranim zajednicama koje se nazivaju košnice, a svaka košnica ima tri osnovne vrste pčela: matica, radilice i trutovi. Matica je najveća pčela u koloniji i njena glavna uloga je da polaže jaja – ona je jedina pčela koja to čini. U dobrim uvjetima, matica može položiti čak do 2.000 jaja dnevno! Trutovi su mužjaci čija je jedina svrha oplodnja matice. Nakon oplodnje, oni umiru, a oni koji ne uspiju oploditi maticu bivaju izbačeni iz košnice.

  • Najviše pažnje zaslužuju radilice, koje su zapravo sterilne ženke. Njihova uloga u košnici je višestruka. One skupljaju nektar i polen, prave med, brinu se o leglu (mlađim pčelama), čiste košnicu i brane je od napadača. Zapanjujuća činjenica je da radilica tokom svog kratkog života, koji traje oko 45 dana u ljetnim mjesecima, proizvede samo 1/12 čajne kašičice meda. Dakle, kada jedemo med, moramo biti svjesni koliko truda i posvećenosti stoji iza tog prirodnog proizvoda.

Pčele također komuniciraju na poseban način. Kada radilica pronađe izvor hrane, vraća se u košnicu i izvodi poseban “ples” koji se naziva waggle dance. Ovaj ples pčelama daje informacije o smjeru i udaljenosti izvora hrane u odnosu na sunce. Ova fascinantna sposobnost navigacije omogućava pčelama da efikasno lociraju izvore nektara i polena, čak i na udaljenostima do 8 kilometara od košnice.

  • Još jedna zanimljiva činjenica o pčelama je njihova uloga u oprašivanju. Oko 70% biljaka koje čovjek koristi za hranu oprašuju upravo pčele. Bez njihovog vrijednog rada, mnoge vrste voća, povrća i orašastih plodova ne bi mogle rasti. Na primjer, biljke poput badema, jabuka, jagoda, krastavaca i bundeva ovise o oprašivanju pčela. Procjenjuje se da su pčele odgovorne za oprašivanje biljaka koje donose plodove vrijedne milijarde dolara svake godine.

Međutim, pčele su suočene s brojnim prijetnjama, uključujući upotrebu pesticida, gubitak staništa i klimatske promjene. Posebno je zabrinjavajuće što pčele sve više ugrožava tzv. sindrom propadanja pčelinjih kolonija (Colony Collapse Disorder), gdje radilice misteriozno napuštaju košnice, ostavljajući maticu i leglo da propadnu. Ovaj fenomen uzrokuje drastičan pad pčelinjih populacija širom svijeta.

Zaključno, pčele su mnogo više od proizvođača meda – one su ključni akteri u održavanju ekosistema i poljoprivredne proizvodnje. Bez njih, mnogi prehrambeni lanci i ekosistemi bi se ozbiljno narušili. Zbog toga je važno štititi pčele i podržavati inicijative koje im omogućuju da prežive i nastave svoju vitalnu ulogu u prirodi.